fb pixel Z malého podvodníčka obávaným králem podsvětí: Kdo je kdo ve filmu Příběh kmotra? – G.cz
Vyhledávání

Z malého podvodníčka obávaným králem podsvětí: Kdo je kdo ve filmu Příběh kmotra?

+ DALŠÍCH 5 FOTEK + DALŠÍCH 6 FOTEK

Vyučený lakýrník František Mrázek to dotáhl hodně vysoko. Z veksláka se vyšplhal na samý vrchol tuzemského podsvětí. Jeho životním příběhem je inspirován film Příběh kmotra, který si můžete místo pátečního mejdanu pustit dnes ve 23:25 na Nova Cinema.

Václav Roman
Václav Roman 17.1.2020, 11:13

Mrázek jako Vedral

Snímek Příběh kmotra, který natočil režisér Petr Nikolaev v roce 2013, vychází z knižní předlohy investigativního novináře Jaroslava Kmenty, jehož kniha1 Kmotr Mrázek o někdejším vládci českého podsvětí se stala bestsellerem. A protože už všechna špína vyplavala na povrch s vydáním této knihy, neobával se režisér při premiéře filmu msty politiků, kterých se příběh o obávané šedé eminenci české politiky Františku Mrázkovi nějakým způsobem dotýká.

Nikolaev má klidné spaní také z toho důvodu, že jednotliví aktéři, kteří se v divokých 90. letech zapojili do organizovaného zločinu, mají v jeho filmu upravená jména. Například samotný kontroverzní podnikatel Mrázek vystupuje v kriminálním dramatu jako František Vedral. Veksláka, který začínal kšeftováním s digitálními hodinkami, pak šel naoko do invalidního důchodu a postupně nastřádal obrovský balík peněz, ztvárnil Ondřej Vetchý.

Íčko jako Líčko

Ve filmu Příběh kmotra je odkaz na bývalého ministra vnitra Ivana Langera. Mafiáni v jedné scéně mluví o jistém Líčkovi. Kdo zná spis Krakatice, který pojednává o síti Mrázkových kontaktů, tak dobře ví, že je v něm někdejší korunní princ ODS označován jako Íčko. Langer se do spisu dostal kvůli policejním odposlechům v roce 2000, když vedl hovor s pražským developerem Luďkem Sekyrou, který měl ke kmotru Mrázkovi blízko. Svou vlastní postavu však Langer ve filmu nemá.

Příběh kmotra nepřímo také ukazuje na již zesnulého Miroslava Šloufa, který býval poradcem Miloše Zemana v době, kdy zastával post premiéra. Na tohoto lobbistu odkazuje kamion s nápisem „Schlouf spedition“, ve kterém Vedral převáží cennosti. Šlouf a Mrázek se ostatně znali a není tajemstvím, že si vzájemně pomáhali.

Jak skončil kmotr Mrázek?

Jenomže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Mrázek v tom sice uměl chodit a podvody vylákal z bank stovky milionů korun, jenomže nakonec se objevil někdo, kdo ho zastavil. Mrázek byl zastřelen 25. ledna 2006. Kdo byl tím nájemním vrahem, který čelní postavu českého podsvětí odstranil ze scény, se dodnes neví. Stejně tak se stále spekuluje o tom, kdo si vraždu objednal.

S jistotou víme, kdo ve filmu Příběh kmotra hraje a jakými skutečnými lidmi jsou jednotlivé postavy inspirovány. Jestli to chcete vědět také, podívejte se do následující galerie:

Anebo se nenechte ovlivňovat a užijte si Nikolaevův počin dnes ve 23:25 na Nova Cinema. K uchopení příběhu obávané persóny režiséra inspiroval článek o tom, jak Mrázek rozprodal židovské náhrobní kameny jako dlažební. Při psaní scénáře pak spolupracoval s kriminalisty Karlem Tichým a Hynkem Vlasem, kteří kauzy vyšetřovali ve skutečnosti a v době uvedení filmu už stáli mimo službu.

Nikolaev chtěl být zkrátka co nejvíc akurátní, ačkoliv sám vždycky prohlašoval, že Mrázkův příběh je jen pro běžného smrtelníka jen těžko uvěřitelný. To je tedy velká pravda!

Podobné články

Doporučujeme

Další články