Týden v cyklistice 3-4/2019

nabor

Daryl Impey a Elia Viviani jsou prvními vítězi důležitých World Tour závodů a připsali si první body v nové sezóně. Marianne Vosová ukázala svoji všestrannost.

Tour Down Under

První závod z kategorie nejvyšší přinesl několik zajímavostí.

Především vítězství obhájil Daryl Impey a znovu porazil Richieho Porteho. Ten znovu kraloval na Willunga Hill.

Závod však mohl mít překvapivého vítěze. Od druhé etapy držel trikot jezdec stáje CCC Team Patrick Bevin, který vyhrál druhou etapu, když krátce před cílem došlo k hromadnému pádu. Ve skupince sice byli všichni adepti na vítězství, ale Novozelanďan jim dokonale vypálil rybník.

Bevin ukázal i v následujících etapách, že se s ním musí počítat, a nebýt výšlapu na Willunga Hill a zejména jeho pádu v páté etapě kdoví, jak by se závod dál vyvíjel.

Cadel Evans Great Ocean Road Race

Elia Viviani

Závod, za jehož vznikem stojí australský vítěz Tour de France Cadel Evans, měřil 164 kilometrů a skončil hromadným spurtem.

Nejsilnější nohy ukázal na začátku sezóny Elia Viviani z týmu Deceuninck – Quick Step. Za sebou nechal druhého Caleba Ewana a vítěze Tour Down Under Daryla Impeyho.

Divoké karty – Giro

Společnost RCS Sport, která je pořadatelem nejslavnějšího závodu na italských silnicích Giro d’Italia zveřejnila týmy, kterým udělila divokou kartu. Celkem se dalo počítat se stájemi, které se na startu objevily minulý ročník – Androni Sidermec, Bardiani – CSF, Israel Cycling Academy. Pouze v jediném došlo ke změně, a to že loňskou stáj Wilier Triestina – Selle Italia nahradila jiná italská stáj Nippo Vini Fantini.

Marianne Vosová vyhrála SP v cyklokrosu

Marianne Vosová s pohárem pro vítěze Světového poháru

Marianne Vosová (CCC Liv) předvedla, že je správnou obojživelnicí. V cyklokrosovém terénu se představila ve výborném světle a celý seriál vyhrála. Svoji cestu za triumfem zahájila v americkém Waterloo vítězstvím. V závěrečném podniku v holandském Hoogerheide sice vyhrála Lucinda Brendová, ale i třetí místo stačilo jednatřicetileté Vosové k potvrzení vítězství.

Na MR nebudou ženy a juniorky

Podle rozhodnutí českého svazu cyklistiky nebudou na letošním MR ČR a SR v Trnavě nebudou startovat ženy a juniorky. Důvodem je účast reprezentace žen, kterou tvoří především cyklistky Dukly Praha, na Evropských hrách v Minsku.

Závod pro ženy a juniorky byl přeložen ke kategoriím mládeže, který svůj šampionát pojedou o týden později.

Představen Závod míru U23

Závod míru, který je pro jezdce do 23 let a který je jezdí v Jeseníkách, představil svůj itinerář. Prvním měřením sil bude krátký prolog (2 km) v ulicích Krnova.

První etapa začne v Jeseníku a přes Ramzovské sedlo se borci dostanou do Rýmařova, kde přes Náměstí Míru absolvovují tři okruhy.

Závod míru U23 – 1.etapa

Druhá etapa je stabilně královskou. Poměrně klidný úvod s počátkem v Krnově zlomí výstup k přístřešku horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně – 1152 m n.m.. Závěrečný výšlap do 1319 m n.m. je již tradiční závěr této etapy.

Závod míru U23 – 2.etapa

Třetí etapa je nejdelší a měří 158 kilometrů. Ve svém profilu má výstup na Lyru, a především závěrečné dvoukilometrové 12% stoupání k Hotelu Priessnitz, kde by se mohlo rozhodnout nejen o vítězi etapy, ale při dobré konstelaci hvězd i o celkovém vítězi.

Závod míru U23 – 3.etapa

Další jezdci na Giro

Ještě jednou ze soudku s názvem Giro d’Italia.

Geraint Thomas připustil, že by mohl jet italskou World Tour. Dále v jeho prohlášení figuruje, že pokud by neobhajoval titul ze Staré dámy, tak by se soustředil na dvojici závodů – Giro, Vuelta.

Fabio Aru – Foto: UAE Emirates

Dalším, kdo se projede po italských silnicích je Fabio Aru, který upřednostnil Giro d’Italia před Tour de France. Ital podobně jako Dan Martin a Alexander Kristoff začne na Mallorce.

Nový závod na Sicílii

Společnost RCS Sport vydala prohlášení, že na letošní duben připravuje nový etapový závod kolem Sicílie. Závod by měl být patřit do 1. kategorie UCI a o jména v pelotonu se bude přetahovat především s již tradičním závodem Kolem Baskicka.

Body World Tour UCI

Daryl Impey za svou sérii pódiových umístění získal 795 bodů, vede tabulku bodů UCI a je jezdcem měsíce ledna. Druhý je Richie Porte, má 472 bodů. Třetí místo drží Elia Viviani s 370 body. Žebříček týmů vede Mitchelton-Scott s 850 body. Úvod sezony se nevydařil týmu Groupama-FDJ. Ten je s pouhými 50 body na posledním, 18. místě.

Týden v cyklistice 2019