Hlavní obsah

Stál nás 20 milionů, řekl Babiš na adresu zmocněnce pro chudé regiony

Jiří Cienciala popisuje, že 20 milionů korun nešlo jen na jeho plat.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér zpochybnil hodnotu práce vládního zmocněnce pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiřího Ciencialy.

Článek

Do nepříjemné situace se dostal vládní zmocněnec pro strukturálně postižené kraje Jiří Cienciala.

Nynější práci senátora a někdejšího ministra Rusnokovy úřednické vlády, kterou v létě 2013 prosadil prezident Miloš Zeman, veřejně zpochybnil premiér Andrej Babiš.

„Měli jsme zmocněnce, ten nás stál dost peněz. Za rok 2018 20 milionů. Rozhodli jsme se, že už nebudeme platit tolik peněz. Všude máme hejtmany. Je to hlavně na krajích a na hejtmanech,“ řekl Andrej Babiš v Senátu, kde se diskutovalo o nejchudších regionech republiky – Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském.

O podpůrném programu, který zmocněnec zastřešuje, Babiš řekl, že připomínal spíš marketingový zájezd.

Ke kritice se přidal i senátor a starosta Božího Daru na Karlovarsku Jan Horník. „Já pana Ciencialu pochválit nemůžu. Co dělal celá ta léta? Obdivuji vládu, že toho člověka nechává nadále v té funkci,“ řekl Horník.

Samotný Jiří Cienciala se veřejného slyšení v Senátu nezúčastnil. Omluvil se kvůli nemoci, ale v rozhovoru pro Seznam se kritice bránil.

Dvacet milionů, o nichž mluví premiér, je podle něho rozpočet na výdaje pro všechny tři regiony. Sám prý bere plat na úrovni náměstka ministra. „Nebo ještě níž,“ říká Jiří Cienciala.

Vyvrací i kritiku, že do dvou českých regionů – na Karlovarsko a Ústecko – nejezdí. Vzala si je podle něho na starosti jeho zástupkyně, protože jde o regiony, jež jsou „rozsahem, problematikou i počtem obyvatel zhruba tak stejně velké jako právě Moravskoslezský kraj“.

„A v Karlových Varech trávím každý rok tři týdny," uvedl zmocněnec s tím, že sem jezdí do lázní. „Léčím si zde šrámy po budování politických struktur,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované