Nová fréza pro hrubé i dokončovací frézování v jednom

Fréza Sandvik Coromant umožňuje dokončit primární odebrání velkých objemů materiálu v jediné operaci, aniž by při tom docházelo ke vzniku otřepů

Aby společnost Sandvik Coromant, která se specializuje na obráběcí nástroje a nástrojové systémy, pomohla zrychlit první stádium hrubovacích operací prováděných na nově odlitých hliníkových součástech pro automobilový průmysl, zařadila do své nabídky tangenciální frézu M5Q90. Tato fréza umožňuje dokončit odebrání velkých objemů materiálu (první obrábění ploch po odlití) v jediné operaci, aniž by přitom docházelo k tvorbě otřepů. Tento nový nástroj je opatřen tangenciálně uchycenými PCD břitovými destičkami, které umožňují plynulý a stabilní průběh záběru nástroje, což přináší snížení spotřeby energie a eliminuje sklony ke vzniku vibrací. Tato koncepce nabízí spolehlivou výkonnost, delší životnost nástrojů, výjimečnou kvalitu obrobené plochy, vysokou rychlost úběru kovu a vyšší počet obrobených součástí na břitovou destičku.

Sandvik M5Q90

„Za účelem dosažení vyšší efektivity jsou u naší nové tangenciální frézy M5Q90 použita zcela speciálně vyvinutá tělesa nástroje přizpůsobená pro speciální geometrie PCD břitových destiček vyznačující se pozitivním úhlem řezu, což přináší snížení velikosti řezné síly a zatížení působícího na obráběnou součást,“ vysvětluje Emmanuel David, globální produktový manažer pro oblast automobilového průmyslu ze společnosti Sandvik Coromant. „Břitové destičky, které umožňují snadnou manipulaci a seřízení, přinášejí snížení nákladů na obrobenou součást a současně poskytují vysokou přesnost a opakovatelnost,“ dodává Jacques Gasthuys, globální aplikační specialista pro oblast automobilové výroby.

Tělesa fréz M5Q90 jsou navrhována podle zadání zákazníků, a proto splňují požadavky na vysokou produktivitu obrábění – tyto nástroje mohou pracovat ve vysokorychlostním režimu, kdy otáčky překračují 20000 ot/min. Všechna tělesa fréz využívají stejnou konstrukci lůžek břitových destiček, mají kanálky pro přívod řezné kapaliny a stejný úhel nastavení i úhel čela. Břitové destičky jsou neustále skladem.

Na vyžádání lze také prodloužit životnost tělesa frézy s pomocí speciálních konstrukčně přizpůsobených řešení využívajících k ochraně PCD břitových destiček jednu nebo více řad karbidových břitových destiček, tedy konfiguraci, která rovněž umožňuje zvýšení maximální použitelné hloubky řezu. Zatímco základní provedení nástroje s PCD břitovými destičkami umožňuje při plné radiální šířce záběru hloubku řezu 2–4 mm (0.079-0.157 inch), při použití speciálně konstrukčně přizpůsobeného řešení s jednou nebo více řadami ochranných břitových destiček lze tuto hodnotu zvýšit o více než 4 mm (0.157 inch).

M5Q90 Sandvik

K hlavním představitelům součástí, u kterých toto řešení přinese výhody, se řadí hliníkové hlavy válců a bloky motorů, jejichž výrobci bývají nejčastěji slévárny nebo přímí a nepřímí dodavatelé dílů pro automobilový průmysl. Mezi operace, při kterých se provádí odebírání velkých objemů materiálu na odlévané hlavě válců, patří například obrábění ploch pro uchycení vačkového hřídele, ploch sacích a výfukových kanálů a ploch spalovacího prostoru. U frézy M5Q90 mohou běžně používané hodnoty řezných parametrů dosahovat 2500 m/min (8202 ft/min), pokud jde o řezné rychlosti, a 0,20 mm (0.008 inch), pokud jde o posuv na zub.. Pro uživatele jsou rovněž výhodou kanálky zajišťující vysoce přesný přívod řezné kapaliny, které umožňují použití jak emulze, tak i mikrolubrikace (MQL).

M5Q90 doplňuje nabídku nástrojů Sandvik Coromant pro obrábění hliníkových automobilových součástí, přičemž navazuje na nástrojová řešení M5B90, M5C90, M5F90, CoroMill® Century/590 a M5R90.

Fréza M5Q90, která umožňuje jak čelní, tak i rohové frézování, je vhodná také pro celou řadu aplikací ve všeobecném strojírenství a v oblasti leteckého průmyslu.

Zdroj zprávy Sandvik Coromant