Čiliak, Moravčík, finský mistr světa? Kluby TELH ladí kádry před uzávěrkou přestupů

Foto: Jiří Grulich, hc-kometa.cz

28. ledna 2019, 16:42

Václav Jáchim

Ve čtvrtek 31. ledna uzavře Tipsport extraliga letošní přestupní termín, kluby mají poslední dny a hodiny na to, aby vyladily kádry pro zbytek sezony. Některé transfery vypadají slibně, další jsou zahaleny mlhou a nemusejí dopadnout. Půjde o velké ryby či o nečekaná překvapení? Uvidíme. Pár zajímavých variant se každopádně rýsuje.

Jeden velký návrat zní hodně pravděpodobně, ze Slovanu Bratislava podle všeho zamíří do Komety Brno brankář Marek Čiliak. Opora dvojnásobných mistrů republiky vyrazila do KHL loni, jenomže Slovanu se nedaří a dávno ztratil šance postoupit do play off. Ruskou soutěž dokončí jiný gólman Jakub Štěpánek, stěhování Čiliaka (na snímku) do Komety by nic bránit nemělo. Mluví se o něm od chvíle, kdy Brňané uvolnili Libora Kašíka.

Zájem je také o další hráče Slovanu, ovšem jeho kádr je velmi úzký a Kontinentální liga končí až v závěru února. Vedení si nemůže dovolit, aby pustilo větší počet hráčů. V úvahu připadá možný přesun Lukáše Kloka do Vítkovic, kde hledají kvalitního beka po odchodech Marka Hrbase a Ivana Baranky.

Zájem je o Sersena. Letka z Amuru nejspíš KHL neopustí

V zákulisí se proslýchá, že by do Tipsport extraligy mohl vyrazit rovněž Michal Sersen, jenž by se údajně zamlouval Liberci. Také slovenský reprezentant ovšem potřebuje souhlas vedení klubu. Slovan hraje ve čtvrtek soutěžní utkání se Soči, do té doby se loučení žádného z hráčů určitě neuskuteční. Stejný den večer pak budou mít tuzemské týmy na to, aby transakce případně dotáhly. Uzávěrka přestupů vyprší o půlnoci.

Do velkých změn se podle všeho nepustí hradecký Mountfield, jeho bývalý útočník Rudolf Červený také brzy se Slovanem ukončí sezonu. Odchovanec jihočeského hokeje podle hokej.cz zůstane v Bratislavě minimálně do poloviny února, kdy okno pro transfery uzavřou kluby ze Skandinávie či ve Švýcarsku.

Foto: hcamur.ru

V ruské KHL nestihnou vyřazovací boje ani další týmy. Zástupci extraligy hodně stáli zejména o trio Marek Langhamer, Jan Kolář a Tomáš Zohorna z Chabarovsku. Všichni mají smlouvy, kdyby se měli vracet domů, museli by kontrakty přerušit. V Rusku nikdy nevíte, co se stane za několik týdnů, pro zmíněné krajánky tudíž docela velké riziko. Pardubické Dynamo by injekci svých bývalých hráčů ohromně uvítalo, ovšem tahle akce nejspíš neklapne. A to ani v případě jiných českých vyslanců v KHL jako Dominik Furch, Ondřej Vitásek, Tomáš Mertl, jejichž kluby zatím play off také nestíhají.

Moravčík a návrat do Plzně? Je to ve hře! 

Vyloučit naopak nelze eventuální přesun ze zámoří. V Nashvillu nedávno skončil brankář Miroslav Svoboda, který ročník dochytá ve finském Tampere. Teď probíhají horká jednání u Michala Moravčíka. Důrazný obránce se loni upsal Montrealu, sezonu začal na farmě, jenže posléze byl poslán do nižší East Coast Hockey League. Což účastníka posledního MS v Dánsku pochopitelně nepotěšilo. Vrátí se do konce přestupního termínu do Plzně?

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Hráčský trh jinak nenabízí přehnané množství špičkových hráčů. Kluby zkoušejí některé varianty, pod dojmem snahy o doplnění sestav možná sáhnou ke vzájemným trejdům. Sparta výměnou za Petra Vránu přivedla lotyšského útočníka Robertse Bukartse a patrně zkouší doladit další obchod(y). Naopak v sestavě se delší dobu neobjevil obránce Tomáš Voráček, třeba konkurence projeví zájem i o jiné nepříliš vytížené Pražany.

Plekanec dohraje sezonu v Kladně, bude Kometa hledat náhradu?

Při nedostatku špičkových tuzemských hráčů může dojít na variantu nákupu cizinců. Podle zdrojů hokej.cz má být ve hře možný příchod zkušeného finského útočníka, jehož zdobí medaile z olympiády a titul mistra světa. Situaci sonduje několik klubů, čas na dohodu se ovšem krátí. Vyloučit nelze stehování last minute krajánků z jiných evropských soutěží, měnit kluby může i někdo z těch, co už v extralize hráli a hrají – například Sebastien Piché, jenž z Mountfieldu dosud vypomáhal Litvínovu.

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Poptávka po hráčích každopádně je. Někdo loví beky, jiný útočníky. Jako třeba Zlín, kde má k poslednímu lednu skončit liberecký Dominik Lakatoš. Hodně aktivní byla při posilování Kometa, majitel Libor Zábranský přivedl Ivana Baranku, Jakuba Orsavu, Zbyňka Michálka. Sestavu obhájců titulu brzy opustí Tomáš Plekanec, který v předstihu potvrdil, že závěr ročníku stráví v mateřském Kladně. Kometě by se tím pádem hodil jiný zkušený centr.

Zadáci jsou zase v hledáčku Ocelářů, jelikož na marodce je kapitán Lukáš Krajíček a do nedělní bitvy s Mladou Boleslaví nezasáhli ani Vladimír Roth s Guntisem Galvinšem. Uvidíme, jestli sestavu nedoplní Litvínov, kde se rozloučí jihlavský bek Jakub Suchánek. Poslední příležitost dotvořit kádry mají do čtvrteční půlnoci i ostatní kluby.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz