Klasická hudba pomáhá nadaci SOS dětské vesničky

Dveře Českého muzea hudby se otevřou projektu, který snoubí klasickou hudbu a chuť pomáhat. Na benefičním koncertu z cyklu Klasická Praha vystoupí v neděli 3. února 2019 hudebníci a akademici v jedné osobě, aby již potřetí podpořili aktivity SOS dětských vesniček. V průběhu večera zazní skladby Alexandra Skrjabina, Maurice Ravela, Clauda Debussyho i vlastní tvorba účastníků.
Jan Novák (zdroj Spolek Johnnyho Newmana)

Myšlenka propojit akademickou a hudební sféru a uspořádat sérii koncertů klasické hudby, které pomáhají, je dílem Spolku Johnyho Newmana. „Hudba je pro mě inspirací pro osobní život i moji práci v teoretické fyzice. Na rozdíl od vědy mám pocit, že dělám pro lidi věc, z které mají užitek okamžitě. Navíc jim mohu snadněji předat svoje myšlenky,” říká za Spolek jeho zakladatel Jan Novák a dodává: „A přišlo mi navíc zajímavé naše vystoupení propojit s pomocí druhým.“ Třetí ročník s sebou přináší hned dva benefiční koncerty, ten druhý chystá Spolek na jaro. Výtěžek ze vstupného jde v obou případech v plné výši na podporu činnosti SOS dětských vesniček.

Těšit se můžeme na vystoupení Jana Nováka, který kromě toho, že se plně věnuje vědecké práci v oblasti kosmologie, je sám skvělým pianistou. Co by zástupce profesionální hudební sféry se představí pianista Adam Stráňavský. „Vážná hudba je úžasný vyjadřovací prostředek, protože přes ni můžete říci něco, co tajíte, či už z důvodu studu, intimity nebo z čistě osobních důvodů, a nikdo to nepozná,zmínil Stráňavský.

Benefiční koncert se uskuteční 3. února 2019 od 19.00 hodin v Českém muzeu hudby v Karmelitské ulici  na Malé Straně. Zazní skladby Alexandra Skrjabina, Maurice Ravela, Clauda Debussyho i vlastní tvorba účastníků.

Adam Stráňavský se narodil do rodiny s dlouhou tradicí. Nejdříve studoval konzervatoř v Banské Bystrici, kde začal získávat první úspěchy na mezinárodních soutěžích. Dále pokračoval ve studiu piana v Praze ve třídě Borise Krajného a klavírní pedagogiky u Aleny Vlasákové. Nedávno byl úspěšný v mezinárodní soutěži v Huesca. Absolvoval řadu sólových recitálů na Slovensku, v České republice, v Polsku, Spojených státech a Francii. Nahrával například pro rádio Děvín. Věnuje se rovněž komorní hře, za kterou získal také ocenění.

Jan Novák vystudoval ZUŠ Charlotty Masarykové ve Veleslavíně ve třídě Hany Černíkové. Chodil na kurzy k řadě pianistů, jako je Jan Dušek nebo Miloš Mikula. V roce 1999 vyhrál pražské kolo soutěže hudebních škol a získal zvláštní cenu poroty za provedení skladby Bohuslava Martinů. Zaměřuje se především na interpretaci děl A. Skrjabina. Je rovněž absolventem matematicko-fyzikální fakulty. Založil benefiční projekt Klasická Praha, který probíhá od roku 2015.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]