Trenérem roku 2018 je Tomáš Bank, v kolektivech vyhrál kouč basketbalistů Ronen Ginzburg

Po 25 měsících trénování dovedl Tomáš Bank Ester Ledeckou ke zlaté olympijské medaili a získal za to ocenění Trenér roku 2018. V kolektivních sportech zvolila trenérská akademie Českého olympijského výboru Izraelce Ronena Ginzburga, pod jehož vedením se kvalifikovala mužská basketbalová reprezentace na mistrovství světa. Na večeru UNIQA Trenér roku 2018 vstoupilo do síně slávy 13 nových osobností a hokejista Tomáš Plekanec předal cenu pro Trenéra objevitele Miroslavu Machovi, který ho vedl v žácích.

SportovníListy.cz byly na místě děje...




Do Síně slávy bylo uvedeno třináct osobností, které rozšířily tak téměř šest desítek trenérů z minulých let na rovnou sedmdesátku. 

Na galavečeru UNIQA Trenér roku 2018 do Síně slávy vstoupili (v abecedním pořadí): Emil Brzoska (vzpírání), Stanislav Frühauf (běžecké lyžování), Milan Janoušek (biatlon), Jan Karger (basketbal), Josef Pešice (fotbal – in memoriam), Luboš Hilgert (kanoistika), Václav Drbohlav (jachting – in memoriam), Petr Přikryl (plavání), Ludvík Vyhnanovský (stolní tenis – in memoriam), Jindřich Kozubek (skoky na trampolíně), Miroslav Nekola (volejbal), Jaroslav Holík (lední hokej – in memoriam), Miroslav Pospíšil (basketbal).

Předávajícími byli většinou svěřenci trenérů například Kateřina Neumannová,

Trenéra roku volí členové Unie profesionálních trenérů, která je součástí České trenérské akademie, složky ČOV. Zasedá v ní 140 odborníků z téměř 40 různých sportovních svazů.

"Jsem rád, že Český olympijský výbor před šesti lety zvedl doslova ze země téma prestiže cechu trenérského. Tato anketa je unikátní i tím, že v ní volí jen trenéři trenéry," vysvětlil  místopředseda ČOV volejbalový trenér Zdeněk Haník.



Partnerem slavnostního galavečera Trenér roku byla již druhým rokem pojišťovna UNIQA, která dlouhodobě podporuje sport, například vodní slalom a jeho osobnosti nebo volejbal.

(ps, Český olympijský výbor, SportovníListy.cz, foto: Ivana Roháčková ASC Dukla)