Už je tomu 21 let, co na první PlayStation vyšel Resident Evil 2 – podle většiny hráčů ten nejlepší díl slavné hororové ságy. Zatímco první díl se dočkal remaku na konzoli GameCube už v roce 2002 a jeho remaster okoštovali majitelé ostatních konzolí o celých třináct let později zkraje roku 2015, na remake dvojky jsme si museli počkat podstatně déle. Teď je ale tu a já jsem nadšen.

Zpátky v Raccoon City

Příběh je volným pokračováním jedničky. Do Raccoon City na americkém středozápadě přijíždí policejní nováček Leon S. Kennedy. Na svůj první den v práci nikdy nezapomene. Zároveň se do města dostává i Claire Redfield, která pátrá po svém bratrovi, příslušníkovi speciálního komanda S.T.A.R.S. Nejde o nikoho jiného než Chrise Redfielda – jednoho z hrdinů jedničky.

Resident Evil 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Osudy Leona a Claire se stejně rychle protnou, jako opět rozdělí. Začíná smršť strašidelných a ještě děsivějších událostí, která graduje s každou odehranou hodinou. RE2 nabízí překvapivě čtyři variace kampaně po vzoru originálu, takže porce hororového příběhu je veliká. Když dohrajete hru za jednu postavu, ihned je vám nabídnut druhý scénář, který ten první bohatě doplňuje.

4 způsoby, jak projít kampaň

Průchod hrou je mnohdy stejný, jindy odlišný. Příběh je však z pohledu druhé postavy jiný a navíc vás čeká nový konec. A to není vše. Poté co hru dohrajete za Leona a Claire či naopak, si ještě můžete zvolit opačný postup s hrdiny, takže je příběh opět o trošičku jiný. I když jsme toho byli svědky už před více než dvěma dekádami, stále jde o parádní systém a RE2 přímo vybízí k opakovanému zahrání.

Resident Evil 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Tím se životnost vyšplhá i k více než 20 hodinám, a to je více než slušné. Samozřejmě záleží na zvolené obtížnosti. Ta udělá mnohé. Na lehký režim se dočkáte pomoci se zaměřováním, bude se vám lehce doplňovat zdraví a nepřátelé nebudou tak tuzí. Normální obtížnost nabízí ten pravý zážitek s RE2. Sice dá zaměřování fušku, protože není snadné, ale s trochou píle to zvládnete.

Hardcore obtížnost je pro sebevrahy

Těžký režim hardcore je pro sebevrahy, protože jsou nepřátelé těžší, automatické ukládání neexistuje, a pokud si budete chtít uložit hru na psacím stroji, potřebujete stejně jako v původní hře psací pásku, která zabírá cenné místo v inventáři. Ještěže jsou poblíž magické bedny, které přenášejí předměty po celé hře, hehe. A co že se všechno změnilo? Přátelé, je toho opravdu hodně.

Resident Evil 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Vývojáři dali vale statickým úhlům kamer, renderovaným pozadím a zastaralému ovládání, u něhož znamenalo dopředu pohyb kupředu z pohledu hrdiny. Remake jedničky všechny tyto věci ještě měl. Dění nyní snímá kamera z pohledu přes rameno, což je prvek, který se poprvé objevil v Resident Evil 4. Vše tak působí akčnějším stylem a hráč má zároveň větší přehled, co se kolem něj děje.

Někdy je lepší vzít nohy na ramena

Oba hrdinové mají slušný arzenál k tomu, aby se vypořádali s dotírajícími nemrtvými a dalšími ohyzdnými potvorami. Jenže munice je pomálu. Sice si můžete dokonce vytvářet vlastní pomocí střelného prachu, ale stejně budete přepočítávat každý náboj. Tohle je survival horor do morku kostí. Střeliva je málo a je potřeba taktizovat. Někdy je prostě lepší vzít nohy na ramena a konfliktu se vyhnout.

Resident Evil 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Stejně tak budete přemýšlet, kdy se ozdravit. RE2 remake je věrný originálu, takže vyjma léčivých sprejů narazíte na různobarevné ozdravné byliny. Zelená zlepší lehce vaše zdraví, červená lze použít jen v kombinaci a zvyšuje účinek ostatních kytek. Modrá pak vyléčí otrávení jedem. Květiny lze různě mixovat a získat tak ještě silnější účinky a navíc posílit sílu a imunitu. To všechno budete potřebovat.

Mr. X je tu! Do pr....

Po krku vám totiž půjdou stovky hladových zombies, které dokážou procházet dveřmi a mnoho horších hrůz. Ikonický Licker slaví silný návrat. Výrazné monstrum s odhaleným mozkem, dlouhým, vystřelovacím jazykem a drápy ostrými tak, že vás rozdrásají na kusy, je extrémně silné, rychlé a nebezpečné. Dokáže lézt po stěnách i stropu a budete z něj mít bobky. Nechybí ani zmutovaní psi, rostlinné zombie, ohyzdní G-mutanti v kanálech a samozřejmě i ten bastard Mr. X.

Resident Evil 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Neoblomný Tyrant vám půjde po krku většinu hry a je to zatraceně odolný nepřítel. Dupání, které vydávají jeho kroky v kombinaci s okovanou obuví, je jedna z nejděsivějších událostí, co jsem při hraní zažil. Stačí chvilka nepozornosti a sejme vás. Je nelítostný, a i když do něj vyprázdníte celý zásobník, akorát ho to jen zpomalí. Navíc se musíte trefit do hlavy. Mr. X je šíleně děsivý a budě mě strašit v nočních můrách ještě dlouho.

Dostaveníčko s bossy

V RE2 samozřejmě nechybí ani souboje s bossy jako obřím aligátorem, zmutovaným vědcem Williamem Birkinem nebo finální podobou Mr. X. Co se ale týče dalších mutantů a zrůd, na ně v Capcomu nějak zapomněli. Nedočkáte se slavné chodící kytky Ivy, strašidelných vran ani obřích pavouků. A to je velká chyba, kamarádi. Stejně tak se nemuseli opakovat modely zombies.

Resident Evil 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ve hře je jich pár a může se stát, že po vás půjdou najednou i dva prohnilé klony. Zbrojní arzenál je slušný, nechybí pistole, revolver, kolt, brokovnice, granátomet, rotační kulomet, raketomet, elektrický smažič atd. Zbraně lze dokonce vylepšovat, což není vůbec od věci. Stejně jako v remaku jedničky jsme se dočkali podpůrných zbraní.

Sekundární zbraně

Jde o nůž, granát a omračující granát. Použít je můžete libovolně kdykoliv, nebo na ně můžete spoléhat jako na pomocníky při odrážení útoků zmutovaných fujtajblů. Vrazit granát zombie do chřtánu a pak ho výstřelem odpálit, je hodně krvavý i uspokojující zážitek. Sbírat lze i prkna, kterými můžete zatlouct okna a zabránit tak zombies v proniknutí dovnitř. Hodí se to a ne že ne.

Resident Evil 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hlavolamy prošly velkou revizí. Spousta z nich byla předělána a nechybí ani úplně nové. Sice jsou některé z nich vtipné a nepříliš reálné, ale zábavné jsou vždy. A potrápí váš mozek. Sice jenom na pár chvil, protože nejde o nic extrémně náročného, ale stejně je příjemné nutit se po stresových situacích také přemýšlet. Hra vám navíc pomáhá v tom, že na mapě ukazuje předměty a nevyřešené hádanky.

Ve vedlejších rolích Ada a Sherry

Příjemnou změnou v hratelnosti jsou i vedlejší postavy, do jejichž kůže se vžijete. V kampani za Leona je to záhadná Ada Wong, která je vybavena kromě sexy vizáže i šikovným hackovacím zařízením. V příběhu Claire budete hrát za malou holčičku Sherry Birkin, která se musí hlavně schovávat a zůstat neodhalena. RE2 je prostě hrou, která toho nabízí setsakramentsky hodně.

Resident Evil 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Vizuálně je, no bože, jen se podívejte sami – naprosto nádherná. Všechny ty krvavé děsy a explicitně znázorněné násilí jsou detailně pobuřující. Modely postav jsou krásné a prostředí naprosto vtahující. Zvláště legendární policejní stanice nabízí nepřeberné množství detailů i věcí, které jste raději vidět nechtěli. Jen hudba nás docela zklamala. Nový soundtrack na původní doprovod prostě nemá.

Nová hudba není nic moc

Hraje mnohdy na více minimalistickou notu a moderní děsivé hučení, které doprovází temné motivy. Epický, dramatický a pompézní soundtrack originálu je jiné kafe, ten vás vtáhne do dění hned. Lze si ho zvolit, ale jenom za dodatečně utracené peníze či dražší verzi hry, takže říkám: Búúú! Deluxe edice má i spoustu dalších kostýmů, které udělají radost hlavně fanouškům.

Resident Evil 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Resident Evil 2 je nesmírně důležitým milníkem na poli videoher. Jde o hru, kterou nyní paří 90 % hráčů a bude se o ní mluvit ještě hodně dlouho. Jde o výborný survival horor, velmi strašidelnou videohru a zároveň o nejlepší herní remake všech dob. Seberte proto odvahu a rozhodně si ho zahrajte. Jde o žhavého kandidáta na hru roku, která vzdává stylově hold kultovnímu originálu. Bravo, tleskám.

Nejdůležitější hra současnosti

P.S. Po dohrání dvou scénářů se odemkne režim 4th Survivor, v němž se v roli Hunka musíte dostat k místu příletu vrtulníku. Když tento obtížný mód dohrajete, odemkne se hratelný obří kousek Tofu.  To ale není vše. Už 15. února se pro hráče chystá stahovatelný obsah zdarma! Od tohoto data budou vydávány tři přídavky Ghost Survivors. Chopíte se v nich rolí prodavače z obchodu se zbraněmi, dcery starosty a po zuby ozbrojeného vojáka.

Fotogalerie
171 fotografií

Série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 95 %

Plusy:
Výborný survival horor
Nejlepší herní remake všech dob
4 variace kampaně
Je to hóóódně strašidelná hra
Děsivý sr*č Mr. X
Hraní za Adu a Sherry
Nápadité hlavolamy
Parádní grafika
DualShock 4 ukazuje zdraví
Čeká nás stahovatelný režim zdarma

Minusy:
Chybí mnoho monster
Modely zombies se opakují
Nová hudba nemá na původní ani náhodou

Infobox
Datum vydání: 25. leden 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1599 Kč (konzole), 1299 Kč (PC)
Výrobce: Capcom R&D Division 1
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry