Doba čtení:1 m, 57 s
Zdeněk Bakala je v Česku kvůli svému působení v OKD vnímán velmi negativně a je terčem řady útoků. Foto: Facebook Pavol Krúpa

Vlastník vydavatelství Economia Zdeněk Bakala a jeho žena Michaela opustili statutární orgány tohoto mediálního domu. Bakala prý nechce vydavatelství prodat.

Podle vyjádření mluvčí společnosti BM Management Šárky Samkové zůstává pro Economia pro Bakalu klíčovou investicí, jejímž prostřednictvím chce podporovat a hájit nestrannou a nezávislou žurnalistiku. BM Managament se věnuje správě privátních aktiv Bakalových v ČR. Zdeněk Bakala rezignoval na post člena dozorčí rady, Michaela Bakala na pozici člena představenstva.

Čtěte také:
Skončí spor Zeman – Bakala u arbitráže?
Bývalý velvyslanec USA Schapiro je Bakalovým právníkem

Místo v představenstvu po Bakalově manželce obsadí Monika Zahálková. Spolu s ní v něm bude dál pracovat Michal Brejch, předsedkyně představenstva Zuzana Řezníčková a místopředseda Pavel Burša. Dozorčí rada bude tříčlenná, jejím předsedou zůstává Luboš Řežábek a členy Zdeněk Fried a Jan Hanousek.

Odchod Bakalových z řídících orgánů společnosti není jedinou změnou v Economii. Ke konci ledna z ní má odejít ředitel redakcí Vladimír Piskáček, kterého nahradí Zuzana Kleknerová. Loni v září skončil generální ředitel a předseda představenstva Economie Roman Latuske, místo něj představenstvo od té doby vede Řezníčková.

Economia vydává deník Hospodářské noviny, týdeníky Ekonom a Respekt a několik odborných titulů. Zároveň provozuje weby Aktuálně.cz, IHNED.cz, Atlas.cz nebo Volný.cz. Vydavatelství v roce 2017 vykázalo konsolidovaný zisk 1,8 milionu korun po předchozí ztrátě téměř 20 milionů. Tržby stouply o čtyři procenta na 878,6 milionu korun. Bakala vlastní Economii od roku 2008 a nyní je jejím jediným akcionářem.

Čtenost Hospodářských novin se loni za druhé a třetí čtvrtletí meziročně zvýšila o 11 000 na 167 000 čtenářů. Prodaný náklad stoupl zhruba o 500 výtisků na průměrně 31 727 kusů.

Bakala, který v minulosti ovládal těžební firmu OKD, je v poslední době terčem kritiky. Výrazně proti němu vystupuje prezident Miloš Zeman, který ho ve svém inauguračním projevu loni v březnu označil za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD. Později na adresu podnikatele mířily Zemanovy vulgarity v rozhovoru pro Český rozhlas, loni v říjnu od Zemana dostal státní vyznamenání podnikatel Pavol Krúpa, který Bakalu kritizuje.

Mohlo by vás zajímat:
VIDEO: Nejlepší podzemní sklápěčka na světě
Služební auto obra Koloděje
Jsme fosilní civilizace. A ještě dlouho jí budeme

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa