MENU
Sledujte nás na sociálních sítích
Dotační Manager
Beton

Úspory energie v betonárnách

Traktor

Dotační příležitosti pro zemědělce z Programu rozvoje venkova

Mléko

Leden 28, 2019 Komentáře (0) Zobrazení : 1927 Podnikání a inovace, Soukromý sektor

Úspory energií v mlékárenství

V posledním díle naší série Úspory energie se podíváme na mlékárenský průmysl. Stejně jako masný průmysl, o kterém jsme psali dříve, i mlékárenství spadá mezi čtyři hlavní obory v potravinářském průmyslu, který se z 8 % podílí na konečné spotřebě energie v průmyslových sektorech v České republice. Mlékárenství ze zmíněných čtyř oborů zaujímá 12% spotřebu.

Výrobci v oblasti potravinářského průmyslu se při optimalizaci svého provozu obvykle zaměřují na tři hlavní oblasti: jak zlepšit výkonnost, snížit náklady a vylepšit spotřebu energií. Na poslední dvě oblasti se tedy nyní zaměříme.

Vedení firem ví, jaké jsou měsíční náklady za energie, ale méně se už vyzná v tom, kde vznikají, což přináší úskalí, že co není měřitelné, to se těžko zlepšuje. Ceny energií jsou neustále tlačeny směrem vzhůru, trendem posledních let (nejen ve společenském životě) je udržitelný rozvoj a dále pak legislativní opatření směrem k snižování spotřeby energií to vše jsou impulsy k zamyšlení, zda v provozu nedochází k plýtvání.

V mlékárenském průmyslu byla identifikována především vysoká spotřeba vody a energie na tunu zpracovaného mléka (průměrně 6 470 kWh energie a 60 m³ vody). Klíčové postupy používané v mlékárenství (např. ohřev, chlazení, sušení a čištění) jsou hojně využívány i v ostatních oblastech potravinářského průmyslu. Jedná se tedy o velmi perspektivní odvětví, ve kterém mohou být realizovány inovativní metody úspory energie a vody, a třeba i následně převedeny do jiných odvětví zpracování.

Zde jsme vybrali kromě klasických energetických úspor (jako je výměna osvětlení, výměna oken, zateplení apod.) několik přímo šitých na míru mlékárnám:

  • výměna čerpadel, případně využití odpadních energií při dalších technologických procesech,
  • využití zůstatkového tepla na předehřátí mléka vstupujícího do pasterizátoru,
  • redukce velikosti homogenizátoru,
  • náhrada várkových pasterizátorů kontinuálními (snížení spotřeby energií i množství produkovaných odpadních vod),
  • výměna chladícího zařízení,
  • instalace řídicích systémů MaR,
  • výměna kotle/kotlů,
  • rekonstrukce potrubních rozvodů,
  • instalace kogenerační jednotky aj.

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat, rádi Vám bezplatně posoudíme Váš záměr a vyhodnotíme Vaše šance na žádání o poskytnutí dotace.

Redakce Dotačních novin, T: 538 705 772, @: karolina.zemanova@dotacni.info

Tags: , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>