Plácido Domingo v Praze oslavil Mozartovy narozeniny

Operní pěvec Plácido Domingo v Praze dne 27. ledna 2019 dirigoval koncert Mozartovy narozeniny, který se každoročně koná na počest Wolfganga Amadea Mozarta ve Stavovském divadle spojeném se jménem slavného skladatele. Domingo vedl orchestr Národního divadla. Jako sólisté se vyprodanému hledišti vedle rumunské sopranistky Adely Zahari a italského basbarytonisty Simone Alberghiniho představili tuzemští pěvci Štěpánka Pučálková a Petr Nekoranec.
Placido Domingo slaví v Praze pravidelně Mozartovy narozeniny (zdroj FB)

Na oslavu výročí Mozartových narozenin zazněly árie a duety z mozartovského repertoáru. Večer zakončil dlouhý aplaus vestoje. Domingo se do Prahy vrátil po necelém roce a půl, kdy se publiku také ve Stavovském divadle představil jako dirigent Dona Giovanniho v inscenaci operního režiséra Václava Kašlíka. Umělce, který dirigoval i v newyorské Metropolitní opeře, dnes při jeho příchodu na jeviště přivítal velký potlesk. Mozartovský večer zahájila předehra k opeře Kouzelná flétna.

Jako první zazpíval Alberghini. Basbarytonista, který v roce 1993 debutoval v Teatro Regio v Turíně a od té doby se objevil na jevištích mnoha významných operních domů, se uvedl výzvou k pitkám a orgiím z Dona Giovanniho “Fin ch’han dal vino”. Po něm nastoupila sopranistka Zahariová, která zvítězila v soutěži Operalia organizované Domingem v roce 2017, a zazpívala árii Konstance “Martern aller Arten” z komické opery Únos ze serailu. Mezzosopranistka Pučálková se představila árií Sesta “Parto, parto” z opery La clemenza di Tito, která byla původně psaná pro kastráta. Tenorista Nekoranec přidal árii “Se di lauri il crine adorno” titulní postavy opery Mitridate. Publikum ocenilo též Mozartovy duety, například “Il core vi dono” z opery Cosi fan tutte v podání Pučálkové a Alberghiniho. Pěvkyně sklidily velký potlesk za provedení duetu “Prendero quel brunettino” z opery Cosi fan tutte.

Výroční koncert se uskutečnil ve Stavovském divadle, kde Mozart 20. ledna 1787 provedl svou operu Figarova svatba. Mozart byl tehdy tak dojatý velkým úspěchem, že se rozhodl pro Prahu složit operu Don Giovanni. Premiéru v témže roce opět řídil sám. Skladatel a klavírní virtuos Mozart se narodil 27. ledna 1756 v Salcburku a zemřel 5. prosince 1791 ve Vídni. Národní divadlo připomíná koncertem výročí jeho narození každoročně.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat