Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Údajného kmotra mafie zvolili do parlamentu: Po obvinění ze 2 vražd prchal ze zasedání

Senátoři kvůli dvěma vraždám vydali kolegu policistům, ti si pro něj přišli do jednacího sálu
Senátoři kvůli dvěma vraždám vydali kolegu policistům, ti si pro něj přišli do jednacího sálu  (Autor: Profimedia.cz, Council.gov.ru)
Autor: ČTK - 
30. ledna 2019
11:56

Ve středu bylo v horní komoře ruského parlamentu pořádně rušno. Během jejího zasedání byl totiž v jednacím sále zatčen senátor Rauf Arašukov (32), kterého policisté obvinili z několika trestných činů včetně účasti na dvou vraždách. Když senátoři jednali o jeho vydání, Arašukov se pokusil sál opustit. To se mu ale podařilo až v doprovodu policistů.

V Rusku byl ve středu zatčen člen horní komory parlamentu, Rady federace, Rauf Arašukov. Napsala to agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj, podle kterého je 32letý senátor za severokavkazskou Karačajsko-čerkeskou autonomní republiku podezřelý z organizované kriminality. Vyšetřovatelé informaci následně potvrdili a dodali, že zjistili účast Arašukova na vraždách dvou činitelů.

Zdroj agentuře sdělil, že dotyčný zákonodárce byl odveden přímo z jednacího sálu během zasedání Rady federace, která předtím vyslovila souhlas s jeho vydáním a odebrala mu imunitu. „Dali souhlas k zadržení a vyšetřování karačajsko-čerkeského senátora Arašukova. Zadrželi ho a vyvedli ze sálu," uvedla nejmenovaná osoba z horní komory parlamentu.

Ruská tisková agentura TASS k tomu poznamenala, že před tím bylo jednání nečekaně uzavřeno pro sdělovací prostředky. Zároveň vstup do jednacího sálu zablokovali pracovníci ruské Federální bezpečnostní služby.

Podle agentury senátory na začátku zasedání s případem seznámil generální prokurátor Jurij Čajka. Během jeho vystoupení se prý Arašukov pokusil sál opustit, ale neuspěl. Reagovat na vystoupení Čajky odmítl.

Arašukov je údajně obviněn z několika trestných činů, včetně založení zločinecké organizace. „Je tam celá řada obvinění. Dokonce i článek 210 trestního zákoníku (založení kriminální organizace nebo účast v ní)," citovala agentura svůj zdroj.

Vyšetřovací výbor Ruské federace, který je obdobou americké FBI, následně potvrdil, že Arašukov byl zatčen v rámci trestního řízení. Mluvčí výboru Světlana Petrenková upřesnila, že vyšetřovatelé zjistili účast dotyčného zákonodárce na dvou vraždách spáchaných v roce 2010.

Oběťmi byli místopředseda karačajsko-čerkeského mládežnického hnutí Aslan Žukov a poradce prezidenta autonomní republiky Fral Šebzuchov. O podílu Arašukova na těchto vraždách a na dalších závažných zločinech prý svědčí řada důkazů, včetně tří svědeckých výpovědí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání