Klanění účinkujících po představení Shen Yun Performing Arts v Teatro Verdi ve Florencii, Itálie, 19. dubna 2018. Shen Yun se stal cílem snah Pekingu, který vyvíjí nátlak na evropská divadla, aby představení ve svých divadlech neuváděla. (Gabriele Bruno / The Epoch Times)
Klanění účinkujících po představení Shen Yun Performing Arts v Teatro Verdi ve Florencii, Itálie, 19. dubna 2018. Shen Yun se stal cílem snah Pekingu, který vyvíjí nátlak na evropská divadla, aby představení ve svých divadlech neuváděla. (Gabriele Bruno / The Epoch Times)
Vysoký činitel čínského velvyslanectví ve Španělsku v nedávném telefonním hovoru přiznal, že osobně navštívil generálního manažera Královského divadla v Madridu, aby ho přiměl ke zrušení populárního čínského tanečního vystoupení Shen Yun. Vyplývá to z nedávného šetření nevládní organizace.

Newyorská společnost Shen Yun Performing Arts, jejíž posláním je dle jejích webových stránek „oživit 5 000 let čínské civilizace prostřednictvím hudby a tance“, měla zarezervováno Teatro Real v Madridu na 31. ledna a 2. února.

Společnost vystoupila s velkým úspěchem ve více než 100 městech po celém světě, od Sydney až po Los Angeles, a několikrát zavítala i do Prahy, Brna či Bratislavy.

Jenže pouze pár týdnů před plánovaným vystoupením v Madridu informoval manažer divadla pořadatele Puro Arte Humano, že představení musí být kvůli „technickým potížím“ zrušeno. Teatro Real toto zdůvodnění potvrdilo i Epoch Times.

Teatro Real de Madrid - 02
Divadlo Teatro Real v Madridu. (Autor: Carlos Delgado / CC BY-SA 3.0)

Americká pobočka Světové organizace pro vyšetřování pronásledování Falun Gongu (WOIPFG), neziskové organizace, která vyšetřuje porušování lidských práv vůči praktikujícím Falun Gongu, uvedla, že se rozhodla prošetřit zrušení Shen Yun v Madridu poté, co se ze zpráv dozvěděla o možných nátlacích čínské ambasády na divadlo.

V rámci utajovaného šetření 22. ledna zavolal jeden z členů WOIPFG na čínské velvyslanectví v Madridu a představil se jako vysoce postavený čínský vládní úředník. Osoba, která tento hovor přijala, se podle tiskové zprávy vydané společností WOIPFG představila jako čínský velvyslanec ve Španělsku Lü Fan. Organizace zvukový záznam telefonního hovoru zveřejnila 28. ledna na svých webových stránkách.

lu fan
Čínský velvyslanec ve Španělsku Lü Fan (Screenshot / facebook video)

„Šetření potvrdilo, že zrušení smlouvy s divadlem s organizátory Shen Yunu bylo zcela důsledkem zásahů Komunistické strany Číny (KS Číny),“ uvedla ve svém prohlášení WOIPFG.

„Lü Fan osobně vyvinul tlak na divadlo, aby zrušilo smlouvu se společností Shen Yun Performing Arts. Divadlo pobízel tím, že KS Číny ovládá velký čínský trh. Lü Fan s manažerem divadla společně plánovali zrušit představení Shen Yun pod záminkou technických obtíží.“

Představení Shen Yun zahrnují scénky, které vyobrazují starou i současnou Čínu, včetně pokračujícího pronásledování následovníků Falun Gongu – což je čínským režimem v Číně naprosto zakázané téma.

Společnost Shen Yun byla založena v New Yorku čínskými příznivci praxe Falun Gong, kteří jsou v Číně již dvě desetiletí tvrdě pronásledováni. Bývalý vůdce KS Číny Ťiang Ce-min věřil, že masová popularita Falun Gongu – až 100 milionů příznivců podle odhadů citovaných v západních sdělovacích prostředcích – ohrožuje autoritu komunistické strany. Poté inicioval celostátní pronásledování s cílem úplně eliminovat tuto poklidnou buddhistickou školu.

Bývalý český ministr nátlak čínského režimu odsuzuje

Od svého založení v roce 2006 se Shen Yun potýká po celém světě s překážkami kvůli zasahování čínského režimu. V mnoha případech se čínská vláda pokoušela tlačit na divadla, aby nepronajala svůj prostor umělecké společnosti nebo na ně tlačila, aby zrušila jejich vystoupení. Komunistický režim se dokonce snažil donutit vládní úředníky, aby se nezúčastnili vystoupení anebo veřejně nepromluvili na obhajobu společnosti.

IMG 20190123 1019222-e1548531403464-292x350
Daniel Herman, bývalý ministr kultury ČR, odsoudil zrušení Shen Yunu ve Španělsku kvůli pravděpodobnému tlaku ze strany čínského režimu. (The Epoch Times)
Český politik Daniel Herman, který sloužil jako ministr kultury v letech 2014–2017, odsoudil zrušení představení Shen Yun v Madridu, a vyjádřil obavy z možného tlaku čínského režimu se slovy, že jde o formu „vydírání“.

„Ve funkci ministra kultury České republiky, který byl v úzkém kontaktu jak s Národním divadlem v Brně, tak se Státní operou v Praze, kde se představení Shen Yun v ČR konala, jsem byl informován o tlacích ze strany čínské ambasády. Sám jsem tyto tlaky zažil i kolem svého oficiálního setkání s Jeho Svatostí tibetským dalajlámou na Ministerstvu kultury v Praze v r. 2016,“ uvedl Herman.

Herman uvedl, že věří, že čínský režim nechce Shen Yunu dovolit vystupovat, jelikož poslání souboru obnovit čínskou, nebesy inspirovanou kulturu, neodpovídá jejich ateistické ideologii. Dodal, že moderní scénky v představení, které zobrazují stále aktuální porušování lidských práv v Číně, jako je pronásledování Falun Gongu, režimu nevyhovují rovněž.

Nátlak, nabídky a „sladké slibování“

Během hovoru velvyslanec Lü Fan vysvětlil, jak přesvědčil generálního manažera Teatro Real, aby Shen Yun zrušil. Varoval ho, že divadlo si „kvůli tomu nemůže dovolit ztratit čínský trh“.

Lü dodal, že manažer divadla se nejprve zdráhal vyhovět žádosti velvyslanectví, jelikož se obával, že by to „vedlo ke ztrátě příjmů“ a rovněž se bál o poškození pověsti divadla. V době, kdy bylo vystoupení zrušeno, bylo přes internet prodáno téměř 900 vstupenek a podle vyprávění velvyslance divadlo již také provedlo řadu příprav na toto představení.

Avšak generální manažer se po setkání s ním nakonec odhodlal žádosti čínského diplomata vyhovět.

b3cda510-13e8-11e9-a47d-ab00cd702497-rimg-w526-h295-gmir
Banner na představení Shen Yun v Madridu v roce 2019. 

„Pověděl jsem mu, aby nepřemýšlel jen nad ekonomickým příjmem, ale také o politice. Když spolupracujete s Čínou a podepsal jste dohodu „Mezinárodní ligy divadel hedvábné stezky“, budete mít velký potenciál na čínském trhu,“ lákal ho Lü hovořící o dohodě, kterou madridské divadlo podepsalo s čínským režimem v roce 2016.

Daniel Herman radí tlaky Číny ustát a nebát se. „Doporučuji španělským kolegům, aby obdobným tlakům nepodléhali, a naopak ukázali svou pevnost, která ve svých důsledcích imponuje čínským partnerům více než postoj servilní slabosti,“ říká politik a přidává osobní pohled: „Mohu z vlastní zkušenosti podat svědectví, že zmíněné tlaky byly zastrašovacího charakteru a fakticky z čínské strany nenásledovalo nic, co by jakýmkoli způsobem narušilo ekonomické či jiné vztahy na mezinárodní úrovni.“

Mezinárodní liga divadel hedvábné stezky má sloužit k podpoře „umělecké výměny v oblasti múzických umění“, napsal China Daily. Liga je součástí čínského vlajkového projektu pro zvyšování geopolitického vlivu po celém světě, iniciativy nové hedvábné stezky One Belt, One Road.

Čínské subjekty se poměrně nedávno pokusily vytvořit hlubší vazby s Královským divadlem, které v květnu 2018 podepsalo smlouvu s Velkým národním divadlem v Pekingu, řízeným stranickými úředníky. Podle tiskové zprávy má jít o výměnu inscenací a koprodukci obou divadel.

                Oficiální trailer k představení Shen Yun 2019

Lü v hovoru také uvedl, že s generálním manažerem Teatro Real úzce spolupracoval, aby vymysleli důvod zrušení představení, který by následně divadlo oficiálně použilo.

„Řekli jsme jim, aby použili technické důvody [jako krytí], aby řekli, že jelikož bylo představení rezervováno ve spěchu, neměli prostor se zamyslet nad technickými otázkami,“ sdělil v hovoru Lü, který dal manažerovi konkrétní pokyn, aby informoval pořadatele Shen Yunu, že divadlo by nebylo schopno pro uměleckou společnost včas vyprázdnit pódium.

Ředitel Teatro Real oznámil 7. ledna pořadatelům Shen Yun, že jiné představení, opera Das Rheingold, která se mělo uskutečnit den před a po plánovaném představení Shen Yunu, by mělo problémy s demontáží svého vybavení, píše se v tiskové zprávě pořadatelů. Proč techničtí vedoucí tuto skutečnost nezmínili jako problém v době, kdy byla podepsána smlouva s Puro Arte Humano, nikdo neví.

Puro Arte Humano dále uvedlo, že divadlo nemělo stejný problém s jinými představeními, které se odehrály v datech kolem opery Das Rheingold, a tvrdí, že divadlo se zaměřilo pouze na Shen Yun.

Epoch Times nedávno informovaly, že generální manažer divadla navštívil letos 14. a 15. ledna Čínu.

Nátlak na zrušení představení není nic nového

Není to poprvé, kdy se čínský režim pokusil zmařit představení Shen Yun ve Španělsku pomocí podobných taktik.

Podle zpráv El Munda, druhých nejvlivnějších novin ve Španělsku, čínští diplomaté kritizovali úředníky Katalánského národního divadla a španělské představitele ministerstva zahraničí a tlačili na ně, aby zrušili představení Shen Yun v Barceloně v roce 2014.

Představitelé režimu šli osobně do divadla a požadovali, aby bylo představení zrušeno, protože to „jde proti zájmům KS Číny“. Při návštěvě vyšších úředníků na španělském ministerstvu zahraničních věcí je čínští představitelé varovali, že nezrušení kulturního představení by „mohlo ohrozit“ vztahy mezi Španělskem a Čínou. Také „naznačovali ohrožení investic Číny v naší zemi a vývozu španělských výrobků“, psal El Mundo.

KS Číny strategicky rozšiřuje svoji propagandu proti Falun Gongu doma i mimo své hranice – prostřednictvím pro-pekingských či stranických čínských médií a svých frontových skupin zakotvených v zámořských čínských komunitách.

Španělský právník Carlos Iglesias uvedl, že frontové skupiny vystupují s nenávistnými projevy. Do těchto skupin patří Číňané žijící v zahraničí, kteří pod slibem úplaty či pod výhrůžkami ze strany čínských ambasád uspořádávají protesty proti Falun Gongu či se snaží zasahovat do představení Shen Yun.

Některé z těchto skupin se však shromáždily před divadly v některých zemích, kde Shen Yun vystupoval, kde držely plakáty s urážlivými slogany a nenávistnými projevy mající za cíl rušit diváky. Posledním příkladem je Lincoln Center v New Yorku.

Herman podotýká, že je důležité stát za perzekuovanými skupinami, jako je Falun Gong, křesťané a Tibeťané. „Musíme stát za těmito pronásledovanými lidmi a musíme zahájit jednání s čínským partnerem, i co se týče této platformy. Musíme jim říci, že je pro nás nepřijatelné, že dělá takové kruté, špatné věci.“

Herman dále uvádí, že Španělsko je členským státem Evropské unie stejně jako Česká republika, a nemělo by dovolit komunistickému režimu, aby evropské zemi diktoval „co je dobré a co není dobré“.


Přeloženo a upraveno z původních článků newyorské redakce. Zdroj 1; Zdroj 2.

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.

Čtěte také: Madrid: Rozhořčení diváci před zavřeným divadlem – vysněné představení jim zrušili kvůli nátlaku z Číny