Když se hasič loučí s prací, je to dojemné i rozverné. Ota Vojnar se projel Dobruškou na lodi

30. leden 2019 08:38

Ota Vojnar obléká hasičskou uniformu už víc než čtyřicet let. Z toho zhruba polovinu jako profesionál u dobrušského záchranného sboru. Teď ale své směně velel naposledy a to se neobešlo bez speciálního programu. Hasiči v Dobrušce totiž každého vysloužilce provezou po městě na lodi. A reportérka Lucie Peterková byla u toho s rozhlasovým mikrofonem.

Poslední směna byla pro nadpraporčíka Otu Vojnara výjimečná. Po téměř dvaceti letech opouští řady profesionálních hasičů v Dobrušce. U těch začínal jako řadový záchranář a postupně se vypracoval až na velitele jedné ze směn. Za dlouholetou službu je také držitelem věrnostní medaile.

„Když jsme tady začínali, tak tady byla dřevěná vrata a stará auta. Teď tady máme už poměrně modernější techniku," vzpomíná v garáži hasičské zbrojnice s úsměvem.

Ota Vojnar se loučil s prací profesionála u dobrušského záchranného sboru

„Co se týká zásahů, tak těch humorných příliš není. Spíš je veselo, když uděláme nějakou společnou akci. Protože když mi vyjedeme, tak se většinou mění osudy lidí, kteří mají nějaké problémy," říká Oto Vojnar.

Dnes se ale s kolegy vydal na svůj poslední a speciální výjezd, hned poté, co se s ním rozloučil velitel rychnovského sboru Martin Král: „Oto, máš za sebou poslední službu profesionálního záchranného sboru. A já bych ti chtěl moc poděkovat za vše, co jsi tady dělal. Ať už hasiče, garážmistra, velitele družstva. Ode mne, velký dík. A ať se ti dál daří."

A pak už Ota Vojnar nasedl do motorového člunu na lafetě a za doprovodu kolony dalších hasičských aut ho čekala speciální okružní jízda.

Jak vznikl tenhle unikátní zvyk, vozit hasiče městem v motorovém člunu?

„Protože nemáme dělo s lafetou, tak se tady dříve vozilo na nafukovacím člunu a teď se postoupilo dál, už máme dokonce takovou raketu. Pojedeme na dobrušský rynek, kde bude pan starosta. Pokyneme mu a pojedeme dál," vysvětluje velitel hasičů v Dobrušce Vít Klouček.
„Chtěl bych ti Oto popřát, ať se ti daří nadále jako doposud. A samozřejmě hodně zdraví a štěstí."

Ota Vojnar se loučil s prací profesionála u dobrušského záchranného sboru

Další zastávkou Oty Vojnara je cukrovar v Českém Meziříčí, kde už si vysloužilce přebírají místní dobrovolní hasiči u kterých bude dál působit.

„Hasičská praxe končí, ale ty jsi velitelem naší jednotky. Tak předpokládám, že teď budeš mít podstatně víc času a budeš se té hasičině věnovat ještě víc. A budeš dělat velitele při každém zásahu, rozumíš. To tě zavazuje, je ti to jasné? A buď tady hodnej! Ahoj!"

„Tak nějak vypadá loučení s dlouholetým kolegou, kterého jsme měli všichni rádi. A doufáme, že se s ním ještě dlouhé roky budeme ve zdraví potkávat," dodává velitel hasičů v Dobrušce Vít Klouček.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související