Adriana Švecová (18) z Liberce: Vykňučela si štěně a teď je úspěšná musherka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Adriana Švecová (18) z Liberce: Vykňučela si štěně a teď je úspěšná musherka

Musherka Adriana Švecová s jejími psy Nanukem (vlevo) a Bezinkou.
Musherka Adriana Švecová s jejími psy Nanukem (vlevo) a Bezinkou. (Foto Aha! – Petr Zbranek)

Na střední škole studuje obor záchranář. Všechen volný čas věnuje Adriana Švecová (18) svým čtyřem psům. Díky sportovním kynologickým úspěchům je nominovaná na kynologa roku.

Všechno začalo na rodičích vykňučeným štěnětem dobrmana. „Bris byl neunavitelný přerostlý puberťák, a to nás dovedlo na cvičák. Pak jsme museli vyzkoušet hodně psích sportů. Tak jsem se vlastně dostala k mushingu,“ vysvětluje.

Už má čtyři

Adrianě se hodně zalíbilo agility. Na to nebyl dobrman úplně ideální plemeno. „Začala jsem tedy doma škemrat o dalšího pejska, ale rodiče o tom vůbec nechtěli slyšet,“ popisuje. Během tří let nakonec přibyla ve smečce border kolie Blue. Za další tři roky to byl evropský saňový pes Bezinka. Prozatím posledním přírůstkem do smečky je druhý »evropák« Nanuk.

Je úspěšná

Pro mladou musherku je úspěchem každý dokončený závod. Hlavní je, aby si ho i se psem užili. Nejvíce se teď věnuje canicrossu, běhu člověka se psem. Loňská sezona byla jeden velký splněný sen. Nejprve slavila s Bezinkou zlato na mistrovství světa právě v kategorii canicross. „Byl to teprve její třetí závod a zvládla ho jako zkušený závodník,“ chválí Švecová svou fenku. S Nanukem pak uhájili na mistrovství světa třetí místo v kategorii scooterjöring, což je jízda na koloběžce se psem.

Nechybí ani smůla

Před mistrovství republiky v canicrossu 2018 si mladá sportovkyně ošklivě vyvrkla kotník a natáhla si vazy. „Loni jsme byli s hafanama ve skvělé kondici, proto mě moc mrzí, že jsme nemohli do závodu nastoupit.“ Kvůli zranění psa se musela závodnice odhlásit ze zimního Mistrovství světa ve Francii, kam byla přihlášená do kategorií skijöring (běh na lyžích se psem) a kombinace (skijöring + pulka – pes táhne ještě malé saně). To proběhne letos od 29. ledna do 2. února.

Výzva? Největší závod světa

„Nejraději mám canicross, protože si tam musím máknout já i pes,“ říká Adriana Švecová. Jejím vysněným závodem je Trophée des montagnes, nejtěžší a největší canicrossový etapový závod na světě. „Mohla by to pro nás být velká výzva,“ říká. Musherka trénuje se psy hlavně sama. V zimě na běžkách, v létě po svých. „Minulou sezonu jsem trénovala spíše psy a na sebe jsem zapomněla, tak mám v plánu to tento rok změnit,“ dodala

NEJ úspěchy

2018: 1. místo na MS v kategorii canicross

2018: 3. místo na MS v kategorii scooterjöring

2017: 2. místo na ME v kategorii canicross



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.