Americký fašismus v zahraniční politice

Jsme svědky událostí probíhajících ve Venezuele. Někteří natvrdlí propagandisté nás přesvědčují, že za vše, co se tam děje, může „třídní boj“. Podle nich údajně stačilo zmáčknout místní oligarchy a k ničemu podobnému by nedošlo. To ale není pravda.

Copak místní oligarchové uvalili na Venezuelu sankce a embargo a bránili jí normálně obchodovat a rozvíjet se? Copak místní oligarchové nutí vlády sousedních zemí podporovat nezákonného „dočasného prezidenta“? Copak místní oligarchové vyhrožují rozsáhlým vojenským vpádem do Venezuely, pokud ta neuzná jejich loutku?

Ne, to všechno dělá americký imperialismus!

Nevím, proč ten televizní kazatel obelhává lidi, ať už záměrně nebo z hlouposti, za peníze nebo za ideu – to není důležité. Důležité je, že obelhává.

„Třídní boj je vždycky důležitější, než odražení agrese cizího imperialismu,“ vysílají ve Venezuele místní televizní kazatelé. Bojujte uvnitř země, a ne s americkým vměšováním!

Různí klauni se z různých stran snaží „vysvětlit“ bídu ve Venezuele falešnými příčinami. Prohlašují, že je tam bída proto, „že je tam socialismus“. Jiní zase „protože je tam socialismu málo“. Ve skutečnosti jedni i druzí obhajují skutečného viníka bídy – loupeživý americký imperialismus.

Právě americký imperialismus svrhl svého času Allendeho, skoro zničil Sýrii a teď se pokouší zničit Venezuelu.

Právě americký imperialismus ignoruje mezinárodní právo, kašle na OSN, vpadá do jiných zemí bez nejmenšího zákonného důvodu, organizuje ozbrojené převraty, instaluje své loutky a rozpoutává občanské války.

A pak se zemím, do jejichž věcí se USA vměšovaly, dostává pochybných výsledků, jako: „vržené do předindustriální fáze vývoje“ nebo jako „velmi chudé země Evropy“.

Právě americký imperialismus je otevřenou teroristickou diktaturou nejreakčnějších, nejšovinističtějších a nejimperialističtějších součástí finančního kapitálu.

Ano, je to americký fašismus! Protože fašismus v zahraniční politice – to je šovinismus v té nejhrubší formě, kultivující animální nenávist k jiným národům. Zvláště pak k těm, které si dovolily nechtít být nesvéprávnými oloupenými koloniemi – k Rusku, Číně, Íránu, Kubě, k Venezuele, atd.

Dokud nebude americký imperialismus poražen, dokud nebude poražen hegemon imperialistického světového systému, je vybudování „socialismu v jednotlivé zemi“ nemožné a odsouzené k porážce. To skvěle dokázal Imannuel Wallerstein*), kterého ale nikdo z rádoby levičáků nečetl.

A teď Rusko a Čína společně vzdorují americkému imperialistickému fašismu.

A v Sýrii Rusko ochránilo syrský lid před americkým fašismem (který se snaží působit přes „proxy“, přes loutkové organizace a režimy).

A nyní je jedinou nadějí Venezuely, že ji Rusko a Čína dokáží ubránit.

Nebo snad někdo věří tomu, že poté, co Američané postaví do čela Venezuely svoji loutku, se tam prudce zlepší život? Pomohlo to Iráku? Pomohlo to Afghánistanu? Pomohlo to Brazílii? Pomohlo to Ukrajině?

Třídní boj je ve srovnání s bojem proti imperialismu až podružný. Dokazuje nám to celá historie 20. století i současné reálie.

Vycházejí snad kapitalisté do ulic Caracasu a provokují srážky s policií? Anebo je to onen proletariát, kterému vsugerovali (titíž televizní kazatelé), že místní vláda je špatná, zatímco americký imperialismus není tak hrozný?

Přitom je třeba zdůraznit, že vláda Chavéze/Madura už zneškodnila dva předchozí vůdce opozice – jeden sedí, a druhý uprchl ze země. Američané si prostě našli nového zrádce, na kterého mohou vsadit.

Podobně v Rusku. Zavřeli Ťukina-Udalcova, podpořili Navalného. Navalný ztratil vliv, tak vytáhli Malceva. Když Malcev utekl, začali roztáčet Strelkova-Girkina. Girkin byl příliš fádní, tak se fabriky „botů“**) soustředí na Sjomina…

A všichni zrádci jsou jako jeden muž zuřivými „patrioty“ Ruska. Jenom ne skutečného Ruska, ale jistěže nějakého jiného. Monarchistického, bílého, rudého, nacionálního, rasově čistého, pohanského, proletářského – to není důležité. Důležité je, že nikoli reálného.

Zrovna včera jsme našli veřejnou stránku, která hlásá „trockismus zprava“. Také o „dvou Rusích“, jenom je u nich reálné Rusko „příliš rudé“, ale patrioti musí být „skutečně nacionální, rrrrrrrruští, hajlující“.

Takže – tohle nesprávné, reálné Rusko porazíme (pan televizní kazatel říká, že je možné se i spojit s interventy), a hned začneme budovat Rusko správné, košér, s elfovskýma ušima.

Přibližně totéž hlásá i „dočasný prezident“ Juan Guaidó ve Venezuele svým omámeným křečíkům.

Výzvy k „boji proti vnitřním buržoustům“ a ignorování amerického imperialismu se podobají výzvám k boji brunetů proti blondýnům při vpádu mimozemšťanů. To se agresorům líbí…

*) Immanuel Wallerstein (1930) – americký sociolog, politolog, neomarxistický filozof, “, autor teorie moderního světosystému, autor fundamentálního třídílného díla „Modern World-System“.
**)boti – internetoví roboti, umožňující hromadné rozesílání textů

Zdroj: News Front

Překlad: st.hroch 190128

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments