Další slaný recept ve spolupráci s Makro je tady! I když vždycky říkám, že tenhle recept se opravdu povedl, tak musím říct, že tenhle se ale opravdu moc povedl! 🙂

Ještě předtím, než si od blogování udělám na pár týdnů prázdniny, tu pro Vás mám svůj oblíbený recept na quiche s uzeným lososem. Tuhle dobrotu si děláme už dlouho, ale spíš ve formě frittaty (tedy bez korpusu), která je samozřejmě o dost rychlejší. Pokud si tedy chcete ušetřit čas, můžete dát zapéct pouze náplň.

Byla by to ale škoda, protože křupavý korpus s česnekem a pecorinem opravdu stojí za vyzkoušení! Adama navíc napadlo ozvláštnit quiche tak, že k němu přidáme koprovou majonézu z olivového oleje, se kterou je naprosto dokonalý!

Důležité je semínka i oříšky namixovat opravdu najemno, aby vám vzniklo hladké těsto. To je potom potřeba rozprostřít rovnoměrně podél celé formy a dát pozor na to, aby těsto na dně nebylo příliš silné. Díky vajíčku korpus drží opravdu skvěle, proto se nemusíte bát udělat těsto slabé jen pár milimetrů.

Forma, kterou jsem na pečení použila, je celkem atypická – s rozměry 24 x 34 cm se jedná o poměrně velkou nádobu, se kterou připravíte minimálně 6 porcí. Proto pokud máte klasickou kulatou formu o průměru cca 26 cm, použijte asi tak poloviční množství ingrediencí. To potom vyjde na cca 3 – 4 porce :).

Za posledních pár dní se u nás vystřídalo tolik návštěv, že quiche stihla ochutnat i Janinka ze zasadnezdrave.cz, moje kolegyně Hanča nebo náš kameraman McLavin a všem tenhle slaný koláč opravdu chutnal, proto věřím, že si pochutnáte i vy, a že si na ten klasický s moukou ani nevzpomenete! 🙂

Za necelý týden se chystáme na skoro dva měsíce k protinožcům a další recepty budu zřejmě přidávat až po svém návratu. Ještě před tím se ale můžete těšit na malé valentýnské čokoládové překvapení! 🙂 A pokud vás třeba zajímá, jak se v Austrálii a na Novém Zélandu máme, můžete celou naší cestu sledovat na mém Instagramovém profilu! 🙂

Také jsem slíbila, že o našem Cukrfree Online Programu sepíšu ještě samostatný článek, ve kterém vám obsah kurzu více přiblížím. Pokusím se to stihnout ještě před odletem, případně potom během našeho 23hodinové letu :). Pokud se rozhodujete, zda je pro vás program nebo cukrfree obecně vhodné, můžete mrknout do článku, který jsme pro vás sepsaly zde. Pokud jste se účastnili jednoho nebo více našich Cukrfree workshopů, napište si na podpora@cukrfree.cz o slevu na program! 🙂 (účast na 1 workshopu – 20% sleva, účast na obou workshopech 40% sleva z ceny programu).

 

Budeme se na vás v programu moc těšit! A tady už je ten slíbený recept 🙂

Ingredience

Počet porcí: 6 – 7 porcí

Forma: 24 x 34 cm

Na korpus:

180 g mandlové mouky

170 g namletých slunečnicových semínek

1/3 hrnku nastrouhaného pecorina

2 vejce

2 nastrouhané stroužky česneku

Nerafinovaná mořská sůl

METRO Chef Extra Virgin olivový olej na vymazání

 

Na náplň:

12 vajec

3 polévkové lžíce METRO Chef Extra Virgin olivového oleje

120 g cream cheese

150 g pecorina

175 g uzeného divokého lososa

200 g brokolice

2 šalotky

1 lžíce ghí nebo sádla

Pár snítek kopru

Kapari

Nerafinovaná mořská sůl

 

Na koprovou majonézu:

1 žloutek pokojové teploty

1 lžíce citronové šťávy z bio citronu

1 stroužek česneku

1 lžička hořčice bez cukru

Hrst nasekaného kopru

4 polévkové lžíce METRO Chef Extra Virgin olivového oleje

Nerafinovaná mořská sůl

Postup

Troubu předehřejeme na 170˚C. Mandlovou mouku vložíme společně se zbývajícími ingrediencemi do kuchyňského robota a směs mícháme, dokud se nám nevytvoří pevné těsto. Keramickou nádobu na pečení vymažeme olivovým olejem, těsto do ní přemístíme a prsty rovnoměrně rozprostřeme po dnu a stranách nádoby. Těsto poté vidličkou propícháme, korpus vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Mezitím si očistíme a nakrájíme brokolici na menší růžičky a šalotku nakrájíme na slabší plátky. Na pánvi s rozehřátým ghí na středním plameni orestujeme brokolici, poté přidáme šalotku a společně restujeme 3–5 minut.

Do mísy (nebo do nádoby kuchyňského robota) vložíme vejce, olivový olej, cream cheese, pecorino a sůl a pomocí metličky promícháme tak, aby se nám vytvořila hladká hmota.

Hotový korpus necháme pár minut vychladnout a poté ho poklademe cca ¾ množství lososa. Na něj rovnoměrně rozprostřeme brokolici se šalotkou a vše opatrně zalijeme vaječnou směsí. Vršek poté ozdobíme zbývajícím lososem, kapari a koprem. Vložíme do trouby a pečeme 30–35 minut (podle typu trouby), dokud quiche neztuhne. Hotový quiche necháme vychladnout a podáváme společně s koprovou majonézou.

Koprová majonéza:

Do vyšší nádoby vložíme žloutek pokojové teploty. Přidáme hořčici, najemno nastrouhaný česnek, nasekaný kopr, citron a sůl a pomocí metličky promícháme. Po kapkách přidáváme olivový olej tak, že vždy přidáme pár kapek, které do směsi ručním šlehačem zašleháme, poté přidáme další a opět zašleháme. Takto postupně zašleháme celé 4 lžíce olivového oleje, dokud nám nevznikne hladká majonéza.

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

217

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..