Zeman navrhne na ústavního soudce Gerlocha. ‚Podle mého předpokladu bude zvolen,‘ řekl Kubera

Prezident Miloš Zeman navrhne na ústavního soudce prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha. Novinářům to po schůzce ústavních činitelů na Hradě řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Kubera očekává, že horní komora Parlamentu prezidentovu nominaci potvrdí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právník Aleš Gerloch na snímku s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským

Právník Aleš Gerloch na snímku s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským | Foto: PETR TOPIČ / MAFRA | Zdroj: Profimedia

„Pozitivní je, že pan prezident nám předloží návrh na ústavního soudce. Podle mého názoru ten návrh bude průchodný v Senátu. Tam žádné spekulace o nějakých obstrukcích z důvodu sporů mezi Senátem a prezidentem nejsou,“ řekl Kubera.

Gerloch Zemanovu nabídku na ústavního soudce neodmítne. ‚K návrhu se kloním kladně,‘ říká

Číst článek

Potvrdil, že kandidátem je Gerloch, o kterém už dříve spekulovala média. „Je to takové tajemství - netajemství. Je to pan Gerloch. Já jsem opět prosil pana prezidenta, aby přes nějaké spory se Senátem přišel představit svého kandidáta,“ řekl Kubera.

Očekává schválení prezidentovy nominace. „Je to tajná volba, ale podle mého předpokladu bude zvolen,“ řekl.

Prezident musí Senátu navrhnout nového kandidáta na ústavního soudce poté, co nynější soudce Jan Musil oznámil, že ke konci ledna odejde z funkce ze zdravotních důvodů a kvůli únavě dané věkem a cestováním mezi Brnem a Prahou. Ve čtvrtek by měl na Pražský hrad donést prezidentovi svoji rezignaci.

Pan prezident považuje za důležité, aby spolu nejvyšší ústavní činitelé pravidelně hovořili. Na Hradě proto u příležitosti další schůzky k zahraniční politice přivítal předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka a premiéra Andreje Babiše.

14:26 – 30. 01. 2019

2 20

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme