V třináctidílném seriálu Synové a dcery Jakuba skláře, z poloviny osmdesátých let, si Luděk Munzar zahrál hlavní postavu, skláře Jakuba Cirkla. Seriál je specifický svým časovým rozpětím. V prvním dílu hraje Munzar devatenáctiletého mladíka a v tom posledním je o šedesát let starší. V době natáčení bylo manželovi Jany Hlaváčové(80) čerstvých padesát let.

To je trnem v oku například filmovému kritikovi a recenzentovi Kamilu Filovi (38).„Pardon za malého cynika ve mně, vždycky si u jeho jména vzpomenu především na to, jak v prvním díle seriálu Synové a dcery Jakuba skláře hrál devatenáctiletého mladíka ve svých čerstvých padesáti," uvedl Fila na svých sociálních sítích. 

„Mnoho momentů daného dílu pak simuluje mládí tím, že Munzar pořád pobíhá a skáče a starší lidé mu říkají, ať tak nejančí. Samozřejmě make-up s trochou řasenky tomu taky pomáhá. Myslím, že je to v dějinách kinematografie a televize velmi unikátní záležitost. Vřele doporučuji ke zhlédnutí před obědem, užijete si dost bizarní legrace," dodává rozhodně osmatřicetiletý kritik.

Že ale Jakub sklář není jediná postava v televizních dějinách, kterou hrál herec jiné věkové kategorie, upozornili Filu uživatelé v jeho komentářích. „Čtyřicetiletý Jaromír Hanzlík coby sedmnáctiletý Václav Karas v Cirkusu Humberto byl taky mladistvost sama," píše jeden z diskutujících. „Bizarní spíše bylo, když například Andrea Kerestešová hrála ve Vyprávěj šedesátiletou a přitom jí jen dali paruku..." hlásí se o slovo další.

Vynikající je ještě Dynastie Nováků, kde Josef Kemr (nar. 1922) hraje otce Radoslava Brzobohatého (nar. 1932), který hraje otce Jaromíra Hanzlíka (nar. 1948)," uzavírá diskuzi jiný všímavý divák. 

Takových postav by se zajisté našla ve filmovém archivu spousta. Pravdou je, že na devatenáct let pan Munzar skutečně nevypadá, nicméně u ságy, která popisuje šest různých desetiletí, je zajisté potřeba trochu přimhouřit oko. Coby Jakub Cirkl byl Munzar dokonce tak populární, že za svůj výkon v roce 1987 vyhrál diváckou cenu Zlatý květ za nejlepšího herce.  

Další zajímavostí je, že Luděk Munzar zde hraje otce postav Petra Kostky (80) a Jiřího Krampola (80), kteří jsou ale ve skutečnosti jen o pět let mladší. 

Nad kritikou Munzarovy velké role na sociální síti se ovšem některé osobnosti zarazily. Především dcera Ivy Janžurové (77), herečka Sabina Remundová (46), se ostře vymezila. „Já tedy čtu jen zlomek... za mě- NEVKUSNÝ, CHORÝ PŘÍSPĚVEK! Zemřel otec, dědeček, manžel... Raději mlčte, než v takovou chvíli plácat kraviny," vzkázala Filovi s tím, že je blízká přítelkyně Báry Munzarové (47), a tak nemluví jen tak do větru, ale snaží se vcítit do kamarádky, která právě oplakává tatínka. „ Musím souhlasit se sestrou, to je opravdu bizár tato celá diskuse v tento den," přidala se k ní vzápětí i sestra Theodora (45).

VIDEO: Takto Martin Trnavský zachytil poslední Vánoce Luďka Munzara, který zemřel 26. ledna 2019

Fotogalerie
57 fotografií