Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

‚Pyropes‘ opět v akci. Na VŠE byla nahlášena pátá bomba za semestr, škola prodloužila o 3 dny zkouškové

Česko

  14:40
PRAHA - Na Vysoké škole ekonomické (VŠE) na Praze 3 byla v úterý ráno opět nahlášena bomba, evakuována byla žižkovská budova. Vedení školy předpokládá, že se budova otevře opět v 15 hodin. Na místě policistům pomáhají dvě jednotky hasičů. Jen v tomto semestru se jedná o pátý nahlášený poplach. Informoval o tom Pražský deník. VŠE prodloužila kvůli anonymním bombovým výhružkám zkouškové období v zimním semestru o tři dny.

Kromě policistů vyjíždí k hlášeným bombám i záchranáři a hasiči. foto: Twitter Policie ČR

Nahlášení bomby na VŠE jako drahý špás. Cena planého poplachu může být i statisícová

O evakuaci informovala na webu VŠE rektorka Hana Machková. „Evakuace se netýká budovy na Jižním městě. Dotazy o přesunu zkoušek prosím směřujte přímo na zkoušející,“ napsala Machková s tím, že vedení bude respektovat pokyny policie. Předpokládané obnovení chodu ekonomické univerzity však bylo stanoveno na třetí hodinu odpolední.

V tomto semestru se jedná již o pátý poplach nahlášený na VŠE, jenom za leden pak o třetí, pyrotechnici však bombu ani v jednom z případů nenašli.

Policistům na místě pomáhají dvě jednotky pražských hasičů, ti o tom informovali na svém twitterovém účtu.

V předchozím případě jen o několik dní dříve byl na místo povolán i psovod se psem z pyrotechnické jednotky, kterému začali lidé říkat ‚pyropes‘, slangově správněji pak ‚bombočuch‘. Ten se dostal do akce i při středečním zásahu po vyklizení objektu kolem desáté hodiny, informoval Pražský deník.  

Prodloužení zkouškového

VŠE prodloužila kvůli anonymním bombovým výhružkám zkouškové období v zimním semestru o tři dny. Potrvá do 6. února. v úterý o tom informovala mluvčí VŠE Martina Mlynářová. 

„Pokud je ohlášena bomba ve zkouškovém období a policie nařídí evakuaci areálu, zkoušky se musí přesouvat na jiný den, nebo na jinou hodinu, což samozřejmě působí organizační problémy,“ uvedla mluvčí. 

Budova VŠE byla opět uzavřena. Počtvrté za tento semestr byla nahlášena bomba

Podle mluvčí se v aktuálním zkouškovém období nahlašování bomb zintenzivnilo. Loni byly některé výhružky i v průběhu semestru. Škola postupuje podle pokynů policie. „Budovy většinou prochází policisté se psy vycvičenými na vyhledávání výbušnin. Náklady na jeden takový zásah se pohybují od stovek korun do tisíců korun,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Škola zatím nemá náklady vyčíslené, chce je ale předat policii. Podle Mlynářové je evakuace náročná jak pro studenty a vyučující, tak pro ostatní zaměstnance a firmy ve škole. Týká se to například menzy. Letos musela být škola evakuována i 3. a 21. ledna. Ve zkouškovém období se evakuace týká zhruba stovek studentů a zaměstnanců, během semestru to ale mohou být i tisíce lidí, přesná data neměla mluvčí k dispozici.

Vypisování zkoušek je v kompetenci fakult, určení nových nebo náhradních termínů je také v jejich pravomoci. „Rektorka osobně hovořila se všemi děkany a ti přislíbili maximální součinnost,“ podotkla Mlynářová. Zkouškové období tak skončí příští středu. „Byla to iniciativa paní rektorky, která má tuto možnost stanovenu Studijním a zkušebním řádem,“ dodala mluvčí.

V Česku loni výrazně narostl počet evakuovaných, a to kvůli tomu, že 40 procent z nich hasiči přemisťovali právě kvůli anonymním ohlášením bomby. „Jenom u vysokých škol bylo v loňském roce 13 800 lidí evakuováno v souvislosti s nástražným výbušným systémem,“ řekl již dříve náměstek hasičů pro integrovaný záchranný systém František Zadina. Při jednom z těchto zásahů, který se odehrál v červnu při státnicích, museli hasiči přemístit z pražského areálu ČVUT 9700 studentů a zaměstnanců.

Autor: