Pavel Ryšavý
29. ledna 2019 • 14:17

Dusno kvůli útoku na Lubinu v Hradci! V čem se rivalové neshodnou?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dusno mezi Hradcem a Pardubicemi po sobotním napadení trenéra Dynama Ladislava Lubiny nepolevuje. Spíš naopak. Pardubický klub v pondělí vydal prohlášení, kde žádá od rivala další aktivitu: „Kromě již zveřejněné omluvy přímo Ladislavu Lubinovi čekáme ze strany Mountfieldu HK stejný krok směrem k našemu klubu a celé soutěži za čin, který poškozuje její dobré jméno.“ Trenér navíc popřel, že by ho pořadatelé upozorňovali, ať se vyhne cestě kolem fanoušků.



Je to skandál, jaký extraliga už dlouho neřešila. Agrese fanoušků jednoho klubu směrem k soupeři, která končí fyzickým napadením člena realizačního týmu? To se v historii soutěže ještě nestalo. Mountfield HK čeká na verdikt disciplinární komise, která mu může udělit až půlmilionovou pokutu.

Klub už v neděli avizoval, že částku bude vymáhat po obou chuligánech. Ústy generálního manažera Aleše Kmoníčka navíc dodal, že oba muže už na stadionu nechce vidět. Tím pro ně problémy nekončí, napadení Ladislava Lubiny řeší i policie, která agresorům sdělí obvinění.

„Muži byli na místě zadrženi. Provedené dechové zkoušky prokázaly požití alkoholu. Jejich jednání prověřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví, provádíme šetření, výslechy a vyhodnocujeme kamerové záznamy,“ uvedl k vyšetřování za policii Královéhradeckého kraje Jan Čižkovský. „Na trestný čin výtržnictví pamatuje trestní zákoník až dvouletým pobytem za mřížemi,“ přiblížil horní hranici trestní sazby.

Mountfield hned po utkání na svých internetových stránkách útok na Lubinu odsoudil. Kmoníček pak pro deník Sport naznačil, že se pardubický trenér mohl konfliktu vyhnout. „Myslím, že by bylo dobré říct, že pořadatelé také nabízeli Láďovi možnost jít na střídačku přes led, což ale odmítnul.“ Tuto informaci si před uveřejněním rozhovoru ještě u svých podřízených ověřoval.

A právě tohle je věc, která Pardubice dráždí. „Přečetl jsem si rozhovor s generálním manažerem Mountfield HK Alešem Kmoníčkem, kde se píše, že mi byla nabídnuta možnost vstupu na střídačku přes ledovou plochu. Proti tomu se chci ostře ohradit, není to pravda,“ nechal se slyšet Lubina.

Mountfield HK - Pardubice: Nevídané! Domácí fanoušek napadl trenéra Lubinu
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

A přidal další výhrady proti pořadatelské službě v Hradci: „Pro příchod na střídačku nám trenérům byli přiděleni dva pořadatelé, kteří místo aby již při slovním napadání zasáhli, nechali celou situaci dojít až k fyzickému napadení.“

Kmoníček se pro deník Sport pokusil vysvětlit, proč jsou fanoušci Hradce proti Lubinovi tak vysazení. Veřejnost totiž nezapomněla dopravní nehodu na Hradecku, kde zahynul otec fotbalisty Vratislava Lokvence, kterou zavinil současný pardubický trenér a pak od bouračky utekl. „Bohužel je situace, jaká je. Nechci tím vůbec omlouvat ten fyzický útok, neměl se stát. Láďa to ale nemá v Hradci jednoduché. Negativní postoj, především hradeckých fanoušků, si způsobil sám. Navíc z minulosti všichni vědí, že Láďa podobné excesy tak trochu přitahuje, jeho střet s masérem na Spartě nebo fanoušky ve Vítkovicích jsou docela známé. Každopádně by se podobné incidenty stávat neměly.“

Dojít mělo také na verbální útok vůči Salfickému

Pardubicím se tento výklad nelíbí. „Tomu vyjádření, kde část viny svaluje na Ladislava Lubinu, nerozumíme. Pořádající klub je povinen zajistit bezpečný průchod trenérů na střídačku. Za takový však rozhodně nepovažujeme, aby trenéři a členové realizačního týmu byli nuceni chodit po upravené ledové ploše,“ píše se v prohlášení, které Dynamo vydalo včera. Klub v něm navíc požaduje omluvu od Hradce i vůči němu a celé soutěži.

Lubina připomněl, že při zápase měli mít pořadatelé další problémy se zajištěním bezpečnosti kolem pardubického týmu: „Jejich nepřipravenost dokazuje i fakt, že u vstupu do každého skyboxu v aréně stojí ochranka, u skyboxu určenému zástupcům Dynama Pardubice však nikdo nebyl. I proto došlo po zápase k verbálnímu i fyzickému napadení generálního manažera Dušana Salfického s rodinou.“

Z Hradce se k pardubickému prohlášení nikdo už vyjadřovat nechtěl. Nicméně podle informací deníku Sport měl být pardubický funkcionář napaden jen slovně, k fyzickému útoku naštěstí nedošlo, přesto Mountfield po člověku, který urážel Dušana Salfického, pátrá. Mylná je i informace, že ochranka hlídá všechny skyboxy. Stojí pouze u dvou.

Z obou klubů cítíte, že napadení trenéra ostře odsuzují. Ovšem dál má každý svůj pohled na věc. A nemíní z něj couvnout.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud