Tenisová hvězda Martina Navrátilová poskytla rozhovor slovenskému deníku Šport, ve kterém promluvila o tom, čím se dnes zabývá, o svých titulech a osobních zkušenostech ze zámoří. (Foto: Wikimedia)

62letá Navrátilová se v Melbourne zúčastní soutěže ženských legend ve čtyřhře, kde hraje v páru se Slovenkou Danielou Hantuchovou. Už spolu dosáhly na dvě vítězství a vedou tabulku čtyř týmů.

„Už jsme tu s Danielou vyhrály dva zápasy. Nehraje se však velmi vážně, je to spíš exhibice," říká.

Známé sportovkyně však mají i pracovní povinnosti, komentuji totiž Australian Open pro americké televizní stanice.

„Vzácně spolu mluvíme česky a slovensky na dvorci i mimo něj. Akorát v televizi musíme anglicky a neutrálně. Ohlasy na Danieliny komentátorské začátky jsou pozitivní, ale já ji ještě neslyšela, neboť komentuje ve stejném čase v jiné televizi," dodává Navrátilová.

Navrátilova také promluvila o svých titulech.

„Můj nejnečekanější byl titul v mixu v Aréně Roda Lavera v roce 2003 po boku Inda Leandra Paese. Bylo mi už 46 let, ale tento titul mi ještě ve sbírce chyběl. V semifinále jsme vyřadili obhájce titulu Hantuchovou a Kevina Ullyetta," zavzpomínala.

V roce 1981 tenistka získala americké občanství a v rozhovoru zmínila i osobní zkušenost. Podle ní Američané nemají rádi tenisty z bývalého východního bloku, především Rusy, ale i ostatní Slovany.

„Mají takovou slovanskou fobii. Nemají rádi Čechy, Rusy, hráče z bývalé Jugoslávie, Poláky či Slováky. Dokonce ani Novaka Djokoviče. Upřednostňují Federera a Nadala. Na Ivana Lendla byly vysloveně naštvání a mě na začátku také neměli v lásce. Až později jsem si vybojovala trochu popularity. Nebylo to milé. Cítím se také Češkou, a proto jsem v roce 2008 dostala zpět občanství. Sice už ne československé, ale české," vysvětlila.

Držitelka 18 grandslamových a celkově 167 turnajových titulů dodala, že ve finále ženské dvouhry bude fandit Petře Kvitové.