Epoque Quartet nominovaný na Cenu Anděl stojí mezi žánry

Členové smyčcového kvartetu Epoque Quartet jsou překvapeni nominací na Ceny Anděl udělovaných Českou hudební akademií. Hudebníci ani netušili, že letos poprvé jsou dříve popové ceny vyhlášeny také v kategorii Klasika. Navíc je těší, že se svým albem Epoque Quartet plays Jan Kučera jsou ve společnosti dalších nominovaných České filharmonie a Martinů Voices. Za favority se však nepovažují.
Epoque Quartet – Pražské jaro 22. 5. 2017 (zdroj © Pražské jaro / foto Zdeněk Chrapek)

Ceny budou předávat 5. března 2019 v pražském Foru Karlín. “Vyhrát na úkor poslední nahrávky Jiřího Bělohlávka s Českou filharmonií by se snad ani neslušelo, ale každopádně už ta nominace je krásná. Považujeme za zajímavé, že v době, kdy se věnujeme i jiným žánrům než klasice, dostaneme nominaci v kategorii Klasika. Je pravda, že naše nahrávka Epoque Quartet plays Jan Kučera je na hranici klasiky, ale z jiné strany než České filharmonie nebo Martinů Voices,” uvedl cellista souboru Vít Petrášek.

Epoque Quartet patří mezi soubory rozkročené mezi několika hudebními žánry. “Je to strašně osvěžující a muzikanty zdravé inspirovat se i jinými hudebními světy. Ta zkušenost přináší nové nápady, takže je pro nás super, že nezůstáváme zakořenění v jednom směru,” sdělil houslista David Pokorný.

O žánrovém rozptylu Epoque Quartet spolupracujícího s mnoha popovými umělci svědčí i hosté, kteří se zúčastní oslav 20 let souboru 26. března ve Velkém sále Lucerny.

Dorazí operní pěvkyně Dagmar Pecková, zpěvačky Barbora Poláková a Dasha, zpěvák Dan Bárta, moderátor a zpěvák Marek Eben, zpěvák Matěj Ruppert, herci Jiří Lábus a Petr Čtvrtníček a mnoho dalších gratulantů. Zazní například píseň Kurta Weilla, jazzová balada Jana Kučery s hornistou Radkem Baborákem nebo světová premiéra věnovaná kanadskému klavíristovi Davida Braida.

Kromě šťastně namíchané chemie uvnitř skupiny, díky níž jsme přežili, máme i štěstí na častá hudební setkávání s muzikantskými osobnostmi z té nejvyšší ligy. Pro většinu z nich byla spolupráce se smyčcovým uskupením dosti neprobádaným terénem a o to větší radost máme z hudby, která na základě těchto setkání vznikla a kterou posluchačům v Lucerně předvedeme,” podotkl Petrášek.

Kromě Petráška a Pokorného tvoří Epoque Quartet houslista Vladimír Klánský a violista Vladimír Kroupa. Pražské smyčcové kvarteto vzniklo v roce 1999. Hudebníky přivedla ke společné práci nejen názorová shoda a příbuznost uměleckého naturelu, ale především mimořádné nadšení pro jazz, rock a funk, tedy žánry obvykle nezařazované pod hlavičku vážné hudby. Členové kvarteta jsou laureáty několika světových soutěží, hrají v abonentních cyklech SOČR, Českého noneta, Spolku pro komorní hudbu, spolupracují s Českou televizí i rozhlasem a jsou častými hosty mezinárodních hudebních festivalů.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat