V 60 % bezpečnostních kamer jsou čipy od HiSilicon, což by mohl být problém

Zatímco je podnikový byznys Huawei spojovaný především s telekomunikačními a síťovými prvky, Bloomberg si v článku všímá situace na poli těch nejdrobnějších součástek – čipů. Kvůli zhoršujícím se podmínkám Huaweie v USA, by totiž mohli mít problémy i tamní výrobci.

Hlavním důvodem má být jeho dceřiná společnost HiSilicon, jejíž čipy se podle Bloombergu nacházejí v 60 % bezpečnostních kamer – zejména těch levnějších s cenou do 200 dolarů – a najdete je tak v zámoří třeba v menších pouličních provozech, kavárnách, typických amerických večerkách atp.

Někteří američtí výrobci, třeba Pelco, však vyvíjejí i špičkové 4K bezpečnostní systémy s nočním viděním, detekcí osob a dalšími schopnostmi, o které už mají zájem třeba bezpečnostní složky a další federální úřady. Jedním z nich je i model GFC PRO 4K.

Klepněte pro větší obrázek
Podle Bloombergu se nacházejí čipy od HiSilicon v 60 % bezpečnostních kamer. A jelikož je HiSilicon dceřinou společností Huaweie, přinejmenším v USA to může být obchodní problém.

Novinka od zmíněného Pelca měla být tahounem jeho letošní nabídky a kalifornská firma slibovala velké prodeje, avšak poté, co americká vláda zpřísnila podmínky pro čínské technologické společnosti v čele s Huawei, kterou odstřihla od jakýchkoliv státních zakázek, muselo Pelco pole Bloombergu svoje odhady letošních prodejů výrazně přehodnotit.

Vzájemný americko-čínský spor se pak aktuálně ještě zostřil poté, co úřady v zámoří zveřejnily další obvinění proti Huawei – zejména v kontextu se zadržovanou finanční ředitelkou asijského impéria Meng Wang-čou. Má se jednat o průmyslovou špionáž, finanční podvody aj. Asijský hegemon krátce poté zveřejnil následující tiskové prohlášení:

„Společnost Huawei je zklamána z vývoje situace a obvinění vznesených vůči společnosti. Poté, co byla zatčena finanční ředitelka Meng Wang-čou, zástupci společnosti se pokoušeli komunikovat s vyšetřovateli, ale jejich žádost byla zamítnuta bez dalšího vysvětlení. Obvinění z porušení obchodního tajemství byla již předmětem občanského řízení, ve kterém došlo ke smíru obou stran. Porota došla k závěru, že nevznikla žádná škoda, ani nebylo zjištěno úmyslné nebo poškozující jednání ve vztahu k obchodnímu tajemství.

Huawei vyvrací jakékoliv pochybnosti, že by její dceřiná společnost porušila zákony Spojených států. Zároveň si není vědoma protiprávního jednání ze strany paní Mengové a věří, že americké soudy nakonec dojdou ke stejnému závěru.“

Diskuze (20) Další článek: Inženýr z Microsoftu: Mozillo, zapojte se do Chromia a přestaňte dělat paralelní vesmír pro 5 % uživatelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,