Přírodní léčba

Jak bojovat proti nadýmání

Nadýmání trápí nejednoho z nás a nejeden z nás si s tímto nepříjemným problémem neví rady. Pokud nechcete nechávat peníze v lékárnách za farmaceutické přípravky proti těmto zdravotním obtížím, čtěte dál.

Co nadýmání způsobuje?

Nadýmání vzniká nahromaděním střevních plynů, které je způsobeno většinou určitými druhy potravin, např. zelím, květákem, brokolicí, některými druhy luštěnin, méně známé je to, že nadýmání může být způsobeno i větším množstvím přijatých sacharidů, především ve formě rafinovaných cukrů v různých cukrovinkách, ovocných šťávách apod. Omezte příjem masa, vyjma ryb, ty můžete jíst klidně každý den. Nedoporučují se také ostrá jídla.

Co dělat?

Obvykle pomůže změna jídelníčku, to je zásadní, co proti nadýmání a příp. plynatosti můžete udělat. Omezte ve stravě výše jmenované „nadýmací“ potraviny, neznamená to vynechat je ze svého menu úplně, ale obalovaný květák k obědu a čočka k večeři není příliš vhodná volba. Rovněž si hlídejte avizované sacharidy. Cukry jsou nejen ve sladkostech, ale např. v kečupech, konzervovaných potravinách, možná si ani neuvědomujete, kolik přijmete denně cukru v čaji, či kávě.

Co dál?

  • Snažte se potravu dobře žvýkat, jíst v klidu, i to napomáhá k dobrému zažívání. Nepřejídejte se. Jezte pravidelně, vícekrát denně, min 2 hodiny před spaním.
  • Do svého jídelníčku zařaďte potraviny, které působí proti nadýmání – je to především ovoce a zelenina, která vám dodá dostatek vlákniny, ořechy a semínka, kvalitní jogurty, která podpoří vaši střevní mikroflóru, rovněž se doporučuje konzumovat pokrmy s aloe vera, nebo si ji zakoupit jako doplněk potravy. Aloe vera velmi účinně působí proti zažívacím problémům a lze ji užívat i jako preventivní prostředek.
  • Pijte dostatek tekutin. Proti nadýmání jsou velmi vhodné bylinkové čaje, především anýzový, mátový, nebo bazalkový, který vyrovnává vaši střevní rovnováhu. Tekutiny přijímejte průběžně po celý den, po doušcích, není dobré do sebe „nalít“ velkou sklenici vody najednou.

Možná se vám to vše zdá náročné, ale jde jen o zvyk a trochu sebekázně. Myslete na to, co jíte a pijete, vychutnávejte si a užívejte si jídlo i pití, vaše tělo ho lépe zpracuje a využije a bude vám vděčné.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button