InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Gump – jsme dvojka - promítání filmu

    Čtvrtek 28.3 16:00 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

  • Basstard Beatz w. Magenta & Tony P

    Čtvrtek 28.3 21:00 - Klub K2 Sokolský ostrov 1, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 

Výtvarníci z Milevska i okolí vystavují už třicet let

Společné fotografování na společné výstavě...  , Autor: Eva Taterová

Společné fotografování na společné výstavě...     Autor: Eva Taterová

MILEVSKO – Málokterá vernisáž má takovou návštěvnost jako výstava Výtvarníci Milevska a okolí. V milevské Galerii M se koná už tradičně začátkem roku. I tentokrát byla v galerii hlava na hlavě. Letos svoji tvorbu prezentuje 36 výtvarníků. Ředitel domu kultury Vít Kratochvíl návštěvníky přivítal a všech šestatřicet výtvarníků představil. To je pro tuhle vernisáž už typické.

 

Stejně jako předání květiny, společný přípitek a fotografování. Letošní 30. ročník je však jubilejní, proto do Galerie M zavítali ještě dva hosté. Místostarosta Milevska Michal Horek a zakladatel této výstavy Karel Reiniš. „Každé město by mělo být hrdé na své tradice a toto je jedna z nich," uvedl Michal Horek. Výstavě popřál spoustu dalších úspěšných ročníků a výborných umělců.

Karel Reiniš působil pětadvacet let jako ředitel domu kultury a k umění tak má velmi blízko. Přiblížil samotné začátky výstavy. Tenkrát za ním přišel teprve šestnáctiletý Jan Hlavín s pár obrázky v ruce a řekl: „Pane řediteli, neuděláme nějakou výstavu?" A tak byl na světě úspěšný projekt, o němž oba autoři netušili, že potrvá až do dnešních dnů.

Předlohou se stala výstava Krásy očima žen, kterou tehdy v roce 1989 v sále domu kultury pořádal Josef Kroh. Karel Reiniš chtěl ale výstavu spíš všeobecnou, dostupnou každému, kdo se do ní přihlásí. Chtěl dát příležitost k prezentaci amatérům, ne profesionálům. V samém začátku dal dohromady dvanáct výtvarníků a první ročník tak mohl proběhnout.

K výtvarníkům, stojícím při zrodu výstavy, patří kromě Jana Hlavína třeba Luděk Honzík, Roman Bártík, René a Karel Nožičkovi a samozřejmě další. Výstavy probíhaly ve třech klubovnách domu kultury zhruba 15 let. Později při rekonstrukci domu kultury se přesunuly do Galerie M, kde se konají dodnes. Počet vystavujících se později navýšil na 21, nyní už dosahuje počtu 36. „Přál bych si, aby výstava nezanikla, přežila a výtvarno šlo v Milevsku pořád dopředu," uzavřel Karel Reiniš. Zhruba polovina z letošních vystavujících pomáhala v počátcích Karlu Reinišovi výstavy realizovat.

Výtvarné umění však nejsou jen obrazy, zahrnuje i řadu dalších technik. Například Věra Pichová vystavuje sadu drátkovaných táců a podnosů. Dokonce i svícen, opatřený barevnými kamínky. Obdobnou technikou zhotovila i vkusné šperky a bižuterii. Dita Šindelářová přenesla malované motivy na porcelánovou čajovou soupravu. Nově jsou k vidění polštářky, přikrývky, tác nebo svícen z patchworku od Václavy Pouzarové.

Kdo se chtěl pobavit, zdržoval se u prosklené vitríny s kreslenými vtipy Evy Janouškové. Oči návštěvníků už z dálky přitahoval černobílý portrét ženy od autora Richarda Truhláře. Karel Nožička kromě obrazů krajinek z okolí Onoho Světa, kde bydlí, vystavuje i se vtipem provedenou dřevořezbu. Nese název Sportu zdar. Fotografií hradu Zvíkov, pořízenou z lodi se prezentuje Stanislav Sedláček.

Luděk Honzík patří k zakládajícím členům výstavy. Jeho obrazy vznikají v ateliéru v Jenišovicích, odkud má překrásný výhled do krajiny. Není divu, že krajina patří k jeho oblíbeným tématům. Letos vystavuje v Galerii M tři obrazy. Jeden z nich znázorňuje přírodu okolo Hrejkovického potoka, ale rád maluje i portréty. V mládí chodíval do výtvarného kroužku ke Karlu Stehlíkovi a hodně se tak naučil. Občas se výtvarníci nechali fotografovat u svých obrazů. Třeba Eva Kramulová nebo René Nožička.

Výstava potrvá až do 22. února. Otevřeno je úterý a čtvrtek od 9 – 17 hodin, středa a pátek jen do 16 hodin. Polední přestávka je od půl dvanácté do půl jedné. A kdo vystavuje? Roman Bártík, Jan Fröhr Jan, Tereza Fröhrová, Jan Hlavín, Věra Hlinomazová, Luděk Honzík, Pavel Hrdlička, Jana Hůlová, Simona Churanová, Eva Janoušková, Vojtěch Jirovec, Eva Kramulová, Alena Kučerová, Jana Marešová, Karel Nožička, René Nožička, Lenka Pešičková, Věra Pichová, Tomáš Pitlík, Jiří Poulíček, Václava Pouzarová, Stanislav Sedláček, Jana Šímová, Marie Slavková, Bohdana Součková, Zdeňka Stachová, Vlastimil Stehlík, Eva Štindlová, Dita Šindelářová, Jan Švejda, Richard Truhlář, Marie Urbanová, Jan Vančura, Svatopluk Vaněček, Ve&Ga, Dorota Zlatohlávková.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace