Odcházející šéf Airbusu sklidil kritiku za svůj útok na příznivce brexitu

  • 29.01.2019 13:00

Odcházející šéf Airbusu ve svém videu na YouTube varoval před možnými negativními důsledky „no deal“ brexitu a zejména pak kritizoval „šílené zastánce“ brexitu. Ve svém emotivním vystoupení mj. uvedl, že brexit „ohrožuje a rozbíjí století vývoje založeného na vzdělání a výzkumu“.

Tom Enders se vyjádřil, že v případě tvrdého brexitu výroba křídel může být převedena jinam do zemí EU. Je přesvědčen, že řada zemí bude šťastná montovat křídla pro Airbus.

Airbus v současné době zaměstnává ve Velké Británii 14 000 zaměstnanců na celkem 25 pracovištích po celé zemi. Dalších odhadem 110 000 zaměstnanců pracuje pro Airbus u subdodavatelů. Z čistě praktického hlediska je tedy těžké si představit, jak by takové specializované provozy, které navíc vyžadují specifické znalosti, mohly být jednoduše zřízeny jinde v Evropě.

Bývalý ministr britské vlády David Jones v programu BBC Tomu Endersovi (viz foto) připomněl, že většina zaměstnanců Airbusu v závodě v Broughtonu hlasovala pro vystoupení Velké Británie z EU. Zároveň uvedl, že nevidí žádný problém v pokračujících dodávkách komponent pro Airbus v EU i po brexitu. Poslanec David Bannerman pak označil varování Enderse za „projektování super strachu“ a konstatoval, že „Airbus má německého CEO, který klade zájmy EU nad zájmy svých vlastních zaměstnanců“.  

Vážnějším problémem je, že video je na YouTube otitulkováno jako vystoupení generálního ředitele Airbus SE a stalo se tak oficiálním stanoviskem společnosti Airbus SE. Obavy z brexitu vyjadřuje sice také řada dalších šéfů velkých evropských či nadnárodních firem, ale ti se omezují na možné dopady na svůj business spíše než na vysílání politických hesel. Velké letecké společnosti včetně IAG Group a easyJet v lednu oznámily, že nepředpokládají žádné problémy a klidně se cítí i jinak superkritický Ryanair. Také Mezinárodní organizace pro civilní letectví (IATA) potvrdila, že i v případě „tvrdého“ brexitu je stávající úroveň počtu letů garantována.

Na celé věci je paradoxní, že mandát Enderse končí 10. dubna, takže pokud dojde k brexitu (29. března), bude šéfovat v nové situaci necelých 14 dní.

Do kontroverzí okolo podoby brexitu se nezvykle vložila i britská královna. Její Veličenstvo vyzvalo znesvářené strany v parlamentu i občany, aby respektovali odlišné názory, naslouchali si a snažili se najít kompromis. (Foto: PA)

Problémem tedy není ani tak jaký typ brexitu nakonec nastane (nebo nenastane) 29. března, ale zejména to, že ani dva měsíce před dnem D stále není jasné, jaká varianta případného odchodu bude přijata.


Související fotky


Související články

Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...150.187...)
29.01.2019 21:47
:-)

A co by člověk čekal od někoho, kdo vydělává hromady peněz jako šéf tohoto eurobolševického dotacemi vyhoněného paskvilu :-)

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace