Produktový design

Veronika Janečková

Veronika pochází Uherského Hradiště ležícího v srdci Slovácka. Vystudovala na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v ateliéru 3D designu, kde začala experimentovat s obalovým designem. Její jméno znáte i ze soutěže Model Young Package, kde bodovala poprvé v roce 2016. V roce 2018 ji vyhrála s obalem na téma Coffee mania. Nyní je maminkou na plný úvazek a ve volných chvilkách se i nadále věnuje designu.

Lidem neschází síla, chybí jim vůle. V.Hugo

Jaká byla Vaše cesta k obalovému designu?

Vystudovala jsem Střední uměleckoprůmyslovou školu, obor Návrhářství a modelářství obuvi a módních doplňků. Jelikož ráda zkouším nové věci a technologie, mé další kroky směřovaly na vyšší odbornou školu se zaměřením na grafickou tvorbu. Ani tato specializace pro mne však nebyla ta pravá. Mé další studium probíhalo na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v ateliéru 3D designu, kde jsem konečně objevila to, co mi stále chybělo – obalový design.

V roce 2013 se na mě poprvé usmálo štěstí v soutěži Model Young Package – 2.místo/téma Stáří. Bakalářská práce byla také úzce spjata s obaly – zde začaly mé experimenty s papírovou hmotou. Po vysoké škole vedly mé kroky do grafického studia – tato práce mne však nenaplňovala. V roce 2016 jsem se opět přihlásila do soutěže a odnesla jsem si krásné 3. místo/téma Packaging Unlimited. Nyní pracuji jako maminka na plný úvazek a po nocích se věnuji konečně tomu, co mě těší – designu. A tak, když celý dům už spí, vytvářím nové materiály :-) Výsledkem je letošní 1.místo/téma Coffee mania.

Popíšete nám zmiňovanou bakalářskou práci? Podle fotek vypadá velmi zajímavě…

Při tvorbě bakalářské práce jsem chtěla vyzkoušet něco nového, co bude mít potenciál vyvíjet se i po dokončení studia. Proto jsem začala experimentovat s papírovinou. Chtěla jsem vytvořit spojení mezi designem a přírodou, kterou mám velmi ráda. Nebylo třeba navrhovat nové tvary – vycházela jsem přímo z toho, co vytvořila příroda sama.

Jednalo se o kolekci obalů na šperky pro autorskou značku. Obyčejná skořápka od ořechu se proměnila v obal, ve kterém se skrývá zlaté jadérko transformované do brože či náušnic. Ve stejném duchu se nesly i další obaly z kolekce. Chtěla jsem dokázat to, že i obyčejný papír může věrně zkopírovat textury, které nás obklopují, nahradit média jako jsou hlína, kámen, plast a změnit pohled na papír jako takový.

Na čem aktuálně pracujete?

Momentálně relaxuji nad tvorbou textilní interaktivní knihy pro mou dceru. Je to mravenčí práce, ale při šití se mi zároveň v hlavě rodí nové nápady vztahující se k obalovému designu – například k letošnímu ročníku Model Young Package. Účastnit se nejspíše už nebudu, ale téma mne zaujalo natolik, že zkouším také něco vymyslet.

Máte nějaké oblíbené materiály, se kterými se Vám dobře pracuje?

Nejčastěji se věnuji práci s papírem, textilem a kůží. Ráda objevuji nové možnosti a technologie, které je možné využít při zpracování zmíněných materiálů.

Představíte blíže zmiňované úspěšné práce ze soutěže Model Young Package?

Drink Water – Play with a Bottle

Lahev na vodu z impregnované papíroviny byla dalším experimentem s jiným pohledem na papír. Téma ročníku 2016 – PACKAGE UNLIMITED. Mým cílem bylo vytvořit náhradu plastu – který, zejména v podobě PET lahví, znečišťuje životní prostředí. Snažila jsem se poukázat na to, že existují stále nevyužité možnosti, jak zabránit ohromnému nárůstu odpadu. Papírovina, která je opatřena impregnací, ztratí po určité době schopnost udržet vodu, začne se rozpouštět, až se zcela rozloží. U lahví z tohoto materiálu by byla životnost určena datem spotřeby.

Obal měl mít dle zadání i druhotné využití a protože tvar lahve připomínal pálky na stolní tenis, už jsem u této myšlenky zůstala a v návrhu pokračovala tímto směrem.

Kávové kapsle

COFFEE MANIA – hliníkové a plastové kávové kapsle jsou velkou hrozbou pro naši planetu. V mé práci se zabývám touto problematikou a rozhodla jsem se přinést řešení v podobě kompostovatelných kapslí. Při výrobě byl použit kuchyňský odpad, který jsem přeměnila na nový materiál, který je podobný bioplastu. Základním stavebním prvkem je recyklovaná papírovina, která je doplněna o další pojiva – například kávová sedlina, slupky od citrusů, pytlíkový čaj a jiné. Díky jedinečnému složení můžete použitou kapsli odhodit na kompost a navíc mu dodáte i potřebné látky. Suroviny jsou zvoleny tak, aby již samotná voda z kávovaru započala samotný rozklad kapsle.

Dle mého názoru má materiál velký potenciál i v dalších oblastech designu. Aby se však dostal do výroby, bylo by nutné ujít ještě kus cesty a dotáhnout myšlenku a prototyp až do vysněného cíle.

Co Vám vítězství v soutěži přineslo?

Vítězství mě především přesvědčilo o tom, že to, co dělám, má smysl. Design, kterému se věnuji, lehce vybočuje z řady. Nejdu s davem a podle zažitých ideálů. Občas se proto objevují pochyby, jestli výstup někdo ocení, zda bude myšlenka pochopena apod. Umístění v soutěži se tedy odrazilo i na mém sebevědomí. Další věcí je rozhodně zviditelnění – člověk najednou vykoukne z davu a začínají se mu otevírat další brány.

Jaké vybavení používáte k práci?

Vybavení, které používám je opravdu pestré – od počítače až po troubu v kuchyni :-) Ale ať jsem konkrétní – na můj stolní PC se systémem Windows nedám dopustit, z programů využívám nejčastěji balíček Adobe, CorelDRAW a čas od času Rhinoceros3D. K práci mi slouží také řezací plotter Silhouette Portrait2, který ušetří spoustu času a malinkatý gravírovací laser… a především tužka a jakýkoliv papír.

Jak vypadá Váš pracovní stůl?

Dá se při Vašem současném vytížení jako maminka nějak plánovat práce?

Ze začátku jsem se věnovala především dceři, na práci jsem v tu dobu neměla ani pomyšlení. Čas ale letí a jak malá rostla, spolu s ní rostla i chuť vrátit se zpět k navrhování a tvorbě.

Vše lze naplánovat, když má člověk cíl a pevnou vůli. Každý den sepíši seznam věcí, které chci do noci stihnout a ty postupně odškrtávám. Tento systém zatím funguje a když za sebou vidíte, kolik práce jste dokázali během dne stihnout, žene vás to kupředu.

Jaké máte plány do budoucna?

Brzy se budu muset rozhodnout, kam mé kroky budou směřovat. Jelikož i maminky musí jednou zpět do pracovního procesu. Ráda bych se v budoucnu stala svým vlastním pánem a věnovala se volné tvorbě i obalovému designu. Jestli se plány stanou skutečností, ukáže však až čas.

Kde na Vás čtenáři najdou další informace a kontakt?

 Behance

Děkuji za rozhovor


Přihlaste se do dalšího ročníku soutěže Model Young Package

Společnost Model Obaly a.s. patří k největším evropským výrobcům obalů vůbec a provozuje také Inovační centrum, kde pod rukama designérů vznikají nové návrhy. Díky její iniciativě funguje soutěž Model Young Package od roku 1996 dodnes. Organizátorem soutěže je pro firmu Model Obaly od roku 2009 nezávislá odborná organizace CZECHDESIGN.

Zdroj a foto: Veronika Janečková