Nejnovější

Když si Babišova vláda hraje, zdaní i církevní restituce

Zdroj: Skitterphoto; Pixabay.com

KOMENTÁŘ. Poslancům ANO, ČSSD, KSČM a SPD se podařilo protlačit návrh zákona o zdanění církevních restitucí. Ministr kultury Antonín Staněk v rozhovoru pro DVTV odmítl, že by šlo o politickou hru. Dodal však, že by zdaněné prostředky církvi vrátil ve formě dotací na opravu či vybudování sakrálních staveb

Poslanecká sněmovna tento týden přijala 106 hlasy zákon o zdanění církevních restitucí. Pro byli poslanci koaličních stran ANO a ČSSD, jejichž vládu tolerují komunisté, kteří jej iniciovali. Návrh podpořilo i opoziční hnutí SPD. Zákon sice stále není pravomocný, pravděpodobně narazí v Senátu a možná skončí i ústavní žalobou, i tak je ale zajímavé sledovat některé okolnosti, které s sebou přináší.

Zadarmo ani komunista nehrabe

Stejně jako jedna a jedna nejsou tři, tak ani hnutí ANO a ČSSD netvoří většinu v Poslanecké sněmovně. Pro protlačení svých zákonů proto potřebují někoho dalšího – třeba komunisty. Ti vládu tolerují a jejich tolerance není zadarmo.

Z tohoto hlediska je vznik podobného zákona logickým vyústěním této situace. Ne však pro ministra kultury Antonína Staňka, který se stále tváří, jako by komunisti jejich vládu tolerovali jen protože jsou komunisti.

ČSSD si podle Staňkových slov pro DVTV plní jen svůj program, který voličům slíbila před volbami. Řekl, že strana nemá vůči KSČM žádné závazky, a proto není důvod si myslet, že by její poslanci zvedali ruce kvůli nějaké dohodě umožňující vznik vlády. „Komunističtí poslanci podali návrh dříve než sociální demokraté, ale ti by ho tam později zcela určitě dali,” vysvětlil Staněk.

Restituce aneb Cesta tam a zase zpátky

Ministr kultury však v rozhovoru zaperlil vícekrát. Třeba prohlášením, že pokud Senát vrátí poslancům návrh zákona k přepracování, bude chtít, aby se zdaněné prostředky dostaly pod patronát jeho resortu. To současný návrh zákona neobsahuje.

Na co by Staněk použil zhruba 11 zdaněných miliard ze státního účtu? Údajně na rekonstrukce církevních památek. Získané finance by v takovém případě tedy putovaly přesně tam, odkud je stát v případě zlegalizování zákona sebere. Ve zkratce: Rudý vlk se nažere a pobožná koza zůstane celá.

Komunisté se nejspíš budou plácat po ramenou tak či tak. Po 30 letech se jim totiž znovu alespoň částečně podařilo došlápnout na ten „církevní zlořád”. Mohou si tak zároveň i odškrtnou položku ze svého programu, byť Staněk ani jeho kolegové pochopitelně nepřiznají, že se jedná čistě o zákon z politického přesvědčení KSČM a budou stále zdůrazňovat smysl zdanění restitucí, i když žádný neexistuje.

Pro koalici jde však o věc podřadnou. Mnohem důležitější je, že se budou moct i nadále spolehnout na své tolerantní soudruhy. Aspoň do doby, než přijde na řadu jejich další bod politického programu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*