Kroměříž si mládež hýčká. Jedině takový klub může být úspěšný, říká šéftrenér

Foto: Pojď hrát hokej

Pečlivá práce s mladými hráči od jejich nejútlejšího věku. V Kroměříži na ni sází deset let. Pro děti pořádají Školičku bruslení, o kterou je pravidelně velký zájem. Stejně jako o Týdne hokeje, do nich se letos hanácký klub zapojil popáté v řadě. Na zimním stadionu přivítal bezmála padesát zájemců o nejrychlejší kolektivní sport.

Týden hokeje platí v Kroměříži za vyhledávanou akci. Ať ho místní Hokejový klub organizuje v zářijovém nebo v lednovém termínu, rodiče s dětmi přiláká vždycky. Na začátku letošního roku si první hokejové krůčky užilo celkem 54 kluků a holek. Více než v Přerově či Prostějově.

Podle kroměřížského šéftrenéra mládeže Jiřího Osiny jde o důsledek dlouhodobé koncepční práce. „Před deseti lety se změnilo vedení. V hokeji se začali angažovat jiní lidé, kteří věděli, že je to potřeba začít dělat trochu jinak – hlavně důsledně lpět na základech již od útlého věku. Kroměříž navíc nemá žádný dominantní sport, takže když se něco dělá pořádně, včetně investic peněz, projeví se to,“ poukazuje s tím, že dětem Týden hokeje výrazně zpestřil dárek v podobě reprezentačního dresu.

Školička bruslení pro nejmenší

 V zábavném náboru vidí dobrou cestu, jak mládežnickou hokejovou základu v Česku rozšířit. „Když to řeknu otevřeně, svaz začal do projektu sypat peníze. Děti je potřeba ke sportu dostat. Pokud si vyberou hokej – český sport číslo jedna – je to pro nás pochopitelně ideální,“ nezastírá.

Foto: Pojď hrát hokej

Aktuálně pozoruje nástup silných generací s velkým počtem dětí. Projevuje se to i na další kroměřížské akci, víkendové Školičce bruslení. Jiří Osina se svými trenérskými kolegy nerozlišuje, jestli se na ni přihlásí chlapci, nebo dívky. Důležité pro ně je, aby předškoláky a školáky ve věku od čtyř do sedmi let k hokeji dotáhli.

Ve městě, kde se na ledové ploše ročně protočí přes šedesát tisíc lidí, se jim to daří. Každoročně do Školičky vstoupí kolem stovky nových dětí. „Mládež od nejútlejšího věku tvoří základ každého klubu. Rodičům chceme ukázat, že o děti máme zájem. Sto jich samozřejmě při každé Školičce nebruslí, některé jsou nemocné, některé nemohou z jiných důvodů,“ upřesňuje šéftrenér.

Budeme rádi, když si hráče vytáhnou okolní kluby

Od výuky bruslení pak drobotina postupně přechází do nejnižší kroměřížské kategorie, přípravky. Dál putuje přes třídy, čtyři žákovské kategorie a dorost až do juniorky. Dohromady se klub stará o dvě stě mladých hokejistů. „Úspěšný klub může být jedině ten, který si hýčká mládež. Budeme jen rádi, když nám občas někdo vyroste a pošleme ho dál. Do okolních klubů, Přerova, Zlína, kde je vychovají dál. Tak se stanou konkurenceschopnými a kvalitními hráči,“ říká Osina, sám odchovanec Kroměříže, jenž prošel Šumperkem, Trenčínem, Prostějovem a Přerovem.

Kroměřížským pomáhá i město – prostřednictvím své Správy sportovišť. „Pod vedením našeho manažera pana Holíka pro nás odvádí velký kus práce. Díky této organizaci máme volné ruce a řadu věcí, včetně letošního pátého ročníku Týdne hokeje, si můžeme řídit sami,“ pochvaluje si Jiří Osina.

Foto: Pojď hrát hokej

Foto: Pojď hrát hokej

Foto: Pojď hrát hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz