Do výzkumu stárnutí za půl miliardy se zapojili i lékaři a vědci z Olomouce

  6:52
Odborníci z olomoucké fakultní nemocnice a Univerzity Palackého se zapojili do nového velkého výzkumu vedeného brněnskou Fakultní nemocnicí u sv. Anny. Zaměřuje se na dopady pokračujícího stárnutí populace na oblast zdravotnictví i celou společnost a též na možnosti všeobecného zlepšení zdravotního stavu starších lidí.
Výzkumníci z přírodovědecké a lékařské fakulty MU vyvinuli v laboratoři umělou...

Ilustrační snímek | foto: Jihomoravské inovační centrum

Lékaři a další experti ze zmíněných institucí se budou společně s kolegy z Masarykova onkologického ústavu a Ostravské univerzity ve čtyřech skupinách věnovat oblastem spojeným s problematikou vyššího věku populace ve vztahu k rakovině, zánětům a degenerativním procesům, ale také otázce možností zpomalování stárnutí.

Z Olomouce se zapojí hlavně neurologická klinika, která kromě samotného bádání přispěje i vybavením a výzkumnými zdroji včetně biologických vzorků a klinických dat.

Věnuje se totiž takzvanému translačnímu medicínskému výzkumu se zaměřením na neurodegenerativní choroby a nové diagnostické i léčebné metody. Právě translační medicína, tedy užší propojení laboratorního biomedicínského výzkumu s klinickou praxí, hraje v projektu hlavní roli.

„Výzkum sjednocuje instituce, jež navrhují výrazně zlepšit oblast stárnutí poskytováním lepší zdravotní péče u těch poruch, které brání zdravému stárnutí,“ nastínil přednosta neurologické kliniky Petr Kaňovský.

Studie přitom podle něj ukazují, že kvalita života starších lidí je výrazně omezována chronickými onemocněními a v důsledku toho je třeba velkého úsilí v jejich prevenci, lepší diagnostice a léčbě.

„Lepší zdravotní stav starších lidí povede k tomu, že nebudou pro společnost zátěží, ale spíše přínosem, zejména vzhledem k jejich zvýšené produktivitě,“ dodal Kaňovský.

Autor: