Reportéři ČT: Policie obvinila dlouholetého poslance Pavla Severu z podvodu. Důvodem jsou směnky za 10 milionů

Policie podle Reportérů ČT obvinila Pavla Severu z podvodu (zdroj: ČT24)

Někdejšího dlouholetého poslance Pavla Severu obvinila policie z podvodu kvůli několika podezřelým směnkám za 10 milionů korun. Ty měl podepsat bohatý podnikatel Zdeněk Švec před svou smrtí. Policie přitom původně případ odložila, ale po stížnosti vdovy a natáčení Reportérů ČT vstoupilo do kauzy státní zastupitelství a nařídilo její došetření. Podrobnosti zjišťoval Dalibor Bártek.

Třiapadesátiletý Pavel Severa patřil mezi výrazné tváře české politické scény. Byl místopředsedou KDU-ČSL, náměstkem ministra obrany a přes šestnáct let poslancem. Ještě nedávno pracoval pro politickou stranu TOP 09 jako její generální sekretář.

Loni v listopadu ho však policie obvinila z podvodu. „Měl vylákat podpis několika směnek v nominální hodnotě téměř deset milionů korun s vědomím toho, že směnky nezajišťují žádné reálné finanční závazky,“ uvedl mluvčí krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Pavel Bužga. Severovi tak hrozí pět až deset let vězení.

Kvůli tomu také prosadil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil Severovo odvolání z funkce generálního sekretáře a vloni v dubnu Severu strana ze svých služeb propustila úplně. „Cítil jsem, že je to nešťastné a že jeho kauzy – a zdůrazňuji, ctím presumpci neviny – poškozují dobré jméno TOP 09,“ uvedl Pospíšil.

Zadlužený Severa měl napůjčovat bohatému podnikateli

V případu jde celkem o čtyři problematické směnky, jejichž uznání a proplacení se Pavel Severa domáhá. Všechny mají dokladovat, že ještě jako vlivný politik a člen Poslanecké sněmovny napůjčoval movitému podnikateli z Litomyšle Zdeňku Švecovi přes 10 milionů korun. Takovému tvrzení však nevěří pozůstalí, spolupracovníci a především ani policie.

„Ve verzi prezentované Pavlem Severou existuje celá řada nejasností, rozporů a dále řada přímých důkazů i řada nepřímých důkazů svědčících, že se Pavel Severa dopustil podvodného jednání v souvislosti s opatřením a uplatněním sporných směnek,“ stojí v policejním usnesení o zahájení trestního stíhání. 

Zdeněk Švec
Zdroj: ČT24

Policie se případem zabývala už dříve, v červnu 2017 ho však po zhruba tříletém vyšetřování ukončila. A to i přesto, že v usnesení o odložení vyjmenovává celou řadu pochybností o jeho tvrzeních. Na odložení případu upozornili Reportéři ČT.

„Krajské státní zastupitelství na základě stížnosti, která v této věci byla podána, přistoupilo ke zrušení toho rozhodnutí, protože dospělo k závěru, že v té době nebyly opatřeny ještě všechny podklady, které byly důležité pro objektivní posouzení celého případu,“ dodává mluvčí Pavel Bužga. Podle policejní mluvčí Markéty Janovské pak bylo doplněno prověřování a na základě shromážděných faktů bylo zahájeno trestní stíhání.

Reportéři ČT se pokusili kontaktovat i přímo Pavla Severu, ten však ihned zavěsil a pak už telefon nezvedal a nebyl k zastižení ani v místě bydliště. Ke kauze se však vyjadřoval při dřívějším natáčení. „Ten náš vztah byl dlouhodobý, protože jsme bydleli na jedné ulici, sto metrů od sebe. A byl to kamarád, který podnikal,“ vzpomínal Severa na podnikatele Švece.

V účetnictví chybí důkazy o převodu milionů

Švec zemřel koncem roku 2013, bezprostřední příčinou smrti byla jeho mnohaletá těžká závislost na alkoholu. „Silně popíjel tehdy, silně – to prostě bylo období, kdy nebyl schopen vůbec přijít do práce, to jsme ho tady měli ve stavu někdy, že to bylo úplně žalostné a zoufalé,“ vzpomínala dlouholetá účetní a spolupracovnice podnikatele Švece.

A právě ze zmanipulování či zneužití na alkoholu zcela závislého podnikatele Švece je Pavel Severa podezřelý. Nedlouho po podnikatelově smrti totiž začal po rodině zemřelého vymáhat uznání čtyř směnek v úhrnné hodnotě přes 10 milionů korun. Není však jasné, proč by si podnikatel Švec od politika peníze půjčoval. Jeho firmy totiž vydělávaly miliony a vlastnily majetek za desítky milionů korun.

Směnka mezi Pavlem Severou a Zdeňkem Švecem
Zdroj: ČT24

„Nebyly dohledány žádné důkazy zakládající právní podstatu směnečných závazků Zdeňka Švece a k jakému účelu měl Zdeněk Švec půjčené prostředky použít. Důkazy o půjčkách nedoložil ani podezřelý Pavel Severa,“ píše policie v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Většina směnek byla splatná ještě v období, kdy Švec žil, Severa je ale vytáhnul až po jeho smrti. Až do té chvíle přitom o jejich existenci nevěděla rodina, ani podnikatelovi spolupracovníci. „V manželově účetnictví se nenašlo ani jedno místo, kde by se prokázalo, že tam přišly nějaké anonymní peníze, natož od Pavla Severy,“ uvedla vdova po podnikateli Dagmar Švecová.

A stejně tak policie nedohledala na účtech Pavla Severy jediný převod, který by půjčky prokazoval. Severa byl navíc v době, kdy měl podnikateli půjčovat miliony, sám zadlužený. Z majetkových přiznání, která v letech 2008 až 2010 odevzdal v Poslanecké sněmovně, vyplývá, že dlužil více než tři miliony korun.

Data na směnkách se neshodují: Švec byl ten den tisíce kilometrů daleko

Pochybnosti jsou navíc i o termínech, kdy mělo k půjčkám dojít. Na třech směnkách je uvedeno datum, kdy je podnikatel podepsat nemohl. Jednou měl Švec směnku podepsat v den, kdy byl po dalším z epileptických záchvatů hospitalizován na pohotovosti, na další směnce je zase vyplněné datum, které se kryje s víkendem, kdy byl podnikatel s rodinou v Krkonoších, a jinou směnku údajně podepsal, ačkoliv byl s rodinou na dovolené v Dominikánské republice tisíce kilometrů daleko.

Datum, stejně jako všechny ostatní údaje na směnkách, přitom podle zjištění policie rukou vyplnil samotný Pavel Severa. Nejasností a vážných pochybností o tvrzení Pavla Severy však policie shromáždila ještě mnohem více.

Aby některé otazníky zodpověděla, pokusila se vyslechnout tchyni a manželku politika. Na tchyni totiž Severa převedl směnku za 6,5 milionu korun a manželka původně uplatňovala ještě další směnku, kterou jí měl podnikatel podepsat. Obě ženy však vypovídat odmítly a to ze stejného důvodu, prý by mohly způsobit nebezpečí trestního stíhání blízké osobě.

Přes veškeré tyto pochybnosti Pavel Severa nadále trvá na tom, že směnky kryjí skutečné dluhy, a žádá jejich proplacení. Naopak na svědky, kteří hovoří v jeho neprospěch, podává na policii žaloby a trestní oznámení. „Trvá na tom, že mu tyto peníze dlužím a vlastně žaluje lidi kolem mne, včetně mne, za pomluvy, křivé výpovědi a tak dále,“ dodává vdova Dagmar Švecová.