Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řebíčkův návrat. Bývalý ministr dává rady a doporučení šéfovi komunistů

  0:30
Kdysi ho provázely skandály v politice i podnikání. Teď dává rady a doporučení předsedovi komunistické strany. Podle zjištění MF DNES je bývalý ministr dopravy za ODS či majitel fotbalové Slavie Aleš Řebíček dlouhodobě v úzkém kontaktu s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem. Probírat spolu mají právě otázky dopravy.
Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček v době, kdy vlastnil fotbalovou Slavii

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček v době, kdy vlastnil fotbalovou Slavii | foto:  Michal Šula, MAFRA

Cesty Páně jsou nevyzpytatelné, tvrdí staré přísloví, podle kterého může vývoj událostí přinést velká překvapení. Na cesty páně Aleše Řebíčka se však zdá být i toto rčení slabou kávou.

Vždyť kdo by v září 2006, kdy spolumajitel dopravní firmy Viamont nastupoval do vlády Mirka Topolánka, řekl, že jednou bude majitelem fotbalové Slavie a ještě později začne radit předsedovi komunistické strany Vojtěchu Filipovi.

Spolupráce Řebíčka s Filipem přitom zjevně není jednorázová, nahodilá věc. Už v době první menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) se na Ředitelství silnic a dálnic zabývali čtyřstránkovým dokumentem nazvaným „Současné úkoly ministerstva dopravy a jejich plnění“.

V něm byly v bodech rozepsány dlouhodobé úkoly ministerstva a ­„z ­toho plynoucí nezbytná opatření“, či „personální zajištění činnosti ministerstva a podřízených organizací“. Pod materiálem s datem 6. ­února 2018 stojí dvě jména: Ing. Aleš Řebíček a Ing. Emanuel Šíp.

Druhý jmenovaný, bývalý šéf Českých drah a v letech 2007 až 2009 náměstek ministra dopravy Řebíčka, nastoupil o devět měsíců později do dozorčí rady ČD – Telematika, ve které mají většinový podíl České dráhy. Ačkoli si Emanuela Šípa oficiálně vybralo vedení drah, v resortu dopravy je veřejným tajemstvím, že se tak stalo na doporučení KSČM, jež drží vládu ANO a ČSSD.

Filip: Nemohu mluvit s lidmi?

Sám Řebíček pochopitelně od komunistů žádný veřejně zmapovatelný „šolich“ nedostal. Avšak o to intenzivněji prý podle lidí z politicko-podnikatelského prostředí komunikuje s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

Když se loni v říjnu konalo na Pražském hradě česko-čínské obchodní fórum, Filip si podle informací MF DNES ke své pozvánce vyžádal ještě vstupenky pro dva lidi. Jedním z nich byl právě Řebíček. Spolu je tam viděly stovky lidí.

Poradce komunistů bral na poště 55 tisíc měsíčně. Policie zjišťuje za co

Vojtěch Filip nejprve na otázku, zda komunikuje s Alešem Řebíčkem, odpověděl: „Já snad nemohu mluvit s lidmi, nebo co?“ Jakmile ale další dotaz směřoval k tomu, zda je bývalý ministr za ODS jeho poradcem, nebo na jaké bázi jejich komunikace probíhá, reagoval podrážděně.

„Vy jste se zbláznil? Vy neumíte číst na webu? Tam máte mé poradce,“ řekl pouze. Další otázky už ponechal bez odpovědi. Sám Řebíček nezvedal telefon a nereagoval na textové zprávy.

V rámci špiček KSČM se ale o Filipově spolupráci v oblasti dopravy ví. „Šéf měl vždy širokou plejádu kontaktů. A s Řebíčkem aby se neznali,“ uvedl zdroj z ­KSČM pod podmínkou zachování anonymity. „Spousta lidí za ním do kanceláře trefí. Když mu někdo řekne názor, tak si ho Vojta Filip vyslechne. Ale nic oficiálního tam není,“ dodal.

Ťok: Viděl jsem to

To ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok, kterého komunisti kritizují, byl otevřenější. „Slyšel jsem to. Dokonce se ke mně dostal materiál, který je panem Řebíčkem podepsán, a vyplývá z něj, že byl pro potřeby KSČM,“ sdělil MF ­DNES Ťok.

„Říkám si, co to má znamenat. Když byl pan Aleš Řebíček ministrem, byl jeho náměstkem Emanuel Šíp. Už mě i napadlo, jestli by to teď podle komunistů nemělo být naopak,“ dodal ministr dopravy.

OBRAZEM: Od byznysmena k Rumcajsovi. Jak šel čas s exministrem Řebíčkem

Jak se měnil Aleš Řebíček

Aleš Řebíček v srpnu 1992 spoluzakládal Viamont. Svůj třetinový podíl oficiálně prodal v roce 2006 před nástupem na ministerstvo dopravy za minimálně 345 milionů korun. Jenže právě v době jeho tříletého ministrování se Viamontu začalo nebývale dařit. Získával velké zakázky a ­měl i rekordní stamilionové zisky.

V lednu 2009 Řebíček ve vládě skončil. Důvěryhodné zdroje z okolí premiéra Mirka Topolánka tehdy tvrdily, že ministr se svým náměstkem Jiřím Hodačem „řádili tak, až už to přestalo být únosné“. Spolu s­ Řebíčkem tehdy končilo i pár dalších ministrů. „Existují vnitrostranické a politické důvody,“ řekl tehdy Topolánek.

O pár měsíců později se však Aleš Řebíček opět připomněl. Ve svém komplexu nemovitostí za 126 240 000 korun a­ na luxusní jachtě Aries za zhruba 50 milionů byl jedním z hostitelů dovolené „velkých kluků“ z­ politiky a byznysu včetně Topolánka, Marka Dalíka, šéfa ČEZ Martina Romana či Milana Urbana z ČSSD.

Firmy podle jachty

O dva roky později, v srpnu 2011, se Řebíček stal majitelem a prezidentem fotbalové Slavie. V té době už jeho příjmy a vynaložené miliony moc neseděly.

Tehdy exministr vysvětlil příznivcům Slavie: „Půjčil jsem si na to od dětí. A dokud mě nezbaví svéprávnosti, tak to vydrží.“ A ­také vykládal, jak chce vrátit Slavii na výsluní.

To se moc nepovedlo, klub málem sestoupil z ligy. A ­Řebíček ho v září 2015 prodal čínské skupině CEFC. Dnes dle rejstříku figuruje ve dvou firmách. Aries Trading a Villa Aries se jmenují téměř jako jeho jachta v Toskánsku.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...