Exšéfka německé AfD Petryová prohrála se stranou spor o chráněnou značku

Bývalá předsedkyně protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová prohrála soudní spor s touto stranou. Pro svůj nový politický projekt tak nebude moci používat chráněnou značku Modrá strana. Rozhodl o tom soud v Mnichově.

Třiačtyřicetiletá Petryová, která v čele AfD stála do parlamentních voleb v září 2017, založila po odchodu z AfD Modrou stranu. V říjnu 2017 u německého úřadu pro patenty a značky zaregistrovala i jméno a logo nové strany jako chráněnou značku.

Zhruba dva týdny před ní si ale podobnou značku Modří zaregistrovala i AfD, která proto požadovala, aby Petryová tu svou nemohla používat.

„Po naší předběžné poradě vidíme nebezpečí záměny podle zákona o značkách,“ konstatovali soudci už v listopadu, kdy případ začali řešit. Nyní tento svůj názor potvrdili a registraci Petryové označili za neplatnou.

Zároveň ale poznamenali, že jméno své politické strany měnit nemusí, jen ho nemůže mít registrované jako chráněnou značku. „Značky jsou pro strany důležité jen tehdy, pokud chtějí něco prodávat,“ dodal mluvčí patentového úřadu.

Jiný soud s AfD Petryová vyhrála

Nejde o jediný spor, který Petryová se svou bývalou stranou vede. AfD chtěla Petryové zakázat, aby v názvu své nové strany používala slovo „modrá“. Soud v Kolíně nad Rýnem ale nedávno konstatoval, že „modrá“ není součástí názvu AfD – na rozdíl třeba od Zelených – a rozhodl ve prospěch Petryové. 

Po bouřlivém rozchodu s AfD, která se podle Petryové posunula příliš doprava, politička na rozdíl od své bývalé strany, která už je vedle parlamentu zastoupena i ve všech šestnácti zemských sněmech, nezaznamenala žádný výrazný úspěch. Ve Spolkovém sněmu není Petryová členkou žádné frakce.