Záchrana týraných psů: Chovatelce hrozí pět let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Záchrana týraných psů: Chovatelce hrozí pět let

Veterináři dávají do hromady dvě zubožené fenky.
Veterináři dávají do hromady dvě zubožené fenky. (Foto pro Aha! – Dočasky.cz )

Otřesný případ týrání zvířat šetří policie v Ivančicích na Brněnsku. Silvie Č. se vystěhovala z pronajatého domku, jenže 16 svých psů ponechala uvnitř bez potravy a vody v šílených hygienických podmínkách. Šest z nich nepřežilo! 

Veterináři, kteří se strážníky o víkendu vstoupili do domu hrůzy, nevěřili vlastním očím. Mrtvá tělíčka, jedno dokonce okousané. Zbylí čtyřnozí obyvatelé ve špíně, moči a výkalech.

Bojují o život

„V podstatě jsme uvnitř našli přemnoženou smečku. Jde o absolutní nezodpovědnost,“ řekla Aha! Andrea Černá ze sdružení Dočasky.cz, které se o většinu z deseti zachráněných psů stará. Dvě fenky se snaží vrátit do života veterináři. „Jedna má dřívější poranění hlavy, svíjí se, prognóza není nejlepší,“ dodala Černá a dodala: „Ostatní jsou vyhublí, dehydrovaní, mají přerostlé drápy a prokousané uši, jak se rvali mezi sebou.“

Věčně bez peněz

„Měla potíže s alkoholem, věčně byla bez peněz. Psi utíkali ven, pořád štěkali. Je strašné, že to zašlo tak daleko,“ řekl soused chovatelky.
Přestože radnice o stížnostech věděla, že soužití ženy a psů není ideální, nezakročila. „Měli jsme svázané ruce, legislativa neumožňuje vstoupit do cizího obydlí bez souhlasu jeho majitele,“ tvrdil starosta Ivančic Milan Buček.

Tisíce za léčení

Náklady na léčení přeživších pejsků, očkování, odčervení a kastraci půjdou do desítek tisíc. „Bude trvat několik týdnů, než získají kondici. Potom jim najdeme náhradní rodiny, aby v nových podmínkách zkusili zapomenout na prožitou hrůzu,“ dodala Andrea Černá. Až se psi zotaví, najdou jim nový domov.

Chovatelce hrozí pět let vězení

Případ vyšetřuje policie. Sylvii Č. hrozí obvinění ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti s trestem až dva roky vězení, nebo z týrání zvířat, kde je trest až pět let.

Pomůžete jim?

Spolek Dočasky.cz nyní pořádá na pomoc těžko zkoušeným psům z Ivančic sbírku. Přispět lze penězi, dekami či granulemi. Číslo účtu veřejné sbírky: 2601143882/2010, VS 7766

Černý: Volejte policiii

Jak by se měl zachovat starosta v případě podezření, že v jeho obci dochází k týrání zvířat? „Starostovi zákon opravdu neumožňuje vstoupit na cizí pozemek, byť je to veřejná osoba. V takovýchto případech je pro něj optimální kontaktovat státní policii, která podezření prověří,“ řekl Aha! pražský advokát Jan Černý.



Přečtěte si
aveneta
30. 1. 2019 • 08:56

To je hrůza co lidé dokážou....nedojímají mě zhubožený feťáci ani ožralý bezdomovci atd. ti si to zavinili na 90% sami, ale ty chudáci zvířata trpí lidským hyenismem. Opsala jsem si číslo účtu a ráda zašlu příspěvěk na péči a uzdravení těchto pejsků, byť já mám kočičku, ale pejsky mám také moc ráda. Věřím, že se najde ještě i v této době pár lidí, kteří pejskúm také pomohou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.