AKA opakuje svůj odhad loňských investic, zakládá novou sekci

úterý, 29. ledna 2019, 11:45 Reklama, Aktuality MediaGuru

Za loňský rok se v reklamě mělo proinvestovat 113 miliard korun, vyplývá to z průzkumu AKA.

Zdroj: Photospin

Zdroj: Photospin

Loni se v reklamě podle Asociace komunikačních agentur (AKA) mělo proinvestovat přibližně 113 miliard korun. Vyplývá to z březnového odhadu, který AKA realizovala ve spolupráci s výzkumnou agenturou Nielsen Admosphere. 

„Komunikace je dospělým průmyslem, který svým obratem překonává mnohá tradiční odvětví. Že tak není vnímána, je důsledkem nedostatečného monitorování ekonomických výkonů. Údaje, které máme k dispozici, nezahrnují navíc komunikaci pro regionální a lokální firmy nebo exportní výkony,“ říká ředitel AKA Marek Hlavica.

Investice do marketingové komunikace, které AKA sledovala na vzorku 108 respondentů z řad marketérů, měly být loni rovnoměrně rozděleny mezi mediální (51 %) a nemediální (49 %) kanály. V rámci nemediálních kanálů mělo loni nejvíce prostředků putovat do online a mobilní podpory.

Podle nejnovějších údajů Nielsen Admosphere přesáhly loni hrubé investice do médií 100 miliard korun. Největšími zadavateli roku byly podle ceníkových cen Kaufland, Lidl a Alza.cz. Mezi největšími pěti sektory už tak nefigurují telekomunikační operátoři, ale obchodní řetězce.  

Zadavatelé z oblasti veřejné správy vypsali loni necelých osm set výběrových řízení za 1,1 miliardy korun. Mírný pokles oproti loňskému roku vyvažuje pozitivní trend počtu zrušených výběrových řízení. Těch bylo loni jen 12. „Letos vidíme potenciál zvýšení objemu v rámci státních zakázek, mohlo by to být až 1,3 miliardy korun,“ předpovídá Marek Hlavica.  

Na nové výzvy reaguje AKA novou sekcí

Na stále silnější uplatňování technologických novinek v komunikaci, které s sebou přináší prolínání oborů, reaguje AKA novou sekcí, jež se zaměří na transformaci oboru marketingu a obchodních modelů. Pod názvem Business Transformation Club & Award propojí komunikační agentury s poradenskými společnostmi. 

Zakládajícími členy nové sekce jsou jednak komunikační agentury, jako je skupina Kindred, Wunderman a McCann, jednak konzultační firmy Deloitte, KPMG a Adexpres. „Důvodem k založení je to, že jako agentury pomáháme klientům s transformací, ale na svou vlastní jsme jako odvětví zapomněli,“ vysvětluje Michal Nýdrle, zakladatel Kindred Group, která se loni spojila s mezinárodní sítí Publicis. „Dnes jsou konzultační firmy často u řešení problémů ve firmách dříve než my. Na rozdíl od nás ale stále nemají lidi, které to odpracují,“ dodává Nýdrle. 

Sekce vytvoří uzavřený klub, který se bude setkávat čtyřikrát do roka, první z nich proběhne již 28. února. K diskuzi nad různými tématy budou zváni i zadavatelé na pozicích CEO, CTO, CMO a CFO. „Naše zkušenosti potvrzují, že transformační procesy jdou napříč obory, jako jsou obchod, finance, IT a marketing. Bez integrující podpory generálních ředitelů jsou většinou odsouzeny k nezdaru,“ dodává Petr Brich z Deloitte. 

Další aktivitou bude soutěž transformačních projektů v České republice. Ta by měla představit příkladné realizace s doložitelnými dopady do fungování společností. Nultý ročník by měl proběhnout ještě letos, vítězné projekty budou vyhlášeny v rámci Effie. 

„Agilní transformace firem a propojení marketingu s IT a dalšími týmy jsou nezbytným předpokladem efektivní komunikace se zákazníky. Zakládající členové sekce se podílejí na řadě transformačních a inovačních projektů, které si zaslouží pozornost. Proto věřím, že se nám podaří oslovit firmy a získat je pro účast v soutěži,“ myslí si Hana Wasserburger z KPMG Česká republika. 

Nová sekce je pátou sekcí AKA. Dalšími jsou sekce digitálních agentur, aktivačních agentur, českých nezávislých agentur a sekce mediálních agentur tvořená kolektivním členem ASMEA (Asociace mediálních agenturou. 

Letos se chce mimo jiné soustředit také na prohlubování znalosti Metodiky zadávání veřejných zakázek a Férového tendru. „Chceme i nadále spolupracovat s Hospodářskou komorou, jejímiž jsme členy, abychom byli už konečně vnímáni jako průmysl, a ne jako více či méně zábavná část mediálního prostoru,“ předesílá Hlavica. 

-stk-