Bezpečnostní konference ke 20. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance

Ministr zahraničí Jan Kavan podepisuje protokol o předání ratifikačních dokumentů v přítomnosti ministrů zahraničí (zleva) USA, Maďarska a Polska Madeleine Albrightové, Jánose Martonyiho a Bronislawa Geremeka při slavnostním přijetí České republiky, Polska a Maďarska do Severoatlantické aliance v americkém městě Independence.  (ČTK Photo/Michal Doležal)

Ministr zahraničí Jan Kavan podepisuje protokol o předání ratifikačních dokumentů v přítomnosti ministrů zahraničí (zleva) USA, Maďarska a Polska Madeleine Albrightové, Jánose Martonyiho a Bronislawa Geremeka při slavnostním přijetí České republiky, Polska a Maďarska do Severoatlantické aliance v americkém městě Independence. (ČTK Photo/Michal Doležal)

Při příležitosti 20. výročí vstupu České republiky do NATO se 12. března 2019 uskuteční konference "Naše bezpečnost není samozřejmost". Ve Španělském sále Pražského hradu vystoupí v rámci státní ceremonie k tomuto významnému výročí všichni čtyři nejvyšší ústavní činitelé. Z nejvýznamnějších zahraničních hostů promluví také prezidenti Polska a Maďarska, které do NATO vstoupily zároveň s ČR, a Slovenska, jež se členem NATO stalo v roce 2004.

"Naše bezpečnost není samozřejmost" je prestižní českou národní konferencí, na níž se od roku 2014 pravidelně setkávají špičky politické reprezentace a přední bezpečnostní experti, aby nejen zhodnotili uplynulé období, ale zejména aby předestřeli plány na další postup při zajišťování obrany a bezpečnosti České republiky.

Letošní ročník konference bude výjimečný tím, že se uskuteční v rámci státní ceremonie ke 20 letům ČR v NATO, ale rovněž tím, že pojme bezpečnost v širším smyslu a zapojí více institucí než dosud. Poprvé tak na bezpečnostní konferenci tohoto formátu vystoupí například předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová nebo viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Radek Špicar. Ekonomy a zástupce průmyslu zveme rovněž do auditoria, stejně jako například představitele integrovaného záchranného systému nebo učitele, čímž chceme rozšířit tradiční skupinu účastníků debaty o bezpečnosti.

Státní akt a konference budou jednou z příležitostí, jimiž si Česká republika oficiálně připomene dvacet let od vstupu země do Severoatlantické aliance. Šestý ročník konference zahájí svými vystoupeními ministr obrany Lubomír Metnar a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

O konferenci

Organizátorem konference je Jagello 2000, z.s., které tento formát zahájilo při příležitosti 15. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance v březnu 2014 na Pražském hradě. Předtím Jagello 2000 organizovalo konference k pátému i desátému (v Senátu PČR) výročí vstupu.

Jedním z cílů akce je podpořit debatu mezi nejvyššími politickými představiteli, odborníky a příslušníky ozbrojených a bezpečnostních sborů o bezpečnostní situaci. Tento jedinečný formát interakce a věcné diskuze mezi politickou reprezentací a odbornou veřejností si získal úspěch a pozitivní reakce v následujících letech.

Během prvního ročníku konference v roce 2014 se podařilo v rámci politického panelu dosáhnout podpisu společné deklarace k zajištění obrany České republiky, což bylo bezprecedentním úspěchem mj. proto, že ji podepsali předsedové všech stran a hnutí (kromě KSČM) zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Na základě této deklarace koaliční strany posléze podepsaly smlouvu o zajištění obrany ČR, kde se zavázaly navýšit obranné výdaje ČR do roku 2020 na 1,4 % HDP.

Mezi tradiční řečníky konference patří prezident republiky, vedoucí představitelé parlamentu, předseda a místopředsedové vlády, ministři, velení armády ČR, diplomaté a bezpečnostní experti. Čestnými vystupujícími na konferenci v minulosti byli bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski, bývalý generální tajemník NATO George Robertson, zástupci generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow a Rose Gottemoeller, či bývalý zástupce náčelníka generálního štábu lzraelských obranných sil genmjr. Jair Golan.

Auditorium této politicko-expertní debaty na národní úrovni tvoří zejména členové Parlamentu České republiky, vrchní představitelé ozbrojených sil, zástupci ministerstev zahraničních věcí, obrany a vnitra, nejvýznamnější čeští bezpečností experti, diplomaté a vojenští přidělenci členských zemí NATO a Partnerství pro mír, zástupci médií a další hosté z řad odborné veřejnosti. Letos poprvé auditorium rozšiřujeme i o ekonomy, zástupce průmyslu nebo učitele.

Záštity

Nad šestým ročníkem konference "Naše bezpečnost není samozřejmost" převzali záštitu prezident České republiky Miloš Zeman, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra České republiky Jan Hamáček, ministr obrany České republiky Lubomír Metnar a ministr zahraničních věcí České republiky Tomáš Petříček.

Organizátor a partneři

Organizátorem konference je Jagello 2000, z.s., které akci připravuje za podpory Ministerstva obrany ČR, Ministerstva zahraničí ČR a Public Diplomacy Division NATO. Generálním partnerem akce je společnost General Dynamics, hlavními partnery společnosti Aero Vodochody, Bell, Česká zbrojovka a LOM Praha. Partnerem technického zajištění je společnost YVENTECH. Mediálními partnery jsou Česká tisková kancelář a natoaktual.cz.

Další aktivity ke 20. výročí vstupu ČR do NATO

Ministerstvo zahraničních věcí uspořádá tentýž den slavnostní večer v Černínském paláci s účastí významných osobností tehdejší i současné alianční politiky. Na Hradčanském náměstí zároveň proběhne tento den výstava historické i současné techniky Armády ČR, která bude zahájena v 08:30 představiteli ministerstva obrany a armády ČR.

Akreditace médií na konferenci bude probíhat ve dnech 18. února až 1. března 2019. O jejím zahájení a bližších podrobnostech akreditace budete informování na webu www.nbns.cz, v informačním servisu ČTK a prostřednictvím informačních e-mailů.

Více informací a aktuální program je k dispozici na stránce konference www.nbns.cz.

Klíčová slova ČR-NATO-armáda-historie-Jagello 2000

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.