Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autoponorka Top Gear byla lepší než obdobný stroj agenta 007

Tomáš Dusil
Diskuze (3)
Slavný James Bond používal autoponorku, která měla základ v Lotusu Esprit. Top Gear se rozhodl vytvořit obdobný stroj. Základem se stal opět Lotus, tentokrát ale méně známý model Excel.

Slavný britský agent 007 James Bond vždy bojoval s padouchy po celém světě a přitom využíval různé technické vynálezy, jež nemají v běžném životě obdoby. V bondovce „The Spy Who Loved Me“ (Agent, který mě miloval) z roku 1977 to byla neobvyklá autoponorka. Na první pohled vcelku běžný Lotus Esprit S1, který se mohl jak mávnutím kouzelného proutku změnit na ponorku.

Celá tahle sranda stála společnost Eon Productions, která produkovala „bondovky“, značných 100.000 dolarů. V rámci natáčení snímku Agent, který mě miloval, tehdy Lotus dodal filmařům dvě silniční auta, tedy vcelku běžné Esprity, a dále šest samostatných karoserií tohoto vozu. Tři z nich pak byly přestavěny společností Perry Oceanographic z americké Floridy tak, aby mohly být natáčeny pod mořskou hladinou, konkrétně poblíž souostroví Bahamy. Autoponorka na bázi Lotusu pro Bonda pak byla vytvořena Kenem Adamem. Pouze jedno z těchto aut ale účinkovalo pod vodní hladinou, a to ve spolupráci s americkým námořnictvem.

Autoponorku Lotus Esprit vlastní v současné době Elon Musk, majitel Tesly Motors, který ji vydražil na aukci v Londýně za 997.000 dolarů. Musk se údajně pokoušel stroj zprovoznit tak, aby mohl skutečně pracovat pod hladinou moře, ovšem neúspěšně. Mezitím se v roce 2012 objevila další autoponorka Lotus, tentokrát od týmu slavného Top Gearu.

Jak oslavit padesátiny

Nápad Top Geru vytvořit další autoponorku na bázi vozu značky Lotus přišel v rámci oslav půl století automobilů Jamese Bonda. Autorem nápadu byl Richard Hammond, slavný moderátor nejen tohoto pořadu o autech, v rámci epizody Skyfall. V té účinkuje také tajemný „Stig“ Ben Collins, kterého dobře znají všichni, kteří sledují Top Gear.

Na rozdíl od producentů bondovky „Agent, který mě miloval“ zvolil Top Gear pro tvorbu nové autoponorky vůz Lotus Excel, tedy kupé s motorem vpředu, které mělo v sériové podobě řadu komponentů shodných s někdejší Toyotou Supra.

Autoponorka Top Gearu byla navržená tak, aby vydržela pod vodní hladinou po dobu několika minut. Klasická okna nahradila plastová, karoserie dostala potah na bázi skelných vláken. Samozřejmostí byly další úpravy, včetně sonaru a plně funkčního elektrického pohonu pod vodní hladinou včetně výsuvných ploch (obdoba výškového kormidla u letadla), sloužících ponorce ke změně hloubky ponoru pod vodní hladinou.

Tomáš Dusil
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
28. 1. 2019 22:42
Proč mám opět pocit,
že článku chybí druhá půlka, nebo aspoň konec?
28. 1. 2019 22:06
Re: 100000?
V roce 1977. Dnes by to bylo něco přes 400 000 dolarů.
28. 1. 2019 17:23
100000?
Kam mám poslat sto tisíc dolarů za obojživelný Lotus Esprit?