Ondřej Klymčiw: Dakarem to pro nás nekončí!


Tým Ondřeje Klymčiwa se vrátil domů po letošní rallye Dakar, ale už teď plánuje několik závodů na celý rok 2019. Vrcholem bude samozřejmě příští Dakar 2020.

Závod rallye Dakar se sice jezdí pokaždé na začátku nového roku, nicméně pro všechny rallyové závodníky a týmy je vrcholem závodní sezóny. Letošní 41. ročník Dakaru je odjetý a tým Klymčiw Racing připravuje plány na další závody s tím, že cílem bude samozřejmě Dakar 2020.

"Rallye Dakar je úspěšně za námi, ale to neznamená, že bychom zůstali sedět doma. Na začátku dubna nás čeká velký závod v Maroku - Morocco Desert Challenge - kde budeme jako tým s několika jezdci. Letos máme v plánu přibližně šest závodů, ať už malých či velkých. Finále bude samozřejmě Dakar 2020, kam s námi chtějí jet současní jezdci a ozvala se také kamarádka z Řecka," nastínil plány týmu manažer Ondřej Klymčiw.

Ondru Klymčiwa si samozřejmě nejvíce pamatujeme jako aktivního závodníka. Během loňského Dakaru si ale přivodil závažné zranění, které stále není doléčené. "Co se týká mého zdravotního stavu, tak tu není nic nového. Na další kontrolu půjdu na konci května a pak se uvidí."

Kvůli dlouhé rekonvalescenci je už v tuto chvíli jasné, že se na příští Dakar jako závodník nepodívá, proto chce maximálně podpořit ostatní závodníky.

"Nechci lhát a hrát si na kdyby, protože i když by se v květnu stal zázrak a řekli mi, že můžu jezdit, tak bych se nestihl připravit. Na motorce jsem rok a půl neseděl. Je jasné, že Dakar 2020 bude bez mé závodní účasti." řekl upřímně doposud nejlepší český motocyklový závodník na Dakaru a pokračoval. "Určitě tam chceme jet, ale když nemůžu závodit, budeme podporovat ostatní jezdce. Cílem je pro ně vytvořit co nejlepší podmínky v jejich cestě nahoru. Těm, kteří mě osloví, chci co nejvíce pomoci k dobrým výsledkům díky zkušenostem, které jsem těžce získal. Chci jim toho předat co nejvíc, proto se budeme soustředit hlavně na tým a naplánované závody."



S přípravou týmu a techniky na nadcházející závody také souvisí jednání s továrnou KTM, kde má Ondra dobré vztahy díky výsledkům jeho i ostatních jezdců.

"V současné chvíli jednám s KTM, kolik a kdy nám dají k dispozici motorky. Během letošního Dakaru si všimli, že je Skyler Howes velice nadějný jezdec a že to děláme dobře, takže nás i díky tomu dávali v bivaku hned naproti nim. Myslím, že na to můžeme navázat. Budu se snažit být všem nápomocný a úplně z toho nevypadnout. Chci pomáhat jezdcům, co už mají nějaké závody za sebou, ale i nováčkům, takže kdo se chce někam posunout, má u nás možnost. Můžou to se mnou probrat, jak to ve skutečnosti je a co je k tomu potřeba."

Během páteční tiskové konference toho Ondřej Klymčiw samozřejmě řekl mnohem víc. Dále byli přítomni jeho manželka Tereza, David Sklenář, který během letošní rallye Dakar točil a zpracovával videa a nedílnou součástí týmu je také Petr Dokonal, který pověděl své zážitky z pohledu mechanika.


(rp,sportovnilisty.cz,foto KLYMČIW Racing)

Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...