Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ve Vatikánu rezignoval kněz, jehož jeptiška obvinila ze sexuálního obtěžování

Svět

  20:42
VATIKÁN - Ve Vatikánu v úterý podal rezignaci vlivný člen Římské kurie, kterého bývalá jeptiška obvinila ze sexuálního obtěžování. Informovala o tom vatikánská tisková služba.
Vatikán (ilustrační fotografie)

Vatikán (ilustrační fotografie) foto: Reuters

Rakouský kněz Hermann Geissler vedl jednu ze sekcí Kongregace pro nauku víry, která dohlíží na dodržování katolické doktríny. V oficiálním sdělení uvedl, že vznesené obvinění je nepravdivé a hodlá se proti němu bránit při kanonickém procesu.

‚Oběti musí vědět, že papež je na jejich straně‘. Vatikán reaguje na zneužití tisíce dětí kněžími v USA

Kauza kolem 53letého rakouského duchovního je další nepříjemností pro vedení katolické církve, které se nyní těžce potýká se skandály kolem sexuálního obtěžování kněžími. Právě s ohledem na tuto situaci Geissler požádal o propuštění ze služby, jeho nadřízený, kardinál Luis Ladaria Ferrer, rezignaci přijal.

Obvinění podle kněze nejsou pravdivá

„Otec Geissler učinil tento krok, aby zmírnil škodu, způsobenou této instituci a její komunitě. Jak tvrdí, obvinění vznesené proti němu není pravdivé a požaduje, aby se pokračovalo v započatém kanonickém procesu. Chystá se podniknout rovněž případné právní kroky,“ citovala z oficiálního sdělení česká sekce Radia Vaticana.

Němka Doris Wagnerová, bývalá členka řeholní komunity Opus spiritualis Familia, k níž patří také Geissler, obvinila kněze z obtěžování loni. Na konferenci ve Vatikánu tehdy promluvila o jeho nevhodném chování, neuvedla ale jeho jméno, pouze funkci, kterou zastává v církevním aparátu. Wagnerová uvedla, že kněz ji obtěžoval v roce 2009 při zpovědi. Tehdy jí bylo 25 let a podle jejích slov se jí Geissler pokoušel objímat a líbat a dělal jí erotické návrhy. Wagnerová z řádu odešla v roce 2011, nyní je vdaná a má dítě.

Vatikán již údajný přečin rakouského kněze zkoumá. Podle kanonického práva je přitom takzvaná solicitace, tedy navádění věřícího zpovědníkem ke hříchu, vážným zločinem. Může být potrestán i zákazem vykonávání kněžské funkce.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!