V biografiích do historie

Tipy_V biografiich do historie
Dnešní tipy vám dají nahlédnout do historie a umožní vám lépe poznat některé z významných osobností – českého krále Jiřího z Poděbrad, francouzského básníka Arthura Rimbauda i britského vědce Alana Turinga.

Václav Erben je znám především jako autor detektivek. I proto jeho historický román (a zároveň životopisná fikce) Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad ve své době překvapil. Nyní vychází nově v nakladatelství XYZ.

Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad

Autor: Václav Erben

Počet stran: 904
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-7597-244-6
Doporučená cena: 599 Kč

 

Knihu Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad vydalo nakladatelství XYZ.

Jeden z nejlepších českých historických románů dvacátého století, jehož autorem je nikoliv historik, ale český mistr detektivky, proslulý ústřední postavou kapitána Exnera. Podobně jako ve světové literatuře například Alexandre Dumas, Robert Graves či Mika Waltari zvolil Václav Erben formu fiktivních pamětí a stylizoval se do role jejich nálezce. Ve svém košatém a akčním vyprávění se soustředil na dobu Jiříkova mládí a vzestupu k moci za poručnictví všeho schopného intrikána Hynce Ptáčka z Pirkštejna. Jiřík je vykreslen jako typický politik renesance, schopný si poradit ve složitých poměrech tehdejších Čech.

 

Ukázka z knihy

Je zvláštní, jaký je dnes vítr.
Noc a vítr.
A oblaka se ženou a zakrývají a odkrývají měsíc. Dobře že hoří oheň. Venku je chladno. Oheň hoří dobře, dobrý je i komín a hvízdá v něm vítr.
Napadá mne někdy, jestli vítr odnáší myšlenky. A zdalipak někde poletují, neskloubeny a rozsety.
Jinak si počasí nevšímám. Hledím, aby mi nebyla zima, abych se nepotil v horku. Ale dnes se dívám pootevřeným oknem na oblohu. A ten chladný vítr cítím.
Měl bych ulehnout a spát. Mnohde ve městě ještě hodují. Popíjejí. Mnozí se budou válet po ulicích. A ráno je budou očichávat, spící a bledé, psi a prasata.
Veselí se a budou se potácet a padat a zvracet a vykřikovat, zpívat, říhat na mou počest. Mluví o mně. Uvažují. Teď ještě mnozí uvažují. Pan Aleš Holický ze Šternberka a Oldřich z Rožmberka sedí tiše. Pijí, ale málo. Opatrně. Vím to, jako bych je viděl. Každého zvlášť. Každý sám a u sebe. Znám je.
Stal jsem se dnes českým králem. (str. 7)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Václav Erben

Český spisovatel detektivních románů Václav Erben absolvoval Obchodní akademii v Náchodě a divadelní dramaturgii a rozhlasovou režii na pražské DAMU. Pracoval jako novinář, redaktor a do roku 1990 jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. Od roku 1947 až do roku 1989 byl členem KSČ, po sovětské okupaci ČSSR v srpnu 1968 normalisační publicista, činný v propagaci branně-bezpečnostní politiky komunistického státu. V listopadu 1989 se stal předsedou České asociace autorů detektivní literatury. Od roku 1993 působil tři roky jako tiskový mluvčí předsedy ČSSD. V roce 1996 neúspěšně kandidoval do Senátu ve volebním obvodě Ústí nad Orlicí. Od roku 1997 do února 2000 byl členem Rady České televize za ČSSD. Erben je autorem knih Vražda ve společnosti ConsusPoslední pád Mistra MaternyZnamení lyryTrapný konec rytíře Bartoloměje aj.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Krásně výtvarně zpracovaná kniha Opilý námořník přibližuje čtenáři život význačného prokletého básníka poutavou formou. Osvěžte si znalosti o Arthuru Rimbaudovi!

Opilý námořník

Život básníka Arthura Rimbauda jeho vlastními slovy
Autor: Arthur Rimbaud

Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 216×260 mm
ISBN: 978-80-259-1003-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Opilý námořník vydalo nakladatelství Plus.

Vydejte se na poetickou plavbu na palubě Opilého korábu! Ilustrovaný životopis Arthura Rimbauda, básníka, tuláka a dobrodruha, vychází z textu jeho nejznámější básně Opilý koráb. Nick Hayes patří k nejtalentovanějším britským kreslířům a za své autorské knihy už podvakrát získal cenu deníku The Guardian. Jeho obrazy ze života „božského rošťáka“, který byl milencem Paula Verlaina, než utekl do Habeše a živil se jako překupník zbraní, jsou plné omamné imaginace a nepřekonatelné touhy po dálkách a dobrodružství…

 

Ukázka z knihy

Opily namornik_ukazka1Opily namornik_ukazka2

Stáhněte si celou ukázku.

 

Arthur Rimbaud

Francouzský básník Arthur Rimbaud (1854–1891) psal útvary na pomezí poezie a prózy, experimentoval se slovy, jinotaji a symboly. Byl nejvýznamnějším představitelem „prokletých básníků“, autorů píšících o tabuizovaných tématech a hledajících krásu v ošklivosti. Dalšími typickými zástupci tohoto stylu jsou Charles Baudelaire a Paul Verlaine (intimní přítel Rimbauda). Nejznámější Rimbaudovou básnickou skladbou je Opilý koráb. Autor se zde přirovnává ke korábu na rozbouřeném moři. O jeho prokletém životě si můžete přečíst v románu Neštěstí bývalo mým bohem.

————————————————

Přečtěte si podrobnou biografii Alana Turinga z pera Andrewa Hodgese a poznejte jednoho z největších vědců v dějinách Velké Británie. Jeho příběh se stal předlohou filmu s populárním Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli.

Alan Turing: Enigma

Autor: Andrew Hodges
Přeložil: Martin Nový

Počet stran: 754
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7462-832-0
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Alan Turing: Enigma vydalo nakladatelství Jota.

Alan Turing se zapsal do historie jako vynikající matematik a zakladatel moderní informatiky, jehož práce na prolomení německých kódů rozhodujícím způsobem ovlivnila průběh druhé světové války. Stydlivého absolventa Cambridge, obdařeného brilantní logikou a technickým nadáním, si povšimli britští zpravodajci a od roku 1938 ho zaměstnávali ve svém kryptoanalytickém oddělení, sídlícím v Bletchley Parku. První velký úspěch slavil Alan Turing v roce 1940, kdy jeho stroje rozluštily šifrované zprávy německého letectva. Poté se spolupracovníky obrátil pozornost k prolomení dokonaleji zabezpečené komunikace nepřátelských ponorek. Jeho schopnosti a vizionářství ovšem sahaly mnohem dále. Ještě před válkou přišel s konceptem univerzálního stroje, jenž se v roce 1945 zhmotnil do prvního návrhu programovatelného počítače. Turingův smělý rozlet na prahu počítačové éry však v roce 1952 zastavilo odhalení jeho homosexuality, které z něj učinilo společenského vyvrhele a vystavilo ho ponižujícímu zacházení. O dva roky později, zavržený okolím, svůj život dobrovolně ukončil a Velká Británie tak ztratila jednoho ze svých největších vědců a myslitelů. Obsáhlá, zevrubná biografie se opírá o bohatý poznámkový aparát, text doplňuje fotografická příloha. Knižní předloha oscarového filmu Kód Enigmy s B. Cumberbatchem v hlavní roli.

 

Ukázka z knihy

Společenský původ Alana Mathisona Turinga, syna britského impéria, je rozkročen na hranici mezi nižší venkovskou šlechtou a buržoazií. Jeho předkové – obchodníci, vojáci a kněží – patřili k aristokracii, třebaže bez dlouhé tradice urozenosti. Mnozí z nich za svůj společenský vzestup vděčili hlavně rozmachu britského koloniálního panství, skýtajícího řadu příležitostí k dobrému uplatnění.
Rod Turingů lze vystopovat do čtrnáctého století k jistým Turinům z Foveranu v Aberdeenshiru. Kolem roku 1638 byl Johnovi Turingovi, který přesídlil ze Skotska do Anglie, udělen králem titul baroneta. Motto Audentes fortuna iuvat (odvážným štěstí přeje), jímž se Turingové zaštítili, však rodu zpočátku mnoho štěstí nepřineslo.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Andrew Hodges

Andrew Hodges vyučuje matematiku na Wadhamské koleji Oxfordské univerzity. Jeho práce o Alanu Turingovi z roku 1983, přeložená do mnoha jazyků a nově i zfilmovaná, je novátorským počinem na poli biografie, pokrývající v korpusu jediného hutného vyprávění řadu témat od matematiky, vědy, informatiky, vojenské historie po filozofii a hnutí za práva sexuálních menšin. Jako pokračovatel profesora Rogera Penroseho se věnuje problematice fyziky elementárních částic a je rovněž popularizátorem matematiky a vědy. Za Turingovu biografii obdržel v roce 1992 italskou literární cenu Premio letterario Giovanni Comisso.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za výhodné ceny.

Zaujaly vás tipy o významných osobnostech? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePaměti českého krále Jiříka z Poděbrad

Erben, Václav

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeOpilý námořník
Život básníka Arthura Rimbauda jeho vlastními slovy

Rimbaud, Arthur

Plus, 2018

zobrazit info o knizeAlan Turing: Enigma

Hodges, Andrew

Jota, 2018

Napsat komentář