Orientační nabídka


Znak města Mladá Boleslav (odkaz na titulní stránku) 

Statutární město Mladá Boleslav - Oficiální stránky


 

Budova Centra 83 prochází rekonstrukcí

Rekonstrukcí celého podlaží a výměnou oken prochází budova bývalé dětské nemocnice, kterou dnes pro poskytování sociálních služeb využívá Centrum 83. Poskytovatel tak reaguje na změnu potřeb svých klientů. Sociální služby budou v objektu zachovány i nadále.
Budova Centra 83 v Havlíčkově ulici
Budova Centra 83 v Havlíčkově ulici
 

 
 
Architektonicky hodnotnou budovu na Havlíčkově ulici navrhl architekt Jiří Kroha. Otevřena byla v roce 1925 jako Masarykův dům okresní sociální péče a od 50. let minulého století sloužila jako dětská nemocnice v rámci Okresního ústavu národního zdraví (OÚNZ). Za tu dobu prošla pouze minimální údržbou. V roce 2016 byla budova prohlášena kulturní památkou.
Poskytovatel sociálních služeb Centrum 83 zde jako příspěvková organizace Středočeského kraje a za finanční podpory města Mladá Boleslav provozuje sociální služby pro lidi a mentálním a kombinovaným postižením. Konkrétně se jedná o denní stacionář, týdenní stacionář, odlehčovací služby a chráněné bydlení.
Kompletní přestavba se týká prvního patra, kde se dosud nacházely denní místnosti dílen, jež byly přesunuty do suterénu. Nově zde vzniká domácnost pro osoby se zdravotním postižením, kterou tvoří 6 jednolůžkových pokojů, sdílený obývací pokoj a sdílené sociální zařízení. Lidé zde bydlí samostatně, pod dohledem odborných pracovníků. Nové prostory budou sloužit stávajícím klientům Centra 83, kteří již „odrostli“ stacionářům a museli by novou službu vyhledat v jiném zařízení. Tato nabídka jim umožní další život v objektu, na který jsou zvyklí, s lidmi, které dobře znají. Služba bude otevřena od 1. července 2019. Celková výše investice, která je realizována díky státní dotaci MPSV, činí 6 milionů korun.
Samostatným projektem, který probíhá současně s úpravou 1. patra, je výměna oken, jejímž hlavním účelem je snížit energetickou náročnost celé budovy. Vzhledem k památkové ochraně je nutné veškeré práce provádět v souladu s odborníky na památkovou péči. Tato investice si vyžádá náklady ve výši 10 milionů korun.
V budoucnu by v Centru 83 měl vzniknout tzv. dům pobytových služeb, jehož zřízení je vizí současného vedení této organizace. Prvním návazným projektem na současnou úpravu hlavní budovy bude přestavba skladových prostor v oválném přístavku na Havlíčkově ulici na dílny, které budou sloužit jako aktivizační centrum.

1

2

3

4

5

6
 
Zveřejnil: Bohumil Horáček
Vytvořeno / změněno: 28.1.2019 / 28.1.2019

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
Počet návštěv: 1650
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém