Hlavní obsah

Vzhled jako problém v práci?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Jak se díváte na dredaře s piercingy anebo hodně potetované lidi? Myslíte si, že vzhled může být překážkou k získání lukrativní práce? Možná budete překvapeni. Zjišťovali jsme, jak zaměstnavatelé vnímají výraznou podobu a zda to může být problém pro přijetí.

Článek

Obliba zkrášlovacích technik všeho druhu neustupuje. Lidé se vylepšují extravagantními účesy i barvami vlasů, výrazným tetováním, piercingy nebo třeba plastickými operacemi. Může být netradiční vzhled překážkou pro získání zaměstnání, anebo už je dnešní společnost benevolentní téměř ke všemu?

První dojem je důležitý

Už při prvním pohledu si vás lidé často zařadí do určité skupiny, aniž by s vámi prohodili slovo. To je běžný psychický mechanismus, kterému se asi nikdo nevyhne. Přestože to vždy nemusí znamenat „zlé škatulkování“, někdo se zjevem druhých nechá ovlivnit až příliš. A právě to je důvod, proč firmám nebo personalistům záleží na tom, jak jejich zaměstnanci vypadají a působí na své okolí.

Proto bývali lidé s výstředním vzezřením často diskriminovaní. Dnes je to však podle odborníků podstatně lepší. „První dojem je velmi důležitý. Lidé – jak kolegové, tak i personalisté – si vás obvykle zařadí během prvních sekund. Ovšem je dobré mít na paměti, že extravagantní vzhled nemusí vždy znamenat rebela nebo kreativní osobnost, stejně tak člověk v obleku nemusí být nutně konformní,“ uvádí Tomáš Ervín Dombrovský, analytik kariérního portálu Jobs.

V každém případě je podstatné, jak na první dojem zapůsobíte jako osobnost: zda přijdete na pohovor včas, slušně vystupujete, máte vhodná gesta, výraz, přehled o firmě a o pozici, na niž se hlásíte...

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Zaměstnavatelé i personalisté jsou dnes k výrazným ozdobám těla výrazně tolerantnější než v minulostiFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Záleží na typu práce

Přestože je moderní společnost výrazně benevolentnější, než tomu bylo v minulosti, jsou obory, které extravagantní vzhled odmítají i dnes. „Výrazné vzezření bývá problematické, pokud se uchazeč nebo uchazečka hlásí na pozici, kde bude v častém kontaktu s lidmi. Je velmi pravděpodobné, že taková výstřednost může být důvodem k nepřijetí, protože ostatní nemusejí mít k takovému člověku respekt. Platí to například pro lékaře, pracovníky policie a podobné profese,“ uvádí Petra Ondrouchová z personálně-poradenské společnosti Devire.

Zaměstnavatel může po zaměstnancích požadovat, aby dodržovali jím určený způsob oblékání. Zákoník práce to ale výslovně nenařizuje. Jestliže tedy firma chce, aby pracovníci nosili předepsané oblečení, musí to být uvedeno v pracovní nebo jiné smlouvě.

V konzervativních odvětvích se stále dbá na neutrální či zcela seriózní vzhled. Policisté například nesmějí mít tetování na viditelném místě, čímž se rozumí hlava, krk, paže a nohy. Podobně vnímané jsou také dredy nebo extrémně dlouhé umělé nehty.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Pokud člověk dokáže zaměstnavateli své pracovní kvality, pak výstřední zevnějšek nemusí být překážkouFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Jde i o styl oblékání

Dredy a tetování však nejsou jediné, co může být pro zaměstnavatele problematické. Roli hraje i styl oblékání. Extravagantní lidé dávají světu jasnou zprávu, že se chtějí odlišovat. Že někdo nechce zapadat do davu svým oblečením či účesem, však ještě neznamená, že také touží po jiném (horším) zacházení.

Podle odborníků je důležité člověka v práci soudit podle schopností. Když se lidé přesvědčí, že kolegovi vybočujícímu vzhledem z řady nechybějí důležité schopnosti, nezvyklé úpravy zevnějšku tolerují. Důkazem může být kandidát se žluto-zeleným čírem hlásící se na velmi odbornou technickou pozici. „Nejdříve jsem měla malý šok a hlavou mi běžela otázka, co tady takový člověk vůbec dělá a že to bude propadák. Po chvíli mě vyvedl z omylu,“ uvádí Petra Ondrouchová. Uchazeč se ukázal jako chytrý, nadaný a zkušený. Uspěl i na dalším pohovoru za přítomnosti manažerů společnosti, do firmy za pár týdnů nastoupil a udělal v ní slušnou kariéru.

Jiný neznamená horší

Je dobré si uvědomit, že ne vždy jsou piercingy nebo tetování záležitostí společenských vyvrhelů. Lidé jimi vyjadřují životní styl, názory nebo vkus. Rozhodně to neznamená, že když poslouchají metal, jsou potetovaní od hlavy až k patě nebo mají dredy, jsou méně vzdělaní nebo schopní.

„V otázce vzhledu se obecný vkus v posledních letech výrazně posouvá. Češi jsou dnes v tomto ohledu mnohem tolerantnější. Firmám to jednoznačně prospívá. Podporuje to pestrost jejich prostředí, v němž může vyniknout více nadaných lidí,“ uzavírá Tomáš Ervín Dombrovský.

Jaký názor máte na extravagantní vzhled vy? Jste v tomto směru tolerantní?

Reklama

Načítám