Jaké má výhody kreditní karta a jak s ní zacházet?

Jaké má výhody kreditní karta a jak s ní zacházet?

Spousta lidí běžně říká, že nosí v peněžence kreditní kartu. Není to ale pravda. Většina populace používá kartu debetní, však si můžete všimnout, že i na té vaší je možná někde napsané slovíčko „debit“. Víte, jaký je v těchto dvou kartách rozdíl a co všechno vám mohou nabídnout?

Obě lze souhrnně nazývat platební karty, ovšem zatímco jednu mají v peněžence snad všichni, tu druhou banky nedávají každému.

Rozdíl je ve způsobu čerpání peněz

Obě dvě karty jsou navázány na váš účet. Debetní vám umožňuje čerpat pouze peníze, které máte fyzicky na svém účtu, kdežto s kreditní kartou jdete i do mínusu. Stav účtu vás v podstatě nezajímá, nakupujete na dluh i za to, co nemáte. Peníze následně samozřejmě musíte vrátit, pokud je splatíte do určitého data, celý tzv. revolvingový úvěr funguje bezúročně. Jinak se pochopitelně platí úroky.

Nutno podotknout, že ani s kreditní kartou nelze čerpat peníze donekonečna. Hranice bývá často nastavena na trojnásobek měsíčního příjmu. Kreditní kartu banky neposkytují úplně každému, mívají nastavený i minimální měsíční příjem. Přece jenom jde o jistou formu půjčky a úvěry v bankách prostě nejsou rozdávány jen tak všem na počkání.

Kreditní karty přináší nespočet výhod

Proč si zařídit kreditní kartu? Například proto, že pak nemusíte čekat na výplatu. Utrácet lze klidně i na začátku měsíce, až vám peníze na účet dorazí, dluh se dorovná. Na druhou stranu je třeba ji užívat s rozumem. Ovládnout se a neutrácet za hlouposti je těžké, pokud můžete jít hodně do mínusu. Ještě když vás navíc banky odměňují za nakupování.

Za platby kreditní kartou dost často sbíráte věrnostní body a ty si pak proměníte za hezké výhry nebo slevy do oblíbených obchodů a restaurací. Některé karty vrací určité procento z utracených peněz zpět.

Nejen banky nabízí kreditní karty, nabídky od jiných finančních společností bývají často ještě lákavější. Například karta od Diners Club má limit až 350 000 Kč, odměňuje vás body za platby, zajišťuje vstupy do letištních salonků a ve Vídni rychlou bezpečnostní kontrolu v Priority/Fas­t Lane.

Podobných nabídek jako od Diners Club najdete více. Stačí zapátrat. Jste-li finančně zodpovědní, není důvod, proč byste si kreditní kartu neměli pořídit.

Článek Jaké má výhody kreditní karta a jak s ní zacházet? byl publikován 29. ledna 2019 v 06.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...