Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do Čech přicházejí vlci skrze pohoří i literaturu, vznikající kniha mapuje jejich minulost i současnost

O návratu velkých šelem do české krajiny se v poslední době hodně diskutuje. Poodhalit návrat vlků do naší přírody a přiblížit tato zvířata lidem se pokusí i právě vznikající kniha Přicházejí vlci.

Fascinace krásným zvířetem i kontroverzní pohled na jeho návrat vedl Karolínu Wellartovou a Jiřího Beneše k vytvoření publikace, na které právě pracují. Dokončena by měla být v září. Kniha se bude věnovat právě návratu na jedné straně obdivované a na druhé nenáviděné šelmy do české krajiny.

Aktuální informace o knize můžete sledovat na facebookové stránce Přicházejí vlci.

„Zpracování poslouží jako obrazové kompendium, tedy příručka, pro širokou veřejnost,“ uvádí Karolína Wellartová. Přestože nepůjde o pohádkové vyobrazení vlka, jak ho známe třeba z červené krakulky, text bude svěží, jednoduchý a zároveň poutavý, aby mu porozuměli všichni čtenáři, mladší i starší. Přesto v textu objevíte pouze relevantní informace. „Všechny události vylíčené v knize jsou reálné. Vycházíme z obrovského množství zpráv, které česká média a ochránci přírody o „našich“ vlcích pravidelně zveřejňují,“ vysvětluje Jiří Beneš.

Kronika v moderním pojetí

Kniha tak bude vlastně kronikou plnou kreseb, které upoutají pozornost, ale zároveň čtenáři přinesou zajímavé a nové informace o vlcích. Právě ilustrace budou v díle stěžejní. Za jejich tvorbou jsou ale hodiny práce. „Vytvořit jedinou stránku trvá přibližně týden. Vše vzniká ručně perem a štětcem,“ prozrazuje autorka.

Pro Karolínu Wellartovou bude kniha zároveň splněným snem. Přestože ilustrovala již mnoho literárních děl, poprvé to bude její vlastní kniha. „Jako milovník literatury jsem vždy toužila vytvořit něco vlastního. Ale nikdy jsem předtím necítila tu speciální příležitost a nadšení, které mám teď. Může za to převážně seznámení s Jirkou. Když potkáte někoho, kdo je stejný nadšenec jako vy, pak je spolupráce a touha vytvořit něco nového nevyhnutelná,“ říká Wellartová s nadšením.

Autorka ilustrací Karolína Wellartová dokáže zachytit jakékoliv zvíře

Cesta k pochopení 

Vlk si v dnešní společnosti hledá své místo opravdu těžko. Mnoha lidmi je nenáviděn a nejraději by ho z povrchu zemského vymýtili. Proti se staví ochránci a milovníci přírody. Kniha Přicházejí vlci by tak mohla veřejnosti přinést nový pohled na vlky a poodhalit, čím jsou doopravdy.

„Nemyslím si, že lidé, kteří nemají v lásce vlky, by po přečtení naší knihy změnili názor. Mohli by se ovsem dozvědět něco nového, co by jim pomohlo k pochopení, k poznání tohoto zvířete,“ komentuje autor Jiří Beneš. Publikace by tak podle něj měla primárně být kvalitním zdrojem informací.

Kniha rozhodně nebude první „vlčí literaturou“ u nás. O vlky se dlouhé roky zajímá například autor Jaroslav Monte Kvasnica. Přesto ale knižní dílo Přicházejí vlci nabídne nový pohled na toto téma. „Každoročně vyjde spousta vědeckých prací zaměřených na nejrůznější aspekty ze života vlků. Stejně tak lze prostým monitoringem tisku rozpoznat, že je vlčí téma pro média velmi vděčné. Je v něm romantika, konflikt, porozumění, láska i čirá nenávist. Ovšem stále chybí chronologicky seřazené ty nejdůležitější události související se znovuosidlováním vlků některé z jejich původních domovin,“ popisuje autor a dodává, že text bude obohacen o atraktivní ilustrace, a navíc bude psaný laickým jazykem srozumitelným pro všechny členy rodiny.

Foto Karolína Wellartová

Štítky kniha, Přicházejí vlci, Jiří Beneš, Karolína Wellartová, literatura, vlk, Česko, Jaroslav Monte Kvasnica, příroda

Do Čech přicházejí vlci skrze pohoří i literaturu, vznikající kniha mapuje jejich minulost i současnost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.