Zubní rovnátka

Jedná se o zdravotnickou pomůcku, která napomáhá s narovnáním zubů a řeší různé ortodontické vady. Obor, který se specializuje na rovnátka, se nazývá ortodoncie. První rovnátka byla sestavena už v roce 1890, jednalo se však o složité napínací přístroje s mnoha drátky. Léčba se většinou provádí v dětském a teenegerském věku (od 9-14 let). V dnešní době však není výjimkou ani léčba starších dětí a dospělých v kterémkoliv věku. Pravidelná léčba trvá cca 2-4 roky v závislosti na rozsahu vady. Délka léčby závisí také na spolupráci pacienta, která zahrnuje pravidelné kontroly.

rovnátka
 

Druhy rovnátek

1) Fixní rovnátka

a) kovová

Jedná se o jedny z nejvíce používaných druhů rovnátek. Jedná se o konstrukci, která se skládá ze zámečků, které jsou přilepeny jednotlivě k zubům. Dále drátů, které jsou vedeny napříč těmito zámečky. Dále jsou to gumičky, které se při každé návštěvě mění a pacient si může pokaždé vybrat barvu. Někdy je na horním patře dutiny ústní umístěn patrový třmen – oblouk, který roztahuje horní oblouk čelisti. Ze začátku dochází k častému odření a také šišlání. Někdy jako doplňkové materiály mohou posloužit pružinky, nákusní destičky, háčky na zámečcích a kroužky. Každý pacient má individuálně sestavenou léčbu a od toho se odvíjí také součástky, z kterých se samostatné rovnátka skládají. Návštěva u lékaře vyžaduje intervaly 4-6 týdnů. Cena za nasazení jedné čelisti se pohybuje okolo 4 500 (obě čelisti 9 000). U každé návštěvy je však nutné platit za drátky, kroužky, pružinky a jiné součástky. Výsledná cena se tedy odvíjí od délky nošení. V průměru se pohybuje okolo 20 000 Kč.

b) keramická

Jak už z názvu plyne, jedná se také o fixní rovnátka, ale vyrobená z keramiky. Díky bílé barvě rovnátek jsou na zubech velmi nenápadná. Proto je volí často lidé, kteří musí hodně komunikovat s ostatními lidmi a nechtějí, aby rovnátka nešla vidět. Další výhoda oproti kovovým rovnátkům spočívá v tom, že není nutné chodit tak často na kontroly. Nevýhodou je jejich celková cena, která se za obě čelisti pohybuje okolo 70 000 Kč.

c) linquální

Při této metodě nejsou rovnátka umístěna z vnější strany zubů, ale z vnitřní, z jazykové strany. Tím pádem jsou při běžné komunikaci pro okolí neviditelná. Vnitřní strana zubu je jinak tvarovaná než vnější, je proto nutné mít vysoce precizně a individuálně vyrobená rovnátka. Z tohoto důvodu je cena těchto rovnátek největší. Cena za obě čelisti se pohybuje okolo 150 000 Kč. Výhodou je, že jsou vyráběna z ušlechtilých kovů a proto jsou vhodná pro alergiky, které by běžné kovy nemohli mít.

2) Snímací rovnátka

Tento typ rovnátek se používá nejčastěji u mladších dětí a řeší lehké vady. Destičky, které si pak pacient vkládá do úst, jsou vyrobeny na míru podle otisků zubů. Jsou nabízeny v mnoha barvách a u dětí také s barevnými motivy. Péče o tuto metodu rovnání zahrnuje klasické čištění zubů plus péči o rovnátka samotné. Je třeba je 2-3x denně čistit. Je také nutné rovnátka utahovat pomocí speciálního háčku podle pokynů ortodontisty. Nevýhodou je, že rovnátka si pacient může kdykoliv z úst vyndat a léčbu nedodržovat. To stejné platí u utahování rovnátek. Je to častý důvod, proč se léčba zbytečně protahuje nebo se dokonce úplně přeruší. Cena za obě čelisti je okolo 5000 Kč. Do plnoletosti je určitá část hrazena zdravotními pojišťovnami.

3) Systém Invisaling

Jedná se o nejnovější léčbu při rovnání zubů. Jedná se v podstatě o snímatelná rovnátka, která jsou však konstruována odlišně než běžná snímatelná rovnátka. Jedná se o dlahy, které jsou speciálně vyrobeny na zuby pacienta. Ten si dlahy sundává při čištění a jídle. Rovnátka jsou vyrobena ze zdravotnického termoplastu, který je čirý, takže jsou opět velmi nenápadná. Kontroly u ortodontisty mohou probíhat jednou za 2-3 měsíce. Cena na obě čelisti za celou léčbu se pohybuje okolo 100 000 Kč.

Péče o rovnátka

Co se týče péče o rovnátka, jsou výhodná snímatelná rovnátka. Stačí jednoduché vyčištění kartáčkem s vodou a zubní pastou. Je doporučeno mít dva kartáčky, jeden na zuby a jeden na rovnátka. Složitější je to s fixními rovnátky. Jelikož jsou v dutině ústní na pevno, znamená to více problémů s čištěním. Samozřejmě s nimi pacienti jedí. Bylo by tedy ideální čistit si zuby a rovnátka po každém jídle. Ne vždy je to však možné, a proto je důležité dodržovat alespoň čištění 2x denně. Je důležité nepoužívat jen jeden hlavní kartáček, ale také mezizubní, mezirovnátkové a malé dočišťovací. Zámeček zabírá na zubu jen malé místo, tudíž je možné zuby vyčisti, i přes to. Kolem zámečků je čištění nejdůležitější a to z toho důvodu, aby se netvořily zubní kazy. Určitě nikdo po sundání rovnátek netouží mít sice rovné zuby, ale s kazy. Asi jednou za měsíc je vhodné k čištění použít jedlou sodu, která dobře rozpouští plak kolem zámečků.

Autor: Klára Šedová

pletení a háčkování