Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Karneval kapitalismu pod bodem mrazu. Společná řeč v Davosu chyběla

  19:55
Globální smetánka ve švýcarském Davosu řešila palčivé ekonomické a politické otázky. Jenže společná řeč se v minus sedmnácti hledá jen obtížně. Tím spíš, že většina lídrů hlavních geopolitických hráčů letos na Světovém ekonomickém fóru chyběla, píše v komentáři František Strnad.
Davos 2019

Davos 2019 | foto: AP

Všechno v pořádku, brambory v řádku. To je prvotní atmosféra, která na vás dopadne, když se proderete skrz bezpečnostní zátarasy obklopující jinak poměrně klidný švýcarský Davos. Tam se minulý týden již podevětačtyřicáté v rámci Světového ekonomického fóra (WEF) slétly špičky světové politiky, byznysu a veřejného života. Každoroční debata o blahu světa však dostává rok od roku větší trhliny.

„Globální ekonomická krize nehrozí, není k ní důvod,“ zaznívalo v podstatě unisono na jednotlivých panelech. Mezinárodní měnový fond (MMF) tomu dává za pravdu. I když v předvečer karnevalu kapitalismu se snížil výhled růstu světové ekonomiky na 3,5 procenta z loňských 3,7, propad se nečeká. A důvod zpomalení? Rozhádaná Evropa.

Odstřelovači a nocleh za 100 tisíc. Podívejte se na zajímavosti o Davosu

Z výrazů jednotlivých lídrů byste to ale nepoznali. Někdejší ministerský předseda Finska Alexander Stubb se v zeleninovém baru usmíval od ucha k uchu a plácal se po zádech se svým německým kolegou. Staří známí se shodli na tom, že „se jim daří skvěle“. 

A takových minutových setkání proběhne v Davosu za sekundu deset. Co naplat, že Finsko čekají letos v dubnu volby a desítky tisíc Finů v polovině ledna podepsaly petici, která požaduje odebírání azylu migrantům usvědčeným ze sexuálních zločinů. Finská policie totiž řeší sérii znásilnění, ze kterých jsou podezřelí právě migranti. O tom se však v Davosu nemluví.

Elity bez lídrů

Francouzský prezident Emmanuel Macron letos na fórum nepřiletěl vůbec. Místo toho doma hasil hněv, který se na něj snáší zleva i zprava. Marně byste v sálech a lobby barech kongresového centra položeného kilometr a půl nad mořem hledali brexitérku Theresu Mayovou. Ta už se ve věčných vyjednáváních o budoucnosti spolupráce ostrovního království a bruselského molochu ztratila natolik, že snad ani nikomu nechyběla.

Slovutný kolega z britského listu Financial Times mi na otázku, jak brexit nakonec dopadne, nervózně sdělil: „Nikdo nevíme nic.“ 

Prezident Trump? Nepřítomen. Ve Washingtonu řešil uzavření vládních úřadů. A nepřiletěl ani čínský protějšek Si Ťin-pching, který se ještě dva roky zpátky pasoval do role vlajkonoše globalizace. Jako by elity prestižní dýchánek na alpském vzduchu přestal zajímat.

Otec zakladatel setkání bohatých a vlivných Klaus Schwab sice při oficiálním zahájení vyzval ke spolupráci, ale moc konkrétní nebyl. „Toto setkání posoudí stav světa,“ řekl osmdesátiletý matador komplexních vztahů. A pokračoval banálními floskulemi o „křižovatce lidstva a utváření budoucnosti“.

Těžko mu to mít za zlé. Davoská konference byla vždy debatou ve slonovinové věži. Jak se svět více propojuje a zároveň polarizuje, těžko nalézt společnou notu. Ještě dvě dekády zpátky bylo Světové ekonomické fórum kulturně-společenským monolitem představitelů západního světa. Dnes jsou v konferenčních sálech více vidět Asijci, Arabové či Afričané. 

To vlastně koresponduje se všudepřítomným pojmem globální. Jestli se na jeho definici shodne delegace z Íránu i japonský premiér Šinzó Abe, který v Davosu uprostřed obchodní války mezi USA a říší středu vyzval k obnovení důvěry v mezinárodní obchod, je spíše rétorická otázka.

Dveře do salonků

Huawei budeme řešit s celou Unií, říká Babiš

Ne všechno v Davosu bylo zapikané. Zejména pro středně velké země, jako je Česká republika. Těm se po vyklizení pole lídry největších ekonomik otevírají dveře do salonků, kde mohou navazovat obchodní spolupráci. Premiér Andrej Babiš se tak například setkal se šéfy amerického Applu a IBM.

Pokud letos něco v Davosu kromě střelců formátu Putina chybělo, bylo to centrální téma. Devětačtyřicátý ročník se konal pod všeobjímajícím heslem Globalizace 4.0: Hledání globální architektury ve věku čtvrté průmyslové revoluce. Jenže žádná taková globální architektura neexistuje a Schwabem proklamovaný boj mezi roboty a lidstvem nikdo neřídí. Na velkopanelových obrazovkách dominovaly grafiky a vizualizace věnující se světovému klimatu a lidské stopě v něm.

Jenže i někdejší tahounka zelené Evropy Angela Merkelová ve Švýcarsku přiznala, že Německo se po nějakou dobu bez uhlí neobejde a jako alternativa se společně s větrníky jeví spíše zemní plyn z Ruska.

Miliardáři a státníci? Hvězdou fóra v Davosu je 16letá ekoložka

Tím nejspíš zklamala šestnáctiletého miláčka médií Gretu Thunbergovou, která demonstrativně přespávala v minus 17 ve stanu po boku arktických vědců. Možná by udělala lépe, kdyby se delegací z asijských zemí zeptala, jak reálně dodržují emisní normy.

Zpátky k předpovědi globálního růstu MMF. Dvě desetiny procentního bodu dolů nepředstavují důvod k panice ani celosvětové recesi. Jenže rychlejším tempem globální ekonomika rostla i po finanční krizi z roku 2008. Už delší dobu ji totiž netáhnou rozvinuté, ale rozvíjející se ekonomiky a Západ dlouhodobě zpomaluje. Možná se to v dnešním globalizovaném světě nesluší říkat, ale právě tohle by světové špičky, až se za rok už popadesáté setkají v zasněženém Davosu, měly řešit. Minimálně občané EU a USA to ocení.

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...