reklama

Jak si poradit se špatnými vztahy v rodině?

Mezilidské vztahy jsou velmi složité, čím bližší, tím zamotanější. Jak naložit se situací, že si nerozumíte s členy rodiny, se kterými se předpokládá, že budete mít láskyplnou vazbu plnou porozumění?

Foto: iStock

V rodinných vztazích je hodně emocí. Kromě smíchu je tu taky často pláč, vztek, výčitky, křivda. V dětství nemáme na výběr, jsme odkázáni na prostředí, ve kterém žijeme. Coby dospělí, kteří si zakládají vlastní domov, se můžeme rozhodnout, jakou podobu budou mít vztahy s naší původní rodinou.

Jedna lidová moudrost praví, že přestat se zabývat tím, co nemůžete změnit, není porážka, ale vítězství. Pokud býváte během kontaktu s matkou, otcem či sourozenci nešťastní, naštvaní, často se hádáte nebo máte naopak pocit, že jste velmi odcizení, vypracujte si strategii.

1. Je váš vztah skutečně toxický?

Pokud vás příbuzný neustále shazuje, hledá na vás chyby, spustí kanonádu výčitek, jedná s vámi pasivně agresivně nebo vás ignoruje, je to velmi nezdravá vazba. Prvním krokem je rozpoznat ji a pochopit, jaký vliv na vás má. Často nám podobné útoky od příbuzných berou energii, klid, motivaci a negativním způsobem se odráží na tom, jak vnímáme sami sebe.

2. Neptejte se "proč"

Pochopte, že možná nezjistíte důvod, proč se váš příbuzný chová tak zvláštně. I po letech psychoterapie a neustálé otázky "proč" nemusíte objevit příčinu, proč váš vztah s rodinným příslušníkem nefunguje. Možná vám matka, otec nebo sourozenec ubližují nevědomky. Jejich chování je důsledek vlastních životních zkušeností, často se takový proces odehrává na nevědomé rovině. Takový vztah je velmi náročný, ale kde je problém, tam je i řešení. Dosáhnete ho tím, že pochopíte, že dotyčný je sám emočně zraněný člověk, který postrádá pochopení.

3. Nenechte si ubližovat

Dítě (i dospělý) má sklon k tomu, aby hledalo chybu v sobě. Pokud se k němu chová rodič špatně, omlouvá jeho chování a snaží se konfliktu spíš vyhnout. Potřebujete si ale nastavit hranici, co už nebudete tolerovat, jinak se budete cítit špatně sami se sebou nejen v době rodinných návštěv.

4. Nečekejte, že se změní

Možná doufáte, že vás matka konečně pochválí nebo otec konečně vezme v potaz vaši kariéru a zeptá se, jak se vám daří. Tahle iluze ale přináší jen nenaplněná očekávání, protože nikdo se nezmění jen tak. K tomu, aby se váš vztah zlepšil, je potřeba dvou lidí, nikoliv jen vaší snahy. Proto se neobviňujte, že jste mohli něco udělat lépe či jinak. Je možné, že i když toužíte po tom, abyste si upřímně a od srdce otevřeně promluvili, váš příbuzný to nedokáže.

5. Rozmyslete si, kolik prostoru problematickým příbuzným věnujete

Pokud se vídáte sporadicky na oslavách a během svátků, snažte se strávit s toxickým příbuzným minimum času. Nepotřebujete se zase přesvědčit, že si o vás myslí, že jste k ničemu. Jestliže jste se snažili o zlepšení vztahu, ale každý pokus vyšuměl na prázdno, přestaňte plýtvat svou energií.

6. Nenechávejte si své pocity pro sebe, ale nepomlouvejte

Jste smutní, naštvaní či zklamaní z toho, jak se k vám matka, otec, sourozenec či jiný člen rodiny chová? Promluvte si o tom s někým, komu věříte. Snažte se soustředit na to, co cítíte vy, nikoliv na hodnocení dotyčného. V případě, že budete svého příbuzného "drbat", riskujete, že se budete neustále točit v kruhu výčitek.

7. Buďte ten "lepší"

Nesnižujte se na úroveň člověka, který na vás křičí, dokola vás obviňuje z chyb, které nikdo jiný nevidí, a zároveň není schopen uznat vlastní pochybení. Neoplácejte mu stejným, protože tím jen vaše nitro utrpí. 

8. Soustřeďte se na vztahy, které fungují

Je někdo, s kým si v rodině rozumíte? Snažte se takovému člověku věnovat a upevňovat vaše pouto. Přinese vám to mnohem větší potěšení než se dokola litovat a trápit tím, s kým si nerozumíte. Buďte vděční za to, koho a co v životě máte.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama