Z dětských protagonistů nám jistě nejvíce utkvěl v paměti Péťa Bajza, okolo něhož se celý děj točil. Hrál ho v té době už třináctiletý Adam Novák (38), kterému k roli malého školáka dopomohl mladší vzhled. Protože mu tehdy klepala puberta na dveře, natáčení nijak zvlášť neprožíval. Spíš ho mrzelo, že kvůli zameškaným hodinám ve škole musel opakovat ročník, a přišel tak o zajetý kolektiv spolužáků.

Co Adama naopak na filmovém světě fascinovalo, byly lokality, ve kterých se natáčelo. Objevil se také v seriálech Arabela se vrací a Zdivočelá země a při natáčení nikdy nezapomněl prolézt každý kout. "Podzemní chodby, zákristie kostelů, to byl můj oblíbený svět," svěřil se ve vzpomínkovém rozhovoru.

Jako herec si ale připadal nesvobodný. "Herec je podřízený mnoha okolnostem, režisérům, producentům, konkurzům, prostě není moc svým pánem," vysvětlil pro iDNES. Herectví proto odsunul do pozadí a přiklonil se k výtvarnictví, které mu dovolilo rozvinout osobní kreativitu naplno. Maluje a prodává obrazy, působí jako scénograf, navrhuje filmové dekorace a zajímavé zakázky dostává také od zahraničních produkcí, které si od něj objednávají patinování.

Výraznou postavičkou v seriálu Bylo nás pět byl také továrníkův synek Otakárek. Hrál ho korpulentní Jakub Hladík, i když v knižní předloze Poláček Otakárka líčil jako hubeného hocha, který musel polykat rybí tuk, aby trochu přibral. Režisér Smyczek ale prohlásil, že v každém seriálu musí být aspoň jeden tlouštík. A Jakub Hladík sem prostě zapadl.

Jakub si v 90. letech ještě zahrál v pohádce Lotrando a Zubejda, v seriálu Draculův švagr a ve dvou televizních filmech. Potom se z filmové branže nadobro vytratil.