Kocovina: 5 tipů, jak s ní zatočíte

photo-1502666689584-945597854f01
Zveřejněno: 28.1.2019

Večírek se opravdu vyvedl. S přáteli jste se skvěle bavili a domů jste se vrátili v povznesené náladě. Jakmile jste se ale probudili, zjistili jste, že dnešní den nebude stát za nic. Po nadměrné konzumaci alkoholu se dostavila kocovina. Víte, co ji způsobuje a jak se jí zbavit? 

Alkohol ke společenským událostem patří stejně, jako ryba do vody. Existuje totiž jen málo situací, při kterých je pití alkoholu považováno za nevhodné.

Možná znáte ze svého okolí někoho, kdo o sobě na každé akci prohlašuje, že je zapřisáhlý abstinent. I když se alkohol řadí mezi jednu z návykových látek, patrně se bude okolí na takového člověka dívat poněkud s despektem.

Alkohol v krvi rozvazuje jazyk a otevírá dveře společenské zábavě. (Pokud je konzumován s mírou.) Ten, kdo jej odmítá je tím pádem považován za suchara a škarohlída, který pokazí dobře rozjetý večer. V některých případech se odmítnutí společného přípitku považuje za urážku hostitele.

Zkrátka a dobře, z abstinence bez vedlejší újmy člověk vyvázne pouze v případě, že je dítětem, řidičem či těhotnou ženou.

Jak ale pracovat s následkem pití, kterým je často kocovina? 

Co je to kocovina?

Většina dospělých se s kocovinou už někdy setkala. Jednalo se zpravidla o důsledek prohýřené noci, kdy alkohol tekl proudem. Druhý den se pak probudili s myšlenkou, že to s jeho konzumací pravděpodobně trochu přehnali.

Mezi typické symptomy kocoviny patří: 

  • Bolest hlavy
  • Žízeň a sucho v ústech
  • Světloplachost
  • Přecitlivělost vůči okolním zvukům
  • Podrážděný žaludek a zvracení
  • Nekvalitní spánek
  • Pocení
  • Motání hlavy
Mohlo by vás zajímat:  Syndrom diabetické nohy - předejděte amputaci včas!

A mnoho dalších.

To, do jaké míry bude vaše ráno po večírku krušné závisí převážně na několika věcech, kterými se budete během společenské akce řídit.

photo-1469307517101-0b99d8fb0c33

Zpravidla se doporučuje: 

  • Před konzumací alkoholu se pořádně najezte (ideální jsou tučnější jídla, která zabrání rychlejšímu vstřebávání alkoholu do krve)
  • Pití alkoholu prokládejte pitím čisté vody
  • Dávejte přednost jednomu druhu alkoholu
  • Pokud budete pít sladká vína a likéry, průběh kocoviny bude horší než v případě, kdy budete pít suché víno či čistý destilát

photo-1501406538164-8dfdc80aa947

Kdy navštívit lékaře?

I když je kocovina spojena se stavy nevolnosti, existují případy, kdy se rozhodně vyplatí zpozornět. Někdy je nevolnost tak závažná, že by mohla postiženého ohrozit na životě.

Jedná se především o případy, kdy: 

  • Dochází k problémům s dýcháním
  • Kůže postiženého chytá nepřirozeně modrou barvu
  • Teplota těla je nepřiměřeně nízká
  • Dochází ke ztrátě vědomí

V těchto ohledech se jedná o opravdu vážné příznaky ohrožení zdraví. Proto sebe či druhého pro jistotu bedlivě sledujte a tyto příznaky nezlehčujte. Ignorace těchto problémů může v nejhorších případech zapříčinit i smrt.

Jak se kocoviny co nejrychleji zbavit?

Mnoho lidí se snaží kocovinu prostě přetrpět. Existuje však několik dobrých tipů, jak si můžete takto těžká rána ulehčit.

maria-teneva-1163104-unsplash

Na kocovinu nejlépe platí vydatný spánek a klidový režim v průběhu celého dne. Pokud to není nutné, nenuťte se vstávat z postele a důležité věci raději odložte na dobu, kdy vám bude lépe. Také vám přijde vhod, když v průběhu dne budete myslet na zvýšený příjem tekutin. Nejlepší je obyčejná voda. Říznutá multivitaminovou tabletou.

Dalších 5 užitečných tipů, jak na to

Živiny

Alkoholové opojení vás položilo na lopatky, proto dá tělu dost zabrat tento stav opět napravit. Z toho důvodu je potřeba, abyste do těla dostali co nejvíce chybějících živin. Proto se doporučuje, abyste si den před vaším krušným ránem pro všechny případy připravili polévku. Ta může být například rajčatová, ale výborně se hodí i klasický vývar. Vhodná je i konzumace vajec.

Mohlo by vás zajímat:  Bezdrátový kardiostimulátor

Uvidíte, že pokud vás kocovina přeci jen zastihne, budete děkovat sami sobě, že jste si vše potřebné připravili předem.

Otužování

photo-1532196922019-5c851ab9bd27

Dalším užitečným tipem pro všechny, kteří se probudili s příšernou kocovinou je studená sprcha. A to doslova.

Ve skutečnosti to však není tak děsivé, jak se na první pohled zdá. Základem rychlé úlevy od kocoviny je totiž otužování. (Čili střídání studené a teplé vody při sprchování.) Díky otužování se vám povede vyplavit toxiny z těla o trochu rychleji.

Zázvor

Dalším spolubojovníkem v bitvě za odstranění kocoviny je zázvor. Zázvorový čaj je totiž úplný zázrak na podrážděný žaludek. Jediné, co na jeho přípravu budete potřebovat je trocha čerstvého kořene (nejlépe nastrouhaného), citron, med a horkou vodu. Uvidíte, že nevolnost a bolest v žaludku během chvíle odezní.

Iontové nápoje

Vzhledem k akutnímu nedostatku minerálů v těle se doporučuje i popíjení iontových nápojů. Ty se užívají především při sportu, ale hodí se i jako první pomoc při léčbě kocoviny. Jejich výhodou je rychlá účinnost.

Sauna

Pokud jste schopní vyjít na světlo, určitě se poohlédněte po nejbližší sauně. Možná se vám saunování nezdá jako ten nejlepší nápad. Věřte ale tomu, že saunování výrazně urychlí odplavování toxinů z těla podobně, jako je tomu v případě otužování. (Jen s tím rozdílem, že sauna je trochu silnější kalibr.)

A jaké jsou vaše zkušenosti s léčbou kocoviny? Dejte nám vědět do komentářů. 

Štítky: , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení